Hopp til hovedinnhold

Nye norske bøker

Mens vi venter på premierehøsten og flere nye utgivelser, kan vi varmt anbefale disse bøkene enn så lenge.
Illustrasjonsfoto

Av: Joanna Pacula. Publisert: 25.08.23

Jenter i trær av Heidi Mittun-Kjos

Tante Magni skal begraves. En navnløs jeg-forteller tar med seg urnen med Magnis aske og reiser tilbake til en øy, som ligger på et ubestemt sted i nord, der slekten hennes kommer fra. På øya venter det også et hus som hovedpersonen skal overta. Huset er bygget av bestefaren hennes, Vilhelm, som var arkitekt og håndverker. Det samme huset ble et fengsel for bestemoren Marta, som reiste fra fastlandet for å bli jordmor-assistent og aldri kom tilbake.

Det er en fortelling om et hus på en liten øy, om øyas beboere og om en familie som har strevet. Det er også en utforskning av tilhørighet til både steder, mennesker og opplevelser som knytter familien sammen på tvers av generasjoner. Heidi Mittun-Kjos klarer i korte avsnitt å komponere rike portretter og naturskildringer.


Jernlungen av Kirstine Reffstrup

København, året 1952. Lille Ella har blitt smittet med polio og er innlagt på sykehus. Hun må ligge inne i en maskin som stabiliserer pusten og ivaretar essensielle livsfunksjoner, og maskinen er laget av jern. I sin ensomhet knytter Ella et spesielt bånd med et annet barn, han kalles bare ‘gutt’. Han er født 52 år tidligere og vokser opp i nærheten av Budapest i Ungarn. Historien fortelles med to stemmer — Ellas og guttens. Gutten vokser opp på et barnehjem drevet av to gamle søstre. Etter en forferdelig hendelse på barnehjemmet rømmer han fra huset, alvorlig skadet og kun kledt i saueskinn. Slik går han hele veien til Budapest der han starter et nytt liv. Reffstrup klarer å koble disse historiene sammen i en fortelling som handler om kropp og sykdom, men også større temaer som tilhørighet og sårbarhet.

Resultatet er en original og rørende bok.


Bukk & Sigd av Martin Ingebrigtsen

Denne diktsamlingen tok sikkert lang tid å skrive, og den krever også tid av leseren. Her renner det over av allegorier, referanser og språklige leker, og den kan være krevende å komme seg inn i. Men det glemmer man når dens åpenbare skjønnhet og kompleksitet skinner igjennom. Diktsamlingen handler i stor grad om det å skrive dikt, da den beskriver selve utviklingen av enkelte tekster i både språk og innhold. Samtidig prøver de enkelte tekstene å svare på det evige aktuelle spørsmålet: hva er egentlig et dikt?

Forfatteren byr på flere vakre skildringer av tid og rom, hvor poesi har en helt essensiell rolle og skiller seg fra andre litterære former.


Kjære bror, lille søster av Sophia Saenger

Denne historien handler om det urolige forholdet mellom to adopterte søsken — Lucie og Kristoffer. De har intet biologisk slektskap, men ble begge adoptert av et eldre par og har vokst opp sammen i et ganske strengt, men på overflaten kjærlig og varmt katolsk hjem. Foreldrene deres, spesielt den dominerende moren Inger, ble bekymret av det hun mente var unaturlig nær relasjon mellom søsknene, og det ble bestemt å separere dem når Kristoffer ble 18 år. Noe som førte til at broren og søsteren lengtet enda mer etter hverandre. Nå som voksne reiser de sammen med felles venner og Kristoffers nye kjæreste Amanda, for å tilbringe noen sommerferieuker hos en eldre.

Om du liker Sally Rooney er det en stor sjanse for at denne boken også vil fange deg.


Bli hos meg av Hanne Ørstavik

En voksen forfatter treffer en ung håndverker i Milano hvor hun flyttet sammen med mannen sin, som døde noen år tilbake av kreft. Selv om hun ikke forventer det, blir hun betatt av den unge mannen (beskrevet bare med initialen M.). Deres relasjon utvikler seg til et svært urolig romantisk forhold preget av både lengsel og vold. Blanding av kjærlighet og frykt inspirerer forfatteren til å utforske lengsler om å bli elsket. Resultatet er en vakker og sårbar fortelling som handler om spørsmål rundt kjærlighet og egen verdi, samt at den studerer hvordan det å elske som voksen er preget av tidligere traumer.

Ørstavik skriver gripende om relasjoner man er formet av i barndommen og deres påvirkning på relasjoner man utvikler selv senere i livet.




Om du liker Sally Rooney er det en stor sjanse for at denne boken også vil fange deg. Om boken Kjære bror, lille søster

Fra en russisk skrivemaskin av Kristian Klausen

Denne romanen handler om KGB-agenten Mikhail Alekhin som kommer til Drammen i 1971 for å spionere på den russiske forfatteren Aleksander Solzjenitsyn som skal, ifølge noen rykter, befinne seg i byen. Handlingen i boken fortelles i en form av dagbok. Den russiske agenten Alekhin, som i flere år har forfulgt kunstnere og forfattere i hjemlandet sitt, oppdager i Drammen på nytt kjærligheten for kunst og litteratur. Noe som også er koblet til følelsene han samtidig utvikler til den lokale bibliotekaren, Dordi, som er en datter av en dement kunstner. Møtet mellom disse to, både datteren og faren, gjør at Alekhin tar et oppgjør med sin fortid og ser for seg fremtiden i denne lille nordiske byen.

Boken er flott skrevet, med en stor forståelse av byen, temaet og de historiske detaljene som må på plass for å skape troverdighet i fortellingen.


Godset av Signe Holm

Denne kritikerroste debutromanen handler om en ung kvinne, som etter brorens selvmordsforsøk drar hjem til provinsen i Danmark. Der prøver hun å sette sammen bitene av deres liv for å finne ut årsaken til brorens død. Det som åpner seg for leseren er et sårt og komplekst landskap av følelser knyttet til å elske noen som selv ikke vil leve lenger.

Det er en språklig rik fortelling og usedvanlig god debutroman.


Hyttebok av Ole-Petter Arneberg

Hva med en påskekrim (med en vri) som tidlig høst-lektyre? Hovedpersonen i Hytteboken er Tusse, en robot programmert til å ta godt være på det største norske kulturminne - et koselig, enkelt og fredelig hytteliv. Bestemor Gomo ønsker å flytte til hytten sin, for å leve sine siste år i ro og fred. Og da kommer Tusse til redsel. Roboten holder hytten pen og ren samtidig som den hjelper bestemoren med alle slags hverdagslige ting. Hytteroen må bevares for enhver pris. Dette betyr blant annet at Tusse er nødt til å drepe de rike barna til Gomo som forstyrrer det ideelle og enkle hyttelivet. Fra da av går det bare til helvete.

Hyttebok er en skitten og mørk samfunnssatire med en god dose do-humor. Sikkert ikke en bok for absolutt alle, men hvorfor ikke prøve seg på noe annerledes?


Fjellet, geværet, vannet av Lars Ramslie

Hovedhandlingen i boken er en fjelltur far og sønn går sammen en dag sommeren 1984. Denne sommeren befinner de seg på en gammel familiegård, ett eller annet sted på Vestlandet. Denne gården betyr veldig mye for faren til Lars, men av ukjente grunner, som vi bare kan anta er hans voldelige episoder og rusavhengighet, mister han arveretten til huset og tomten. Dette virker ødeleggende for faren som allerede er ganske sårbar og fortapt.

Når den voksne Lars ser tilbake på denne fjellturen de tok sommeren ‘84, ser han på det som et slags brytende coming of age ritual. Turen virker som en metafor for det vanskelige forholdet mellom faren og sønnen, preget av farens fravær, men også en vill og sterk kjærlighet og et ønske om å bevare familieidentiteten og kjærligheten til familiegården og naturen. Narrativet beveger seg ikke lineært, men plukker heller noen punkter i historien og kobler dem sammen. På denne måten får vi et innsyn i det turbulente livet til Lars’ far samt oppgjøret med deres forhold