Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Vidunderbarn

av Tove Karin Ljustvedt — sist endret 2018-09-18T12:32:42+00:00
Vidunderbarn er en herlig oppvekstroman skrevet av Roy Jacobsen som gir innblikk i hvordan det var å vokse opp i Norge på 1960-tallet.
Roy Jacobsen

Vidunderbarn

Cappelen, 2009, Norge

Velkommen til sekstitallets Norge, tiåret da optimismen og sosialdemokratiet blomstret. Romanens forteller er ti år gamle Finn, og historien ses gjennom hans opplevelser. Finn bor sammen sin med mor i en blokkleilighet i drabantbyen Årvoll i Oslo. Faren til Finn døde da han var liten.

Moren har en deltidsjobb i en skobutikk, men føler at pengene ikke strekker til, og har et sterkt ønske om å kjøpe nye møbler og pusse opp leiligheten de bor i. Hun bestemmer seg derfor for å leie ut et av soverommene i leiligheten deres, og slik kommer den nye leieboeren Kristian inn i livene deres.

Men det er ikke bare Kristian som er ny i livet til Finn. Det viser seg nemlig at Finns far fikk et barn med en annen kvinne før han døde. Fem år gamle Linda, en halvsøster som til nå har vokst opp med sin rusmisbrukende mor, bærer sterkt preg av å ha vært utsatt for omsorgssvikt. Lindas mor oppsøker moren til Finn og vil at hun skal ta seg av Linda mens hun er til behandling for sitt rusproblem. Finns mor, som ikke engang hadde visst at Linda fantes, er i tvil før hun til slutt lar seg overtale.

På denne måten endrer Finns liv seg radikalt. Ikke bare må han dele soverom med mor og sin nye halvsøster som han er litt sjalu på, men leieboeren blir også etterhvert en sentral del av den lille familien.

Ting går seg likevel til og Finn blir etterhvert en stor ressurs for sin nye lillesøster. Men når Finn har vent seg til sin nye livssituasjon, kommer det etterhvert nok noen overraskelser som snur hele situasjonen på hodet.