Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Når alt rakner

av Johanne Magnus — sist endret 2016-11-21T13:56:07+02:00
Forfatteren Nina Lykke debuterte med novellesamlingen Orgier, og andre fortellinger i 2010, men det var først i 2013 da debutromanen Oppløsningstendenser kom det virkelig smalt. Lykke legger ingenting i mellom når hun skildrer en kvinnes kronglete vei gjennom depresjon og nederlag.
Nina Lykke

Oppløsningstendenser

Oktober, 2013
voksen

Vi møter Liv, en middelaldrende kvinne som befinner seg på nullpunktet. Liv har mistet Frogner-leiligheten. Nå bor hun i en liten kjeller på Sagene i Oslo. Fra sin luksuriøse tilværelse med kredittkort og restaurantbesøk, lever hun nå på 100 kroner dagen. Liv er ensom etter samlivsbrudd. I tillegg henger jobben i en tynn tråd. Hun går til psykolog for å få hjelp til å få orden på kaoset. Når hun treffer bekjente på gaten sliter hun med å konversere. Samtidig holder hun ingenting tilbake og blotter sin smålighet og mismot. Liv gidder rett og slett ikke å late som om alt er bra når det ikke er det, og lar fasaden falle. Og som om det ikke var nok, bestemmer Liv seg for å nøste opp i dårlige familierelasjoner og en ellers stakkarslig barndom. Dette høres kanskje nitrist ut, men Oppløsningstendenser er full av sort humor og håp. Liv er tøff og handlekraftig. Liv priser seg lykkelig med å fortelle seg selv at det kunne vært verre. Hun kunne faktisk vært død. Liv finner alltid en utvei tross all motgang. Hun er rett og slett inspirerende!

"(...)det eneste du kan gjøre er å ikke havne i fengsel, ikke drepe eller skade, følg de ti budene, spis fiber, drikk vann, ikke ta telefonen. Kjenn igjen lysten til det onde i ditt hjerte, se tilbake og forsøk å tilgi deg selv alt det gale du har gjort og alt det gale du kommer til å gjøre (...)"

Romanen er spennende og vittig. Språket er lett og bobler av overskudd, og de 240 sidene flyter godt. Lykke beskriver Livs fortvilelse med en mørk ironisk undertone som gir lesningen stor underholdningsverdi. Jeg kjenner meg godt igjen i Liv. Hennes svartsyn på livet, hennes oppgitthet og desperasjon etter trygghet, kjærlighet og mening med tilværelsen. Ikke minst hennes komplikasjoner i nære relasjoner og som skilsmissebarn. Romanen skildrer på utsøkt vis et menneske i eksistensiell krise.

Oppløsningstendenser ble kortlistet til P2-lytternes romanpris og fortjener mange lesere. Denne høsten er Nina Lykke ute med en sin andre roman Nei og atter nei. En roman hun allerede har mottatt gode kritikker for i landets største aviser.