Hopp til hovedinnhold

Pappa! ... Fedre i litteraturen

Fedre i litteraturen er et selvsagt og yndet tema. Det finnes mange gode bøker hvor far er en sentral figur. Her er et utvalg bøker for både barn og voksne.
Foto: Linn Steiro

Foto: Linn Steiro. Skribenter: Silje Solsvik, Robin Van De Walle og Vibeke Garrod.



For voksne

Veien av Cormac McCarthy (2008)

En dystopisk fortelling fra en verden som holder på å gå under. Skog og hus har brent ned og de fleste mennesker er borte. En far og sønn er på vandring i søken etter redning med en handlevogn med alt de eier og har i. Dette er ikke en bok proppet med action, men en skildring av forholdet mellom far og sønn og håpløsheten rundt dem. 


10:04 av Ben Lerner (2016)

I løpet av det siste året har hovedpersonen i 10:04 opplevd overraskende litterær suksess, fått en alvorlig hjertediagnose og fått en forespørsel fra sin beste venn om å hjelpe henne å bli gravid. New York, byen der han bor, er stadig mer utsatt for både uvær og sosial uro, og han tvinges til å konfrontere sin egen dødelighet og muligheten for å bli far i en by som tilsynelatende snart er i ferd med å oversvømmes. 10:04 er en eksperimenterende selvbiografisk roman om foreldreskap, kunsten, og det å leve et samvittighetsfullt liv i en problematisk tid.


Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård (2009)

«For hjertet er livet enkelt: Det slår så lenge det kan.» Åpningssetninga i Knausgårds storverk Min kamp er etter hvert blitt like berømt som bøkene. Første del av seksbindsverket starter med døden til hovedpersonens far. Gjennom hele barndommen var han en skummel og autoritær figur for sønnene, men de siste årene av sitt liv bodde han som sterkt alkoholisert hos sin gamle morMens Knausgård er på vei til farmoren for å rydde i huset etter farens død, kommer gamle barndomsminner tilbake til overflaten. Gjennom disse skildrer Knausgård et sammensatt portrett av en far, en sønn, og en hel tidsepoke.  


Om søvn og mørke av Tormod Haugland (2019)

Tormod veks opp som odelsgut på ein gard. Han lover faren å overta då han vert sjuk. Tormod tek ei utdanning i biletkunst, men noko endrar seg i han. Han sel garden og vert skjønnlitterær forfattar. Romanen handlar om eit barn av tida og staden ein veks opp på og om vanskane med å stige ut av standen sin. 

Omtalen er utarbeidd av BS. 


Hvem drepte faren min av Edouard Louis (2019)

I denne korte og hardtslående boken går Edouard Louis til angrep på den franske staten, som han mener forverrer livet til mennesker som allerede sliter. Det gjelder også forfatterens egen far, som fikk sine drømmer knust av et system som knapt nok skjenket ham en tanke. Essayet behandler spørsmål rundt klasse, maskulinitet, homofili, skam og sosial nød, og går tett inn på viktige og vanskelige øyeblikk i forholdet mellom far og sønn. Samtidig utvikler Louis en dypere forståelse for hvem han selv har vært som barn, og ikke minst hvem han har blitt som voksen.

Omtalen er utarbeidet av BS. 


Daniel Mendelsohn hadde et anstrengt forhold til sin aldrende far. En rekke taushetsbelagte misforståelser hindret dem i å finne tilbake til hverandre – inntil de sammen la ut på en dannelsesreise inspirert av Homers episke mesterverk Odysseen. Daniels far melder seg på sønnens seminar om Homers verk, og forfatteren følger opp med å invitere faren med på et middelhavscruise som følger Odyssevs reise i oldtiden.

«En odyssé» trekker linjer mellom familierelasjonen og Homers klassiker, hvor hjemkomst gjerne er ensbetydende med døden. Så også i Mendelsohns fortelling, hvor reisen med Homer blir farens siste reise. 
 
Omtalen er utarbeidet av BS.

Boken kan lånes her

Den er også tilgjengelig i BookBites. 


For barn

Far alene av Rune Johan Andersson (2008)

Far liker å henge i bjørketreet og tenke tilbake til gamle dager. Da barna var små og kom hjem fra skolen, far serverte brødskiver og varm kakao. I buskene bak huset finnes hemmelige steder som fortsatt er i bruk. Dette er en nydelig bok om det som en gang var, om ensomhet og om tid.


Da pappa viste meg verdensaltet av Ulf Stark & Eva Eriksson (1998)

Pappa skal vise sin sønn verdensaltet, de to tar av sted til en bakketopp og kikker på stjernene. På stjernehimmelen ser de Lille Bjørn, Skorpionen og til og med stjerner som har sluknet. Pappa er klok og vet så mye. Men pappa kan bli litt for oppslukt også.


Faren til Pjotten av Bjørn Rønningen & Vivian Zahl Olsen (1988)

Faren til Pjotten er ikke helt som de andre pappaene. Ikke er han sterk. Ikke trimmer han. Og han er elendig som målmann når de spiller fotballkamper. Men Pjotten er veldig glad for at pappaen hans er akkurat slik han er. Han har nemlig massevis av noe som de andre pappaene ikke har. Og det er noe veldig fint og viktig. Det er tid.


Pappa! av Svein Nyhus (1998)

Pappa kan alt! Og han er høyere enn kongen, sterkere enn en gorilla i bur. Han kan ligge i sofaen og spise en hel kake alene mens han ser på tv. Pappa reiser og reiser. Kanskje pappa kan høre tankene mine, undrer Tommy.

Vakre illustrasjoner og skjønne betraktninger om alt pappa kan. En klassiker av Svein Nyhus.


Sokrates og pappa av Einar Øverenget (2009)

Sokrates er en undrende liten sjel som spør og spør. Pappa prøver å svare så godt han kan, men av og til kan det være litt vanskelig. Når pappa er forkjølet og har mistet stemmen sin, hvor tar den da veien? Kanskje stemmen til pappa har flydd sin vei som en undulat?

Denne lille boka er skrevet av filosofen Einar Øverenget og illustrert av Øyvind Torseter. Boka er inndelt i 7 kapitler som tar for seg ulike samtaler mellom far og sønn. Torseters collage-aktige illustrasjoner med utklipte figurer er fantastiske og står godt til fortellingene. En filosofisk perle.


Pappa kommer av Inger Lindahl & Gunilla Kvarnstrøm (2006)

Axel venter og venter på at pappa skal komme. Han har pakket kofferten sin og skal være hos pappa. Tiden går så sakte! Axel speider ut av vinduet sammen med bamsen sin Trygve, der er det en som ligner…nei. Når kommer han egentlig?

Alle vet hvor kjedelig det kan være å vente, og denne boka beskriver ventetiden på en søt og troverdig måte.