Mødre i litteraturen

Det finnes mange ulike type mødre både i virkeligheten og i litteraturen. Les om noen av dem i disse bøkene.

Først publisert: 13.02.2021.


Rase av Monica Isakstuen 

Det flyter over av mammablogger og bilder på Instagram av småbarnsforeldre som ikke får skrytt nok av hvor mye de nyter tiden med alle sine små barn. Men hva med de som er slitne? Som ikke klarer å “nyte” hvert eneste sekund av kaoset? Rase er en eksplosiv roman om frustrasjonen og galskapen rundt det å ha små barn og samtidig få et forhold til å fungere. Det er en bok om tålmodighet og kjærlighet. Og om sinne.  

Finnes som e-bok i Bookbites


Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre

I denne hjerteskjærende fortellingen følger vi en psykisk syk mor og hennes to døtres kamp for å gi henne den hjelpen hun trenger. Men hva gjør man når helsevesenet svikter? Og alt man står igjen med er sin egen kamp for å få en mor til å holde seg i livet? Tiril Broch Aakre skriver både vart og direkte om sin egen mors selvmord i denne boken. Den er et vakkert portrett av et liv. 

Finnes som e-bok i Bookbites


Velkommen til dyrehagen av Silje Bekeng-Flemmen

Lisa og Ida pleide å love hverandre at de aldri skulle bli som de der andre kvinnene – de fryktede mødrene. For dem var det å bli mor det samme som å miste seg selv. Men plutselig er det Lisa som har to barn, et anstrengt forhold til samboeren, og en kropp som ikke er helt hennes egen. Nå består hverdagen i å skifte bleier på lillesøster og svare på storesøsters umulige spørsmål, samtidig som hun prøver å finne ut av hvem hun nå har blitt. Denne romanen handler om å miste grepet om den man er - eller kanskje ikke?  

Finnes som e-bok i Bookbites


Du er et levende sted av Marte Huke

Det sies at barn og diktere har evnen til å se verden med nye øyne: å oppdage det friske og uventede i det vanlige livet. I denne boken får vi både barnets nye, forundrede blikk på verden, og dikterens forundrede blikk på det lille barnet. Samtidig viser diktene utover småbarnsmorens hverdag, i det hun reflekterer over de politiske, historiske og biologiske flettverkene vi inngår i. En bok både for nybakte småbarnsforeldre og de som har vært det en gang, og dessuten for alle som liker å reflektere over livet i nye sammenhenger. 

Finnes som e-bok i Bookbites


Barnet mitt av Hilde Hagerup og Kristin Roskifte

Til slutt sover du. 
Du sover med armen rundt bamsen. 
Du sover på den grønne puta. 
Og kinnene dine er røde. 
Og kroppen din er tynn og skjør. 
Du er det fineste jeg vet. 

Er dette en diktbok? En bildebok for voksne? En enkel roman? Ja. Barnet mitt er alt dette, og mer til. Boken består av ærlige, fine og hverdagslige observasjoner om det å være mor. Den er skrevet i et tilgjengelig språk, med korte setninger og mye luft på sidene – men refleksjonsrommet er likevel stort, og dette er absolutt ingen fordummende bok.

Fint illustrert av Brageprisvinner Kristin Roskifte.  


Tung tids tale av Olaug Nilssen 

Tung tids tale handler om forfatteren selv og hennes sønn med sterk autisme. Sønnen Daniel virket ikke syk i sine første leveår, han hadde til og med et godt språk for sin alder. Dette gjør det nok ekstra vanskelig for foreldrene å akseptere det som er i ferd med å skje med ham. Han mister språket, og blir stadig mer utagerende. Foreldrene trenger hjelp. Det offentlige ønsker å sette ham i en bås som foreldrene kjemper hardt mot.  

Tung tid tale tar for seg en mors kamp i systemet, og for at sønnen skal få så riktig hjelp som mulig, og å ha det så godt som mulig. Romanen er skrevet i du-form til sønnen Daniel, og er nær og personlig. En kjærlighetshistorie om et barn, skrevet av en mor.  

Finnes som e-bok i Bookbites


Min mors datter av Ann O'Loughlin 

I Wicklow i Irland bor Margo. Hun er i dyp sorg etter å ha mistet ektemannen, og det eneste som gjør at hun klarer å leve videre er den elskede datteren Elsa. I Ohio i USA har Cassie nettopp skilt seg fra mannen sin Charles. Hun føler seg alene og maktesløs, og når Charles krever en farskapstest for datteren Tilly setter han uforvarende i gang en kjedereaksjon som vil ha dramatiske følger på begge sider av Atlanteren. Margo og Cassie elsker barna sine over alt annet, og de må kjempe for å redde seg selv og døtrene sine. Ingen av dem vet at den andre eksisterer før skjebnen fører dem sammen.  

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Finnes som e-bok og lydbok i BookbitesSommeren uten menn av Siri Hustvedt 

Mia Fredricksen får sammenbrudd når hun får vite at mannen hennes er utro. Hun reiser hjem til sin mors trygge favn. Sakte, men sikkert dras hun med i livene til menneskene rundt seg der hun er. Mora og venninnene hennes på omsorgssenteret, nabokvinnen med to små barn og en høyrøstet, sint ektemann og de unge jentene hun underviser i poesi. Mia får et helt nytt syn på livet etter hvert som sommeren uten menn skrider frem. 

Omtalen er utarbeidet av BS. 

Finnes som e-bok i Bookbites

Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag av Chimamanda Ngozi Adichie 

Boken er et feministisk manifest formet som brev til en nær venninne. Basert på egne erfaringer fra Nigeria og USA, definerer Chimamanda Ngozi Adichie femten forslag til hvordan man kan gi barn en feministisk oppdragelse. Forfatteren er bosatt både i Nigeria og USA. Tekstene hennes er oversatt til en rekke språk. På norsk foreligger flere romaner, i tillegg til essayet Vi burde alle være feminister 


Stemorens dagbok av Fay Weldon 

Sapfo er så lykkelig da hun gifter seg med Gavin. Hun er forelsket og sikker i sin beslutning, endelig ser det ut til at livet hennes skal falle på plass. Men hun har ikke tatt høyde for Gavins datter, Isobel. 

Stemorens dagbok er en uredd og underholdende studie av den moderne familien og dens mørke avkroker, en ny vinkling på det berømte mor-datter-forholdet og på det like legendariske stemor-stedatter-forholdet. 

Basert på forlagets omtale.