Hopp til hovedinnhold

Nye norske bøker 2024

Mens vi venter på premierehøsten og flere nye utgivelser, kan vi varmt anbefale disse bøkene enn så lenge.

Skribenter: Joanna Pacula, Hanne Henriksen, Hanne Rømsing Sæverås og Robin Van de Walle.


Kristin Vego - Sent på dagen

I denne historien er mimring om fortiden viktigere enn det som skjer her og nå. Det er en fortelling om kjærlighet, natur, tap, og livet som mister gnisten. Hovedpersonen Johanne er forfatter og journalist, og flytter ut av hovedstaden etter en skilsmisse. Hun havner på en gård på landet, og forelsker seg i gårdseieren Mikael. Den største delen av fortellingen handler om de første månedene de tilbringer sammen, om hverdagen deres, og om huset – som har sin helt egen karakter. I bakgrunnen dukker ekskona til Mikael stadig opp – den eksentriske og impulsive kunstneren Sofia. Kristin Vego har øye for detaljer, og smitter leserne med nostalgi og savn.

En vakker og lavmælt roman.


Therese Aasvik - Ingenstedsøya

Datter, mor og bestemor lever i et hus på en liten øy som er kjent for sitt rike naturliv. I dette vakre, levende landskapet begynner datteren å trekke seg tilbake fra det sosiale livet. Boken er en beretning om datterens tilstand, fortalt fra perspektivet til en fortvilet mor. Moren vil gjøre alt for å "aktivere" datteren sin og få henne tilbake til det vanlige, sosiale livet, men hennes metoder er like desperate som de er nådeløse.

Dette er en veldig aktuell bok om sosial angst, og en kompleks beskrivelse av relasjonen mellom en mor og en datter.


Vidar Sundstøl - Dag fra natt

En forfatter besøker barndomshjemmet etter en begravelse i familien. I huset oppdager han et teppe med motivet fra Draumkvedet som moren hans har vevet. Mens han studerer teppets detaljer, begynner ulike tråd fra fortiden å samle seg rundt ham. Barndomshjemmet hans var på et tidspunkt åsted for en ulykke som endret livet til hovedpersonen dramatisk, og påvirket hans forhold til både familien og huset for alltid. Men nå er han tilbake for første gang på lenge, og klar til å stå ansikt til ansikt med vonde minner.

Dette er en fin og øm bok om sorg og savn.


Mette Karlsvik - Året har tretten netter

Mette møter M. på Tinder. De tilbringer bare tretten netter sammen, men hele året fylles av savn, angst og håp knyttet til dette forholdet. Forelskelsen i M. gjør at Mette minnes det traumatiske tapet hun opplevde da faren hennes døde, og en sykdom i etterkant av dette. Mette forsøker å plassere seg selv i et komplekst emosjonelt landskap av ulike typer kjærlighet: farskjærlighet, forelskelsen i elskeren sin, og kjærligheten til sitt eget barn. Romanen er en slags litterær selvmeditasjon, hvor forfatteren reflekterer over en egenverdi som altfor ofte styres av andres blikk. Hun analyserer hvordan de ulike formene for kjærlighet utfyller og påvirker hverandre.

Boken er sårbar og rå, samtidig som den er godt gjennomtenkt og velkonstruert. Karlsvik er en stilsikker formidler.


Mari Nilsen - Ordene, eller Ewa-Lisas forsøk på å skrive en selvbiografi

Ordene(...) er en sårbar beretning om det kjære og det brutale; om oppvekst, savn, vold, kropp og behovet for å bli elsket.

Forfatteren bruker verktøy som capslock, verselinjer og repetisjon for å skape en ropende desperasjon i teksten som smitter leseren fra første setning. Nilsen debuterer med en stilsikker og original liten bok som ikke lar seg definere innenfor sjanger-rammer. Hovedkarakteren er en ung kvinne som forsøker å skrive sin egen biografi, men allerede på første side uttrykker hun på lekende vis en mistillit til ord og deres mulighet til å bære historien hennes.

En leseopplevelse uten like!


Kristin Tveiten - Nålehuset

Dette er en bok som, tross lite omtale, fortjener å bli lest av flere. Den handler om Osvald, et enebarn som vokser opp på landet på et ubestemt lite sted i Norge. Vi følger ham fra han er barn, gjennom ungdommen og frem til han blir gammel og bestemmer seg for å skyte naboen sin. Tveiten tar seg god tid til karakterutvikling. Osvald forteller om livet sitt i nåtid, og fortellerstemmen forandrer seg underveis fra barneperspektivet til den gamle mannen som taler - et grep som gjør fortellingen troverdig. Han forteller om sitt problematiske forhold til den nevrotiske og emosjonelt utilgjengelige moren, om naboen Frank som hadde alt Osvald manglet, om savnet etter faren han aldri har møtt, og om ungdomskjærligheten som gikk tapt.

En vakker fortelling om ensomhet, og om livet som tar en annen retning enn vi ønsket oss. Anbefales!


Hedda Robertsen - Upraktisk kjærlighet

Hedda Robertsen sin nye novellesamling Upraktisk kjærlighet er årets favoritt så langt. Novellene handler om kvinnelig begjær i ulike former, og sirkler rundt relasjoner og lengsler. Seks ulike noveller etterlater sterke inntrykk. Som Robertsen selv sier om boken, «hvis kjærligheten er upraktisk er det fordi den butter imot ytre standarder og krav, den vil ikke tilpasse seg samfunnets normer».

Jenter og kvinner i ulike stadier av livet lengter, prøver, og feiler, og det blir uhyre god litteratur av det. Samlingen er også et flettverk, og en karakter du ble kjent med som yngre i en novelle dukker kanskje opp som voksen i en annen.


Kjersti Halvorsen - Superbruker

“Hva ville hjulpet deg? Er det lenge siden du ble undersøkt av lege? Hva trenger du av meg?” spør den nylanserte KI-terapeutappen Gro. Digital samtalebehandling skal effektivisere sykehusets tilbud, og den utbrente og deprimerte psykologen Unn Eide er valgt som en av flere superbrukere på prosjektet. Er den alltid tilgjengelige, aldri slitne digitale terapeuten Gro akkurat det Unn har trengt hele tiden? Eller skal det vise seg at KI-terapeuten rett og slett gir litt dårlige råd? 

Her får du underholdning, spenning og tankevekkende tema samlet i én bok.  


Kjersti Ericsson - I begynnelsen var mødrene

«I begynnelsen var mødrene. De skapte og voktet verden slik vi kjente den.». Slik begynner denne perlen fra Kjersti Ericsson, en hyllest til mødrene slik de var på 50- og 60-tallet og de trygge rammene de skapte for barns oppvekst. Leseren følger romanens jeg-person, som ser tilbake på barndommen og gir et unikt portrett av mødrene som oppdro hennes generasjon, og som senere skulle gå videre til å ta avstand fra mye av det mødrene representerte.

Dette er en raus og varm memoar-roman, med et balansert portrett av mødre som var barnet og familiens alt, men også hva de måtte ofre for omstendighetene og samfunnet rundt. Høyaktuell i dagens “tradwife”-diskusjoner.


Pia Edvardsen - En velskapt pike

En ung kvinne har i årevis vært i et heterofilt forhold, men begynner gradvis å innse at hun egentlig er lesbisk. Å være sammen med kjæresten føles som en fornekting av egen personlighet, og som en løgn hun ikke lenger orker å spille ut. Likevel sitter det langt inne å stå fram som skeiv. Edvardsen skriver gripende og personlig om hvordan det i dagens Norge fortsatt kan oppleves som uoverkommelig vanskelig å akseptere seg selv for den man er, og leve et skeivt liv.