Hopp til hovedinnhold

Mens du venter på …

Av og til er det slik at en bok har veldig lang venteliste på biblioteket, og at du må vente en stund før du får tak i den. Her er noen bøker du kan lese mens du venter. (Eller etterpå.)

Den dagen Nils Vik døde



På biblioteket har bøker av og til lang venteliste, og du må vente en stund før du får tak i den.
Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten er en slik bok. Det er dessverre ikke mulig å snike i køen, men vi kan anbefale deg noe å lese mens du venter. 


Her er noen gode alternativ

Nils Vik er en poetisk tilbakeskuende fortelling om en gammel mann som hele livet har vært ferjemann på fjorden, og som har et sterkt forhold til fjordlandskapet rundt seg. Tematisk sett minner den derfor litt om Den gamle mannen og havet av nobelprisvinner Ernest Hemingway. Denne tynne og tilgjengelige boka handler også om en gammel mann, en fisker i Cuba, som hver morgen går ut på havet i en skrøpelig liten båt for å fiske. Han har ikke fanget noe på veldig lenge, men plutselig en dag får han en kjempestor sverdfisk på kroken. Det som følger, er en heroisk kamp mot fisken, mot elementene og mot naturen.  

 

Løpe ulv av svenske Kerstin Ekman er også en opplagt anbefaling. Igjen har vi en gammel mann som står sentralt, men her har vi ikke havet, men skogen som bakgrunnsteppe. Ulf er en pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget, som bor sammen med den gamle kona si. De to har vært sammen i en evighet og snakker ikke nødvendigvis så veldig mye sammen nå lenger, men de deler likevel en kjærlighet for naturen og for bøker. Når det dukker en ulv opp i bygda, får det noen uventede konsekvenser for alle.

 

I Nils Vik spiller det vestlandske landskapet en stor rolle, og det handler dessuten mye om kjærlighet og savn, og en lengsel etter alt det som var. En bok som er skrevet i en mer eksperimentell og uvanlig stil, men som handler om lignende temaer er Det er Ales av vår egen nobelprisvinner, Jon Fosse. Her er hovedpersonen en kvinne som har mistet mannen sin utpå fjorden. Vi følger henne gjennom en kveld, når hun egentlig ikke gjør så veldig mye annet enn å sitte i sofaen, se gjennom vinduet mot det mørke landskapet, og lengte tilbake. Likevel er dette en av de vakreste skildringene av kjærlighet og lengsel som finnes. Boka er skrevet som en stream of consciousness, i en eneste lang setning. Fosses gjenkjennelige gjentakelser får her noe besvergende og messende ved seg. Dette er en intens og hjerteskjærende leseopplevelse, som også er et godt sted å starte når man ikke ennå har lest noe av Jon Fosse før. 


Vestlandet er ikke bare et sted, det er en sinnstilstand, er det en berømt forfatter som en gang har sagt. Har du lyst til å dykke dypere inn i den vestlandske væremåten, og den særegne humoren som vestlendingene er så gode på, vil jeg til slutt anbefale en morsom og kort sakprosabok av Agnes Ravatn: Stillstand, sivilisasjonskritikk på lågt nivå. Dette er en samling essayer om steder der ingenting skjer. Ravatn tar oss med på kafé i Ålesund, på et kloster med taleforbud, til et kjøpesenter i Haugesund, og til mange andre slags stillestående plasser. Ved å observere menneskene som ferdes der, og stemninga de etterlater, prøver hun å si noe om hvor vi som samfunn er i dag. Men alltid i sin vittige og smått ironiske stil.  

 

Andre lesetips mens du venter på Frode Grytten:



Sigri Sandberg er eventyrar, forfattar og tobarnsmor. Ho er ei travel dame som er mykje på farten, og når ho får urovekkjande meldingar om sjukdom og død under koronapandemien, lengtar ho etter å finne roa. Ho bestemmer seg for å ro dei over 20 mila i Sognefjorden i ein gamal trebåt, frå ytst i havet i Gulen og mot Luster, der mannen hennar bur. På reisa fortel ho om korleis kvardagen var då fjorden var riksvegen, om då Wergeland seglde der i ein storm i 1832 og om ein ubåtjakt. Ho opplever bølgjer og dramatikk, men også song og nakenbading.

Omtalen er utarbeidd av BS.


Den eldste delen av Paulstadt kirkegård blir bare kalt Jordet. Tidligere var det et brakkjorde som var ubrukelig som åkerlapp, og det dugde heller ikke for feet. Nesten hver dag sitter en gammel mann på en benk her. Fra Jordet kan man høre de døde fortelle om sine ulike liv. Jordet er en bok om tjueni menneskeliv, alle forskjellige og med tilknytning til andre. Sammen blir de en roman om en liten by og et bilde på menneskelig sameksistens.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Ivar Helgesen Aal er 79 år, og kroppen byrjer å svikte. Han er bedriftseigar, meisterspelemann på hardingfele og fiskar i fiskevatnet Storsenn. Nevøen Jon Aslesson Aal er 47 år, jobbar som lærarassistent, syng og speler gitar. Ivar vil at Jon skal ta over fiskevatnet. Dei to reiser på haustfiske saman, og den fire kilometer lange turen frå bilen til Storsennvatnet kjennest som fire mil for Ivar, som dett og slår seg. På fisketuren snakkar dei ut om kva som må til i livet.

Omtalen er utarbeidd av BS.