Hopp til hovedinnhold

Kan vitenskapen si oss noe om hvilken moral og hvilke verdier vi bør følge?

av Ørjan Persen — sist endret 2019-07-31T10:53:36+02:00
I forrige uke (16.09.17) skrev Espen Ottosen i Aftenposten at de som avviser Gud, får problemer med å fastholde en objektiv moral, en moral som over tid og som alle steder gir det samme svaret. Ifølge Sam Harris og boken The moral landscape er det ikke bare mulig, men nødvendig for et bedre samfunn, å forankre verdier og moral utenfor den religiøse sfære.
Sam Harris

The Moral Landscape

Black swan, 2012

Det grunnleggende premisset hos Harris er enkelt. Det moralske grunnlaget vi må bygge på, er å skape størst mulig velvære for bevisste vesener. Det moralske landskapet er et hypotetisk landskap der fjelltoppene utgjør det beste i oss og dalførene, bunnen i menneskelig råskap. Med utgangspunkt i hva som gir størst mulig velvære for flest mulig, mener Harris at vitenskapen kan gi oss svar ikke bare på hvordan verden er, men også hvordan den bør være.

Ett konkret eksempel Harris bruker er praksisen med å gi skoleelever juling. Spanskrøret forsvant ut av det norske skolevesenet i 1936, når fysisk avstraffelse ble forbudt her hjemme. I USA er det imidlertid fortsatt et par hundre tusen skoleelever som hvert år får juling. Det moralske grunnlaget for praksisen hentes fra Bibelen. En vet at juling ikke skaper bedre mennesker, likevel er det en svært utbredt praksis. Her er det lett å være enig med Harris i at en ikke bør la religion alene få avgjøre hva som er moralsk riktig. Hvor langt en skal gå i å la vitenskapen avgjøre verdiene våre er et riktig så interessant spørsmål. Det finnes uten tvil en rekke tvilsomme kulturelle og religiøse praksiser som gjør mer skade enn gagn. Hovedmålet til forfatteren er å utfordre Ottosen og andre som mener at religionen er det eneste stedet vi kan finne en objektiv moral, og med dette lykkes Harris godt.

Sam Harris regnes for for å være en av ny-ateistene (sammen med Richard Dawkins, Daniel Dennett, og avdøde Christopher Hitchens) og er en kompromissløs kritiker av religion. Den skarpe pennen til Sam Harris vil kunne støte noen lesere, men hovedargumentet, at det er mulig å finne et felles moralsk verdigrunnlag uten religion står støtt. Boken er basert på doktoravhandlingen hans, men er likevel relativt lettlest.

Hvis du ønsker en kort introduksjon til temaet er denne TED-talken med Harris verd å se:


Sam Harris har en veldig også en veldig fin podcast-serie som heter T
he Waking Up Podcast. Podcasten vant Webby Awards for beste vitenskapelige podcast i 2017.