Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Sommerfuglrommet

av Anne Marie Morvik sist endret 2019-10-09T12:39:58+02:00
Fengende og underholdende historie om familiehemmeligheter.
Lucinda Riley

Sommerfuglrommet

Cappelen Damm, 2019, Oslo
voksen

Som i de fleste av Lucinda Rileys bøker veksler handlingen i boken mellom fortid og nåtid. Handlingen i denne romanen starter i fortid, nærmere bestemt i juni 1943 hvor vi blir presentert for hovedkarakteren og familien hennes. Det er midt under andre verdenskrig og krigen gjør hverdagen vanskelig for folk. Posy er en pike på 6 år som bor sammen med mor og far på et stort gods som har tilhørt hennes fars familie i flere generasjoner. Moren er fransk og tidligere sanger, faren er flyger og flyr Spitfire så han er til tider mye borte fra hjemmet. Posy har et meget godt forhold til faren og de deler felles interesser, de er begge meget glad i naturen.

Det som gjør denne boken litt annerledes enn de fleste andre av Riley, er at hovedpersonen Posy er en eldre kvinne. Hun nærmer seg 70 år, er enke med to voksne sønner og flere barnebarn og hun bor framdeles i barndomshjemmet sitt. Huset er i ferd med å forfalle, men hun har ikke penger til å restaurere det og vurderer å selge. Den eldste sønnen hennes har mislyktes i nok et forretningsprosjekt og sønn nummer to er tilbake i gamlelandet etter ti år i Australia. På en båttur treffer Posy på gamlekjæresten og de gjenopptar kontakten som gamle venner. Ingenting er slik som det ser ut og flere hemmeligheter og kjærlighetshistorier kommer for dagen. Hendelser fra fortiden har framdeles konsekvenser for livene til hovedkarakterene i dag og når alt kommer for en dag blir livene deres snudd opp ned. Uten å røpe alt for mye kan jeg si at tilslutt når ting roer seg og personene har fått orden på livene sine, har de også fått ny innsikt, framtidshåp og noen har også funnet kjærligheten på nytt. Denne romanen inneholder etter min mening alt det som happy tears-genren lover oss lesere: drama, lidenskap, romantikk, hemmeligheter, oppklaringer og forsoning. Jeg synes boken var fengende og underholdende, lettlest og fin.

Sommerfuglrommet er skrevet av den irskfødte forfatteren Lucinda Riley. Hun blir kalt for dronningen av happy tears-genren, bøker som lokker fram både smil og tårer hos leseren. Riley er godt kjent og meget populær i Norge, og på biblioteket er det ventelister på de nyeste bøkene hennes. De mest kjente er Orkideens hemmelighet, Lavendelhagen og serien om de syv søstre som nå skal filmatiseres. Sommerfuglrommet er en frittstående roman.

Riley har de siste årene vært syk med spiserørskreft og hun sier i et intervju med avisen VG 26.05.2019 at de to siste bøkene i Syv Søstre serien trenger hun litt mer tid på å skrive. Hun har også planer om en ny serie etter dette som skal hete Dream Catcher, som blir en detektivserie hvor vi også får treffe igjen noen av de syv søstre.