Hopp til hovedinnhold

Poesi for alle

21. mars har siden 1999 blitt markert som verdens poesidag. Hva med å forsøke seg på en diktsamling i den anledning?


Publisert:
20 mars. 2023. Av: Christine Thorvaldsen, Ine Sunde Lavik, Lene Olszeth, Therese Pedersen, Ragnhild Sæther og Joanna Pacula.

Dikt er gjerne assosiert med dypt alvor og akademiske ferdigheter, og har et ganske selvhøytidelig rykte – men det er ikke alltid sant. Dikt kan være luftige og hverdagslige og si små ting om mindre hendelser, om tingene vi omgir oss med eller utfordringer vi står overfor. Ofte på en måte som skaper humor, gjenkjennelse eller indre bilder. En ting er sikkert: Det er bare å gå i gang. Akkurat slik vi leter etter en god bok eller en fantastisk sangtekst kan vi også finne det vi liker selv i poesi og lyrikk.

Noen vil ha metaforer, besjelinger og kontraster – og noen vil bare ha rene ord for pengene, men gjerne med en tvist. Nøler du med å gå i gang, kan du finne inspirasjon og informasjon på for eksempel Instagram eller i podkasten Brenner deler dikt. Og nederst i denne saken har vi samlet noen bøker som er enkle å lese selv om du er ny som diktleser.

 

Hvorfor lese dikt:

  • Fordi de kan gjøre en sitron spennende
  • Fordi når du finner det du leter etter eller ikke visste du trengte, treffer det ekstra godt
  • Det finnes et dikt der ute som kunne vært skrevet til akkurat deg
  • Det er gøy å lese dikt, særlig sammen, selv om du ikke skjønner bæret av hva som står
  • Du kan finne lyrikk til enhver anledning
  • Det går kjapt! Hva med et dikt til morgenkaffen eller mens middagen står i ovnen?
Gjennom verdens poesidag ønsker UNESCO å støtte og hylle språklig mangfold. fn.no

Hvordan lese dikt:

  • Finn deg en rolig, stille plass
  • Senk lesetempoet – ta deg tid
  • Les høyt
  • Les diktet flere ganger
  • Husk at du ikke trenger å lete etter en fasit på hva diktet “egentlig” betyr. Det viktige er hva det betyr for deg.

 

Vi anbefaler

Eg et før eg kjem av Kari Anne Bye

Dette er fortellingen om en 35 år gammel kvinne som leter etter kjærligheten, og denne diktsamlingen kan nesten leses som en roman.

Det har blitt slutt med kjæresten, og kvinnen vi møter i diktet leter nå etter kjærligheten på nytt. Hun må også finne seg en jobb, ettersom vikariatet hennes er over. Hun sammenligner det å finne seg en date, og gå på date, med det å lete etter en jobb, og gå på jobbintervju: Stort sett resultatløst, og stort sett dritkjedelig.

Diktsamlingen er humoristisk og vittig, og språket er lekent. Det er mye humor her, men det er også dypt, klokt og filosoferende. Diktet inneholder mange litterære referanser, blant annet til Ibsen, og kvinnen sier at hun utfører full diktanalyse på mennene hun dater. Hun gransker og tolker, og ser på symbolbruk og undertekst. Dette er ikke korte, vanskelig tilgjengelige dikt. Vi følger en tydelig karakter som det er lett å bli engasjert i.

 


Alt som skranglar av Erlend Skjetne

En far skriver til og om sitt språkløse, utviklingshemmede barn. Han skriver i frustrasjon over hverdagslivet med henne, i sorg over alt hun aldri kan bli, men mest av alt i kjærlighet til den hun faktisk er. Det er en fyrig, sår og vakker bok, som kan føre tankene til en roman som Olaug Nilssens Tung tids tale – for i likhet med Nilssen forteller Skjetne om å leve med et barn som er annerledes, og han gjør det på brutalt kjærlig vis, med et språk og en innlevelse som gjør boken relevant for langt flere enn de tre som inngår i den vesle familien.

 


Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord

Vinner av kritikerprisen, venteliste på biblioteket, og unisont hyllet av anmeldere, bokbloggere og andre lesere – hva er det med denne diktdebuten som tiltaler så mange?

Brændjord har skrevet en bemerkelsesverdig bok om å møte livet og sorgen etter å ha mistet en mor i selvmord. Hun ser det vanskelige temaet rett i øynene, men har likevel skapt en bok full av overskudd og tillit – til språket og til livet.

Jeg vil våkne til verden er en var, livlig og enormt sterk bok som kan leses både to og tre ganger uten fare for slitasje.

 


Vannverk. Hymner av Johanne Fronth Nygren

Forestill deg en pulserende storby med dens komplekse infrastruktur som aldri står helt stille. I denne byen lever vi sammen, deler på plasser, ressurser og opplevelser. 

Vannverk er en hymne til byens ære, den er en rytmisk, oppslukende, innovativ og sprudlende leseopplevelse. Her kan du svømme sammen med ord, i likhet med vannet som renner fra rør, taket og himmelen. “Utom rør seg brer og bukter/bøyer ord og verk og sted”.

Johanne Fronth Nygren leker med lydord, ordspill og anakronismer og gjør det lett og gøy for lesere å følge med.

 


Hekla myter av Eli Fossdal Vaage

Hekla myter er dikt fulle av vår felles kvinnelige arv. På tvers av generasjoner møter vi kloke kvinner som holder i håndarbeidet, avkommet og kunnskapen om hvordan man fjerner flekker. Om kvinner som støtter hverandre i situasjoner hvor det var utenkelig for menn å delta. På vakker nynorsk fortelles lett og morsomt om seriøse temaer, i dikt som er fulle av handling. Mellom handlingen ligger rom for å tolke følelsene som ligger bak. Nostalgisk og inspirerende om de sterke formødrene våre og hva de måtte gjennom for å få oss dit vi er nå.

 


Elskede grøftekant: kommunedikt av Gro Dahle

Hva med å bli bedre kjent med kommunen? I denne samlingen kommunedikt lar Gro Dahle oss gjenoppdage alt det kommunen er, og ikke minst: hvem. Dahle skriver og setter sammen ord på en måte som ofte er overraskende, og alltid med varme og generøsitet. Det blir også lekende og alvorlig, morsomt og trist, rørende og tidvis opprørende.

En grøftekant er ikke «bare» en grøftekant. Hvem bedre til å fortelle mer om det enn Gro Dahle, med sin oppriktige og åpne interesse?



Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn

kva vil du bli

når du blir stor?

eg vil bli

ein kvit, norsk mann

Slik åpner Brynjulf Jung Tjønns første diktsamling. Boken ligger nært på forfatterens egen historie, og her forteller han om egen barndom som adoptert fra Sør-Korea til Feios i Sogn og Fjordane, hvor han vokste opp som odelsgutt. Det er en sterk fortelling om identitet, rasisme, adopsjon og å være odelsgutt med laktoseintoleranse.

Sårt sterkt og granskende, men samtidig lett å lese. Denne boken er slukt i en fei! 

 


Miximum Ca Canny Sabotasjemanualene : you cutta da pay, we cutta da shob

“Allmenne råd for å senke moralen og skape forvirring/etter utført sabotasje stå imot fristelsen til å bli igjen for å betrakte resultatet selvfølgelig finnes/det motsatte tilfeller der det hadde vær mistenkelig/ om du gikk din vei.”

Bidragsyterne til Miximum Ca Canny Sabotasjemanualene: you cutta da pay, we cutta da shob har satt sammen et diktverk som saboterer lesningen. Sidene i boka gjentas på ulike språk, de kommer dobbelt, teksten kuttes. Det er som om noen på trykkeriet har fulgt tekstens råd og herpa hele utgivelsen.

I denne boka finner du eksempler på hvordan du kan sabotere arbeid i kontorlandskap, i organisasjonen, på fabrikken, i sjefsstillinger osv. Les og bli inspirert, men ikke forvent en sammenhengende tekst.

Passer for deg som synes at “quiet quitting” blir for slapt.