"Did you hear what Eddie Gein done?"

av Vibeke Garrod sist endret 2022-06-28T13:23:27+02:00
True Crime er i vinden, her er en skrekkelig liten bok for de som tør.
Harold Schechter ; Eric Powell

Albatross, 2021, USA

Ed Gein, hvem var det igjen? Er du interessert i populærkultur og film har du sikkert hørt navnet. Ved å være inspirasjon for filmer som Psycho, The Texas Chainsaw Massacre, og The Silence of the Lambs, har denne fyren fra Wisconsin blitt kjent for sine grusomme udåder. Nå er fortellingen kommet i grafisk roman, og her får du den riktige historien. Vi er på starten av 1900-tallet i USA, i Plainfield i staten Wisconsin. Edward Gein vokser opp med sin strengt religiøse og pietistiske mor, som er en tyrann selv om hun sverger til bibelen. Etter faren og storebrorens død (sistnevnte dør under mystiske omstendigheter) er det kun Ed og mor igjen, i et forhold som kan karakteriseres som temmelig sykelig. De lever alene på en gård, og da mor Gein dør, er Ed helt alene i verden. Det takler han svært dårlig. Han har blitt ydmyket og dominert av sin mor i hele sitt liv, men kan heller ikke klare seg uten henne. Så han bestemmer seg for å lage sitt eget lille univers på gården, hvor alle hans dragninger, komplekser, hans fordervelse og splittede personlighet får fritt utløp. Et skrekkens kammer åpenbarer seg for omverden da han blir avslørt... 

Til tross for Ed Geins ugjerninger, er det vanskelig å ikke ha et snev av empati med mannen. Iallefall da han var liten og uskyldig. Hans oppvekst førte til en mental ødeleggelse, og et spaltet sinn som ikke taklet den virkelige verden. 

Tidligere skrekkfortellinger hadde som oftest en trussel utenfra, enten et dyr, et monster, noe utenomjordisk, men etter Ed Gein var det noe som befant seg mye nærmere. Nå ble det mannen i gata, massemorderen kunne være naboen din! Historien om The Plainfield Butcher banet veien for en stor kulturell innflytelse når det gjaldt skrekkfilm og populærkultur, vi får slasher-film, seriemordere og øksemordere på løpende bånd. 

Denne grafiske romanen er basert på primærkilder slik som avisartikler, psykiatriske rapporter, rettsdokumenter og lignende. Fremstillingen er levende og dokumentarisk, og det visuelle uttrykket forsterker opplevelsen av realisme. Tegningene er i svart-hvitt, de har et journalistisk og trykksak-aktig preg, blandet med en dæsj av Iskalde Grøss (det er også et par homages i boka, til EC Comics som stod bak disse skrekktegneseriene). Eric Powell har laget illustrasjonene, han er blant annet kjent for serien The Goon, mens forfatter Harold Schechter er professor og fordyper seg i seriemordere og True Crime.

Dette er en interessant og historisk liten utgivelse, men er du lettskremt eller fintfølende kan du glemme det.