Reiseskildringer
Tekster: Vibeke Garrod, Ragnhild Sæther og Kristin C.T. Moe
Peel me a lotus av Charmain Clift
En reiseklassiker, fra den sagnsomsuste greske øya Hydra, som ble kjent fordi artisten Leonard Cohen elsket den så mye. Han var visstnok inspirert av denne boka fra 1959.
Den handler om et par som kjøper et hus på Hydra, og vi følger deres dagligliv som er omringet av bohemer og en generell fargerik og eksotisk tilværelse. Deres ønske er å kunne leve av å skrive, noe som var felles for mange av øyas utenlandske beboere.
A lady’s life in the Rocky Mountains av Isabella L. Bird
Denne viktorianske engelske forfatteren skriver brev til sin søster, med nydelige og detaljerte skildringer av natur og opplevelser i Rocky Mountains. Det var ikke hverdagskost på 1870-tallet at enslige kvinner reiste alene, men Isabella Bird hadde allerede vært på Hawaii og i Australia, før hun satte kursen for Colorado. Hun treffer mange spennende mennesker på sin vei, eskortert av guiden “Mountain Jim”, en tøffing med ett øye som hadde vært i nærkontakt med både grizzlybjørner og revolvere.
På vandring uten esel i Cevennene av Alexander Leborg
Den kjente forfatteren Robert Louis Stevenson (du vet, han som skrev Dr. Jekyll og Mr. Hyde) skrev også reiseskildringen “På vandring med et esel i Cevennene” fra 1879. Denne boka skulle Alexander Leborg oversette i 2017. En bok han er meget glad i, og en vandring han gjerne selv skulle ta. Han bestemte seg derfor for å ta samme tur som Stevenson, uten esel.
Resultatet er en underholdende og lærerik reisebok, til eksotiske pittoreske områder som Le Monastier, Langogne, Saint-Germaine-de-Calberte og Le Puy-en-Velay. Ja, jeg aner ikke noe om disse stedene, men det er veldig gøy å lese om dem.
Det er et kart i boka, og så kan man jo søke på nettet hvis man vil utforske mer. Eller hvorfor ikke ta samme pilgrimsferd? God reise!
North Korea journal av Michael Palin
Nord-Korea – et fascinerende og mystisk land. Eller regime om du vil. Hvordan er det der, egentlig? Michael Palin (han fra Monty Python) er kjent fra mange reiseprogrammer på tv, han har reist rundt hele verden. I denne boka fra 2019 tar han oss med til Nord-Korea, og boka er basert på en dokumentar han lagde for ITV. Her får vi hans notater i bokform, og det er interessant lesning. Palin snakker med folk han møter, og klarer å snike inn noen kritiske spørsmål under radaren. Forfatteren er genuint nysgjerrig, og får kunnskap med høflighet og humor.
Turen med Charley av John Steinbeck
Turen med Charlie av John Steinbeck er en gripende reise skildret gjennom øynene til forfatteren og hans trofaste følgesvenn, en pelskledd venn ved navn Charlie. Denne delvis selvbiografiske romanen utforsker ikke bare de fysiske landskapene i Amerika, men også Steinbecks indre reise og hans refleksjoner over samfunnet og menneskeheten.
Gjennom sine observasjoner og møter underveis, formidler Steinbeck innsikt i menneskets natur og den amerikanske drømmens kompleksitet. Turen med Charlie en tidløs klassiker som berører hjertet og sinnet.
Den lange uken av Arild I. Olsson og Jarle Aaslan
Aktuell bok om midtøsten, der journalist Arild I. Olsson og fotograf Jarle Aasland reiser i Israel, Palestina og Libanon og snakker med helt vanlige mennesker som prøver å leve helt vanlige tilværelser. Vi får bakgrunnshistoriene til noen av de som fikk livene sine snudd opp ned, på grunn av 2. verdenskrig og opprettelsen av staten Israel.
Dette er en god bok for å få ulike perspektiver på et konfliktområde som vi hører om i nyhetene daglig. Ofte er det storpolitikken som er i fokus, men la oss ikke glemme at bak tall og medieoppmerksomhet finnes det mennesker som ønsker en trygg og god hverdag, akkurat som deg og meg.
Literary places av Sarah Baxter
Firenze, Nordland, New York ...
Er det mulig å reise i både tid og sted? Er det mulig å bli kjent med fascinerende destinasjoner slik at landskapene, opplevelsene og inntrykkene blir levende og sterke? Uansett om vi faktisk kan forflytte oss, eller ikke?
Ja, det er mulig. I litteraturen, i selskap med forfattere av uforglemmelige bøker, kan alle reise. Så hva med å la denne flott illustrerte reisehåndboken til 25 litterære (og virkelige) reisemål være en start og en inspirasjon før du reiser videre? De omtalte destinasjonene (les: bøkene) kan du heldigvis også låne på biblioteket.
God tur!
Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er av Magnus Helgerud
Ifølge vaskeseddelen er denne boken “en gruppereise for folk som ikke liker gruppereiser”. Med andre ord: En gruppereise for de/oss som ønsker å reise, men ikke til turistfeller hvor “alle andre drar”. Vi søker det autentiske, gjerne utenfor allfarvei, ekstreme naturopplevelser ja takk ... Andre turister vil vi helst ikke møte for mange av. Hvorfor er det slik – og har det alltid vært slik?
I denne boken inviterer idéhistoriker og forfatter Magnus Helgerud oss lesere med på “reisen mot reisens vesen (s. 8)”. Resultatet er blitt ei underholdende og interessant reisebok som absolutt, og heldigvis, får plass i håndbagasjen.