Mysteriet mamma

av Vibeke Garrod sist endret 2017-05-10T11:25:18+01:00
Trude Lorentzen er 15 år gammel da hennes mor tar sitt eget liv. En mamma som er frisk som en fisk, tilsynelatende, helt til et ustemt piano får det til å rakne. På kort tid blir moren dårligere, og utfallet er en tragedie. Det skulle ta 20 år før Trude Lorentzen ville utforske historien bak mammaen, hvordan kunne hun bli psykisk syk over natten?
Trude Lorentzen

Mysteriet mamma

Oktober, 2013
9788249513024
voksen

Trude Lorentzen er en prisbelønnet journalist med fartstid fra aviser som Aftenposten, VG og Dagbladet. I 2010 skrev hun en lang artikkel om morens selvmord, en personlig beretning om hvordan hun 20 år etter morens død endelig turde å grave i fortiden. Prosjektet ble til bok, og i 2013 kom altså "Mysteriet mamma". Lorentzen dykket ned i morens liv, gjennom å sortere pappesker på farens loft, snakke med familie og venner, leger, psykiatere og kollegaer som alle hadde kjent Mia, som var morens navn. Vi får høre om en lykkelig hverdag, med en mor som er varm og kjærlig, alltid tilstede for sin datter. Så plutselig, helt ut av det blå blir moren syk. Livet blir brått komplisert.

Selvmord er et følelsesladet tema som det fortsatt snakkes lite om. Lorentzen ville ha mot til å gå inn i det ubehagelige, det som ikke snakkes om. Hun sier at åpenhet er viktig, og at svært mange mennesker kan relatere seg til problematikken. Boken er engasjerende og gripende, trist og vanskelig. Samtidig er det en vakker bok om mor og datter, som var alene og alltid skulle være sammen. En bok om en mamma som var et vanlig menneske, og at dette vonde skjer helt vanlige mennesker.

Les et utdrag av boken her, fra Foreningen !les