Mens du venter på …
Tekst/Video: Robin Van de Walle, Joanna Pacula, Ine Sunde Lavik, Hanne Rømsing Sæverås.
Bøkene med venteliste:
Vegetarianeren av Han Kang | Jævla menn av Andrev Walden | Da vi var yngre av Oliver Lovrenski | Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten |
«Vegetarianeren» av Han Kang
Står du på venteliste til «Vegetarianeren» av Han Kang, årets nobelprisvinner? Hanne
Her er noen gode alternativ til Han Kang
Jordboere av Sayaka Murata
En bok om utenforskap og opprør. Vi følger Natsuki, som velger å leve i skjul fra samfunnet. Jordboere er både velskrevet, urovekkende, og litt bisarr.
Forvandlinga/Metamorphosis av Kafka
En klassisk fortelling om transformasjon er metamorfosen av Franz Kafka, eller Forvandlinga, som den heter i denne oversettelsen fra Jon Fosse. Blir Gregor Samsa faktisk forvandlet til et insekt, eller er det en metafor? Hvem vet.
Ta vare på mamma av Shin Kyung-Sook
Vil du utvide repertoaret av kvinnelige koreanske forfattere, så kan du låne, Ta vare på mamma, den mestselgende koreanske romanen noensinne.
Pupper og egg av Mieko Kawakami
Vi anbefaler også denne herlige lille japanske boken, Pupper og egg av Mieko Kawakami, en nøktern bok om kroppsfiksering, kjønn, og identitet.
Feberdrøm av Samantha Schweblin
En kvinne forteller en grusom historie fra sykesengen. Men hva er feberfantasier og hva er virkelig? Mørk og ubehagelig kortroman fra den argentinske landsbygden der mareritt og virkelighet går om hverandre.
Cursed Bunny av Bora Chung
Koreansk novellesamling som blander sjangre som horror, science fiction, fantasy og magisk realisme. Gjennom ti noveller utforsker forfatteren tema som kapitalisme, kvinneliv og patriarkat.
Vonde blomar av Gunnhild Øyehaug
Korte noveller om store tema som kjærlighet, død, opprør og om å forandre seg eller forbli den samme. Fortalt i en absurd og humoristisk tone
Kjevebein av Mónica Ojeda
I denne romanen møter vi en rebelsk jentegjeng som utfordrer hverandre til å utføre stadig mer alvorlige handlinger, og en nevrotisk og pertentlig lærer som akkurat har begynt å jobbe på den katolske skolen jentene går på. Psykologisk skrekkroman med referanser til både nyere og eldre horrorlitteratur.
«Jævla menn» av Andrev Walden
Liker du bøker med underfundige karakterer, mørk humor og skikkelig lesedriv? Ine
Her er noen gode alternativ til Walden
Mamma er trygda av Mímir Kristjánsson
En øm, men samtidig humørfylt bok om en kreftsyk mor som må kjempe mot staten for å få den hjelpen hun har krav på. Mímir Kristjánsson blander familieanekdoter med kritiske samfunnkommentarer for å vise hva det betyr å leve som uføretrygdet i Norge. Dette er en kjærlig og nyansert beretning om et komplisert forhold mellom mor og sønn.
Jeg dro ned til bror av Karin Smirnoff
Dramatisk, originalt og brutalt fra den svenske landsbygden. Fortellingen om Jana og Bror er en beretning om sterk søskenkjærlighet, voldelig oppvekst og fortidens spøkelser. Jana er en kraftfull hovedperson – og liker du denne beretningen, kan du følge henne gjennom ytterligere to romaner.
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Både rystende og rørende fortelling om en krevende oppvekst i et av Glasgows arbeiderklassestrøk. Shuggie vokser opp med en enslig og alkoholisert mor, som i tillegg har en forferdelig smak i menn. Forfatteren har skapt et litterært portrettgalleri uten like.
Priestdaddy av Patricia Lockwood
En engasjerende og vittig beretning om en sær og uvanlig familie. Lockwood er en briljant ordskaper, og skriver både om det komiske og det tragiske ved å være datter til en (konvertert) katolsk prest.
Favorittsitat: “My dad despises cats. He believes them to be Democrats.”
Eleanor Oliphant har det helt fint av Gail Honeyman
En roman om ensomhet og å tørre å bevege seg utenfor det trygge og vante. Humor og feelgood med alvorlige undertoner. Har Eleanor Oliphant det egentlig helt fint?
En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum
Hvordan gå videre etter et mislykket selvmordsforsøk? En eksistensiell roman med skarpe observasjoner og humor fra Glenn Johansen sin hverdag.
Den siste komle av Arild Rossebø
En tynn og morsom bok om den kompliserte kjærligheten mellom en voksen sønn og hans foreldre. Minner fra en vanskelig oppvekst i Haugesund blir fortalt med et lunt skråblikk.
Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud
En mor og en sønn reiser på roadtrip rundt Mjøsa. Boka blander skildringer fra en oppvekst på bygda som skeiv og funksjonshemmet, med lokalhistorie, vittige observasjoner, og referanser til Alf Prøysen.
«Da vi var yngre» av Oliver Lovrenski
Lang venteliste på Oliver Lovrenski? Her er gode alternativer du kan lese i mellomtiden! Joanna
Her er noen gode alternativ til Lovrenski
"Den dagen Nils Vik døde" av Frode Grytten
På biblioteket har bøker av og til lang venteliste, og du må vente en stund før du får tak i den. Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten er en slik bok. Det er dessverre ikke mulig å snike i køen, men vi kan anbefale deg noe å lese mens du venter.
Her er noen gode alternativ til Grytten
Nils Vik er en poetisk tilbakeskuende fortelling om en gammel mann som hele livet har vært ferjemann på fjorden, og som har et sterkt forhold til fjordlandskapet rundt seg. Tematisk sett minner den derfor litt om Den gamle mannen og havet av nobelprisvinner Ernest Hemingway. Denne tynne og tilgjengelige boka handler også om en gammel mann, en fisker i Cuba, som hver morgen går ut på havet i en skrøpelig liten båt for å fiske. Han har ikke fanget noe på veldig lenge, men plutselig en dag får han en kjempestor sverdfisk på kroken. Det som følger, er en heroisk kamp mot fisken, mot elementene og mot naturen.
Løpe ulv av svenske Kerstin Ekman er også en opplagt anbefaling. Igjen har vi en gammel mann som står sentralt, men her har vi ikke havet, men skogen som bakgrunnsteppe. Ulf er en pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget, som bor sammen med den gamle kona si. De to har vært sammen i en evighet og snakker ikke nødvendigvis så veldig mye sammen nå lenger, men de deler likevel en kjærlighet for naturen og for bøker. Når det dukker en ulv opp i bygda, får det noen uventede konsekvenser for alle.
I Nils Vik spiller det vestlandske landskapet en stor rolle, og det handler dessuten mye om kjærlighet og savn, og en lengsel etter alt det som var. En bok som er skrevet i en mer eksperimentell og uvanlig stil, men som handler om lignende temaer er Det er Ales av vår egen nobelprisvinner, Jon Fosse. Her er hovedpersonen en kvinne som har mistet mannen sin utpå fjorden. Vi følger henne gjennom en kveld, når hun egentlig ikke gjør så veldig mye annet enn å sitte i sofaen, se gjennom vinduet mot det mørke landskapet, og lengte tilbake. Likevel er dette en av de vakreste skildringene av kjærlighet og lengsel som finnes. Boka er skrevet som en stream of consciousness, i en eneste lang setning. Fosses gjenkjennelige gjentakelser får her noe besvergende og messende ved seg. Dette er en intens og hjerteskjærende leseopplevelse, som også er et godt sted å starte når man ikke ennå har lest noe av Jon Fosse før.
Vestlandet er ikke bare et sted, det er en sinnstilstand, er det en berømt forfatter som en gang har sagt. Har du lyst til å dykke dypere inn i den vestlandske væremåten, og den særegne humoren som vestlendingene er så gode på, vil jeg til slutt anbefale en morsom og kort sakprosabok av Agnes Ravatn: Stillstand, sivilisasjonskritikk på lågt nivå. Dette er en samling essayer om steder der ingenting skjer. Ravatn tar oss med på kafé i Ålesund, på et kloster med taleforbud, til et kjøpesenter i Haugesund, og til mange andre slags stillestående plasser. Ved å observere menneskene som ferdes der, og stemninga de etterlater, prøver hun å si noe om hvor vi som samfunn er i dag. Men alltid i sin vittige og smått ironiske stil.
Andre lesetips mens du venter på Frode Grytten:
Sigri Sandberg er eventyrar, forfattar og tobarnsmor. Ho er ei travel dame som er mykje på farten, og når ho får urovekkjande meldingar om sjukdom og død under koronapandemien, lengtar ho etter å finne roa. Ho bestemmer seg for å ro dei over 20 mila i Sognefjorden i ein gamal trebåt, frå ytst i havet i Gulen og mot Luster, der mannen hennar bur. På reisa fortel ho om korleis kvardagen var då fjorden var riksvegen, om då Wergeland seglde der i ein storm i 1832 og om ein ubåtjakt. Ho opplever bølgjer og dramatikk, men også song og nakenbading.
Omtalen er utarbeidd av BS.
Den eldste delen av Paulstadt kirkegård blir bare kalt Jordet. Tidligere var det et brakkjorde som var ubrukelig som åkerlapp, og det dugde heller ikke for feet. Nesten hver dag sitter en gammel mann på en benk her. Fra Jordet kan man høre de døde fortelle om sine ulike liv. Jordet er en bok om tjueni menneskeliv, alle forskjellige og med tilknytning til andre. Sammen blir de en roman om en liten by og et bilde på menneskelig sameksistens.
Omtalen er utarbeidet av BS.
Ivar Helgesen Aal er 79 år, og kroppen byrjer å svikte. Han er bedriftseigar, meisterspelemann på hardingfele og fiskar i fiskevatnet Storsenn. Nevøen Jon Aslesson Aal er 47 år, jobbar som lærarassistent, syng og speler gitar. Ivar vil at Jon skal ta over fiskevatnet. Dei to reiser på haustfiske saman, og den fire kilometer lange turen frå bilen til Storsennvatnet kjennest som fire mil for Ivar, som dett og slår seg. På fisketuren snakkar dei ut om kva som må til i livet.
Omtalen er utarbeidd av BS.