Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Fortellinger og fakta om tigre (og mye annet)

av Nina Singdahlsen sist endret 2016-11-21T13:56:09+02:00
På forsommeren ryddet vi i hyllene våre – for å få plass til alle bøkene som blir levert når sommeren kommer. Da dukket det opp en bok som ikke var utlånt på lenge, og jeg fant ut at det var på tide noen lånte den med seg hjem. Boken heter "Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost" og er skrevet av Tor Åge Bringsværd.
Tor Åge Bringsværd

Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost

Gyldendal, 1991, Norge
82-05-20488-8
voksen

Det blir ofte sagt at “man skal ikke dømme en bok etter forsiden". Én viktig grunn til at denne boken ikke har vært utlånt på lenge er nok nettopp forsiden. Utsiden av boken er dekket av et bilde med tigerstriper, og midt foran er det plassert et mellomblått rektangel. Inne i rektangelet står bokens tittel og forfatter, og en av E. E. Shepards klassiske tegninger av Ole Brumm og Tigergutt er avbildet, men tegningen drukner litt i blåfargen og tigerstripene. Designet er på et vis passende, fordi boken blant annet handler om tigre, Tigergutt og Ole Brumm, men visuelt innbydende er det ikke.

Noe av hensikten ved dette valget av forside er antagelig å vise at dette ikke er en barnebok. Ut i fra tittelen kan boken høres ut som en billedbok med et utdrag fra en av Milnes bøker (Det finnes en barnebok med samme tittel fra 1977). Men Bringsværds bok fra 1991 er ingen billedbok. Den er derimot en essayistisk tekst om tigre generelt og Tigergutt spesielt – med Tor Åge Bringsværds gamle bamse, Brumle, som ivrig kommentator.

Tigergutt kommer til skogen og spiser frokost er full av morsomme småhistorier og fakta. Bokens innhold ellers er vanskelig å beskrive kortfattet, fordi den inneholder teorier og funderinger om alt fra religion og geografi til tegneserier, tidsreiser og Twin Peaks.

Boken anbefales til alle som liker kattedyr (hovedsakelig tigre), hverdagsfilosofi, Brumm og Bringsværd.