Hopp til hovedinnhold

Forskningsdagene: Verdien av selvfølelse

av Vibeke Garrod sist endret 2017-09-29T08:37:40+02:00
Hvordan kan vi bruke våre egne følelser som utgangspunkt for å si fra om noe? Hvordan lærer vi å få blikk for behov hos andre?
Guro Øiestad

Selvfølelsen hos barn og unge

Gyldendal, 2011, Norge
voksen

Guro Øiestad er førstelektor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke bøker om forskjellige emner, blant annet om relasjonsarbeid med elever i skolen, om å gi og motta kritikk, og om å gi og motta feedback og tilbakemeldinger. I denne boka er det selvfølelsen det dreier seg om, definert som at selvfølelsen er hvem du er - selvtillit er hva du kan.

Som foreldre må vi ha bevissthet om våre barns behov, og om hvordan vi kommuniserer med dem. Barn og unge skal kunne kjenne seg verdifulle uansett om de mestrer eller feiler, og de skal kunne be om hjelp når de trenger det. Vi får høre om “trygghetssirkelen”, om tilknytning, og det å for eksempel bruke speiling av barnet og lytte aktivt til det barnet sier. I mange situasjoner trenger barnet bekreftelse og støtte fra oss, heller enn at vi pøser på med våre egne tanker om hva som er riktig. Hva når vi blir sinte? Øiestad tar et lite dykk ned i hva kjefting er og hva vi kan gjøre istedet for å kjefte.

Det er også viet flere kapitler om tenårene, både fysiologisk om hjernen og dens utvikling, og det selvstendighetsprosjektet ungdomsårene er. Igjen kommer tips til hva vi kan gjøre istedenfor å kjefte. Hvordan snakke rolig til en ungdom som det er umulig å vekke om morgenen? Hvilke kamper skal vi ta, og hvilke krav er det rimelig å stille?