Hopp til hovedinnhold

Det som ikke vokser, er døende

av karens — sist endret 2023-04-19T13:40:47+02:00
En sofistikert thriller som kretser omkring vårt forhold til naturen og det moderne livet.
Jesper Weithz

Det som ikke vokser, er døende

Heinesen Forlag, 2015, Norge
9788281770270
voksen
I denne romanen møter vi det velstående paret Henrik og Lotte, som bor i Stockholms skjærgård sammen med den lille datteren Molly. Lotte blir gravid med barn nummer to, og snart finner de ut at dette ikke er en vanlig graviditet. Lotte, eller snarere fosteret, lider av et sjeldent syndrom som tapper moren for livskraft. 
 
Det er ikke mulig å få behandling i Norden, og de må dra til São Paolo skal det være noe håp for Lottes overlevelse. Men sykdommen har allerede forplantet seg til livene deres som en oppløsende og truende kraft. En kaotisk kraft de vil oppdage også truer resten av verden når de beveger seg utenfor skjærgårdens trygghet. Historiens bakteppe folder seg ut gjennom minner hvor Henrik og Lotte ser seg tilbake. Det er slik vi blir kjent med dem, gjennom stadige tilbakeblikk og bilder fra fortiden.
 
Fremmedgjørelse og isolasjon er sentrale elementer i denne moderne romanen. Det kan vi blant annet se i oppløste familierelasjoner, isolasjonen i skjærgården og til slutt i parets adskillelse tidlig i romanen for å dra til Brasil - men hver for seg. Og så har vi selve barnet som vokser, et bilde på noe fremmed som truer og peker på naturen som et grunnleggende fremmedgjørende element i vår tilværelse. 
Det som ikke vokser, er døende er en intelligent roman som reiser både arkaiske og fremtidige spørsmål omkring vår eksistens, sårbarhet og vårt forhold til naturen.