Hopp til hovedinnhold

Jordens største villmark

av Ragnhild Sæther sist endret 2019-09-18T17:52:42+02:00
Havene våre inneholder ca. 1,36 milliarder kubikkilometer vann. Lyst til å vite mer om hva og hvem som lever i disse mengdene med H2O?
Peter Frances ; Angeles Gavira Guerrero

Havet

Pegasus, cop. 2011, Norge

Er du interessert i dyre- og plantelivet i havet, og alle de forskjellige miljøene en finner under havflaten, er det gode sjanser for at du kan like denne boken på 512 sider om Jordens største villmark. Den er enestående illustrert, og fortjener absolutt å kalles en praktbok.

"Havet er ikke homogent, men varierer etter sted og noen ganger etter årstid, når det gjelder egenskaper som temperatur, trykk, mengde oppløst oksygen og lysmengde som slipper ned i vannet." (s.31)
 

Miljø, beboere og "hjemme hos dem"

Boken er inndelt i fire deler. Første del i denne maritime festen handler om havets fysiske og kjemiske egenskaper. Vi leser også om havets geologi, sirkulasjon og klima i vannet, og to viktige fenomener, nemlig bølger og tidevann. 

Kystlinjer og strender, grunne farvann, det åpne hav, havbunnen og polhavene er alle forskjellige havmiljø. Disse beskrives mer generelt i bokas neste del. Spesifikke geografiske områder omtales i korte artikler.

Beboerne i disse forskjellige habitatene treffer vi så i bokas tredje og største del: Livet i havet. Først må vi finne ut hvordan de forskjellige organismene klassifiseres. Deretter kommer kapitlene om de forskjellige dyreartene under havflaten. Her er ingen livsform for liten eller for stor for omtale. Jeg sier ikke at boken har plass til alle maritime livsformer, men i alle fall temmelig mange.

Siste del i boken er et atlas over verdens hav, med store oversiktskart over de fem verdenshavene, og mindre, mer detaljerte kart over utvalgte områder. Det er imponerende hva som kan måles og registreres ved hjelp av måleinstrumenter på satellitter og skip, og deretter gjengis på trykk.

"Havene dekker 71 % av Jordens overflate og rommer 97 % av vannet på kloden. Havbassengenes geografi forteller mye om Jordens fortid og de geologiske kreftene som stadig former planeten." (s.426)
 

Farger, fasonger og fenomener

I tillegg til mye spennende og interessant lesestoff, har boken, som tidligere nevnt, et flott bildemateriale: kart, illustrasjoner, tegninger og undervannsfotografier. Bildene er fantastiske. Mange av fotografiene er på en hel A4-side, eller til og med en dobbeltside.

Dette er en fest av farger, fasonger og fenomener som vi kan utforske nærmere av hjertens lyst. Boken viser til fulle mangfoldet i den delen av planeten vår som er under havflaten. Fra det som er enormt stort, til det som er knøtt lite; fra skapninger som er underlige, vakre eller sjeldne, til de som er "helt A4". Og ennå vet vi ikke alt.