Hopp til hovedinnhold

Skeive stemmer

I anledning Pride har vi samlet et utvalg nyere bøker som synliggjør skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold.


Etter hvert vil øynene venne seg til mørket av Bruno Jovanovic

En nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt. 

Damjan kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip.  

Forlagets omtale. 


Under udalatrærne av Chinelo Okparanta  

Den nigerianske borgerkrigen, også kjent som Biafrakrigen, danner bakteppet for denne oppvekstskildringen og får direkte konsekvenser for skjebnen til hovedpersonen, Ijeoma, idet faren hennes blir drept. Ijeomas mor sørger slik over tapet at hun sender datteren bort til slektninger. Der møter hun den unge Amina, som hun forelsker seg i. Men den forbudte kjærligheten mellom de to jentene blir oppdaget og herfra leder en rekke rystende begivenheter frem til Ijeomas beslutning om å gifte seg med barndomskameraten Chibundu. De to lever et ulykkelig liv sammen og etter hvert blir det tydeligere og tydeligere for Ijeoma hvilke valg hun må ta.  

Forlagets omtale. 


Kroppen er en morder av Kitty Byng 

Kroppen er en morder er en innstendig granskning av livet vi har og livet vi lager. 

Nina og Kitty er gift og står midt i livet. Når Kittys mor blir syk, innser Kitty at tiden også rammer hennes kropp. Ønsker de å få barn, bør de begynne nå. De klikker seg inn på et nettsted og ser på donorprofiler. Kitty er høy og hvit, Nina er lav og brun. Kan kroppen til Kitty i det hele tatt bære frem et barn? 

Forlagets omtale.  



Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud  

Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. 
 
I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden. Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor. 

Forlagets omtale. 


Slemme piker av Camila Sosa Vellada 

Camila Sosa Vilada vokste opp på landsbygda i Argentina. Familien levde i fattigdom, og faren hennes var alkoholisert og voldelig. Verken han eller moren hadde noen forståelse for at gutten deres følte seg som en jente. I studietiden levde Camila av å prostituere seg i parken Parque Sarmiento i Córdoba, hvor hun traff andre transkvinner som delte hennes opplevelser. Forfatteren forteller historien om den desperate kampen for å få være den man er, om vold og diskriminering, og å bli fordømt av et samfunn som også benytter seg av transkvinner i skjul. Hun skriver også om den uventede poesien som springer ut av prostitusjonsmiljøet.  

Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. 


To ord for ødeleggelse av Sandra Kolstad

Frida møter Nina på et galleri, og de forelsker seg. På kort tid kommer de hverandre så nær at Frida ikke lenger vet hvor hun selv begynner og slutter. Hun holder på å miste grepet, tilværelsen er flytende, men Nina gir den form og definerer grensene. 
To ord for ødeleggelse er en fortelling om oppløsning og underkastelse. Om lettheten i å forsvinne i en annens vilje - og om tyngden når den andre strammer grepet og senere slipper taket. 

Forlagets omtale. 


Ninkolai av Bjarte Daviknes Klakegg 

Nina er ikkje lenger Nina, men er endå ikkje heilt blitt Nikolai. Tolv år gammal bur han på garden med besteforeldra Inger og Johannes. Mora har reist tilbake til byen dei to kom ifrå, utan Nikolai. Som ung vaksen flyttar han etter, mest for å finne fotfeste i seg sjølv, men kanskje også med eit håp om å finne mora. Saknet etter besteforeldra, særleg Johannes, dreg med seg glimt frå oppveksten på garden. Der andre tviheldt på Nina, var Johannes den einaste som ville sjå Nikolai. No er han blitt sjuk. Jo nærmare Nikolai kjem seg sjølv, dess meir svinn Johannes. Medan Inger strevar med saknet etter begge, og mor til Nikolai vaknar til live i gøymde minne, ventar kanskje kjærleiken på ein heilt (u)vanleg gut som heiter Nikolai. 

Forlagets omtale.  


Håkon av Åsmund H. Eikenes

Det er tre menn i Håkons liv. Det lange forholdet til Arve er trygt og velkjent, men dei siste åra har Arve blitt meir og meir dominerande. Stig er målretta og trygg på seg sjølv, og han inkluderer Håkon i draumane om rekkehus og eit ukomplisert A4-liv. Thomas har svarte krøller og eit smil som får Håkon til å miste pusten når dei møtest til tilfeldig sex ein ettermiddag i januar. Resten av året blir langt ifrå slik som Håkon har sett føre seg. Håkon er ei moderne kjærleikshistorie om å vere i starten av 30-åra og ikkje ha funne plassen sin i livet, verken åleine eller saman med andre. 

Forlagets omtale. 


Forsvarlig behandling av Unni Cathrine Eiken 

Det er høst i Bergen, og regnet faller i uopphørlig yr fra en fargeløs himmel. På Haukeland sykehus skal Eilif og Vegard snart møtes. 
Eilif ligger i akuttmottaket. Han er redd, han klamrer seg fast i det grove papiret på undersøkelsesbenken, og prøver å få kontroll over pusten og den sterke følelsen av at alt han rører ved blir ødelagt. For Vegard er det bare en vanlig dag på jobb. Han skal inn til en pasient med et antatt beinbrudd, gi profesjonell og vennlig behandling, tilby en trøstende hånd om nødvendig, for så å stikke hjem, og glemme alt om sykehuset frem til neste vakt. Forsvarlig behandling er en historie om ubeleilig forelskelse, og alle grunnene til å holde seg tilbake og ikke ta sjansen på kjærligheten - og om det vakre som kan skje når man våger å tro på at man er verdt å elskes, uansett. 

Forlagets omtale. 


Mindre av Andrew Sean Greer

Den amerikanske forfatteren Arthur havner i et dilemma da han blir invitert i ekskjærestens bryllup. Han kan ikke svare ja, det blir for pinlig. Men han kan heller ikke svare nei, for det ville være et nederlag. For å slippe å svare i det hele tatt legger han ut på en reise jorden rundt – fra Frankrike til India, Tyskland til Japan. Underveis får han de underligste bekjentskaper, blir stormende forelsket og mister nesten livet. Alt for å unngå det som foregår der hjemme. «Mindre» er en bittersøt satire om tapte muligheter og nye sjanser.  

Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. 


Det langsomme livet av Abdellah Taïa

Etter attentatene i Paris i 2015 befinner marokkaneren Mounir, en 40 år gammel homofil araber, seg i en prekær situasjon. Han har nettopp flyttet inn i en leilighet i rue de Turenne. En dag oppstår det en situasjon som får kvinnen i leiligheten over til å tilkalle politiet. Antoine, politietterforskeren som avhører Mounir, mistenker ham for ha en kobling til muslimske ekstremister. Men det er uklart om Antoine virkelig finnes eller om han er et produkt av Mounirs vrangforestillinger. 

Abdellah Taïa (f. 1973) er en marokkansk forfatter bosatt i Frankrike, og en av få arabiske forfattere som våger å stå åpent frem som homofil. «Det langsomme livet» er hans sjuende roman og den første til å utkomme på norsk. (Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen) 

Forlagets omtale. 



Kampene: et portrett av Kim Friele av Ola Henmo 

Kim Friele var den første norske kvinnen som sto åpent frem som homofil. Historien om Frieles liv i homobevegelsen er også fortellingen om tilblivelsen av et moderne Norge. Kim Friele står fortsatt på barrikadene, og hun er fremdeles kontroversiell. I år har hun blant annet nektet å gå i mottagelse hos statsministeren i protest mot regjeringens behandling av Dalai Lama, og hun har meldt seg ut av LLH fordi hun mener organisasjonen er feig og ideologisk bevisstløs. Med uredde protester og godt politisk håndverk har hun endret våre lover og hjerter. Boken er skrevet i nært samarbeid med Friele selv og utkommer i forbindelse med 80-årsdagen hennes. 

Forlagets omtale.


Homo sapienne av Niviaq Korneliussen 

Homo sapienne følger fem unge mennesker som lever i den grønlandske hovedstaden Nuuk. Samtlige strever med sin egen opplevelse av kjønn, seksualitet eller relasjoner. Hvert kapittel introduserer en ny fortellerstemme, og konflikten som jeg-fortelleren står i. Fia bryter ut av et heterofilt forhold, og opplever kjærlighet ved første blikk da hun treffer Sara på en fest. Inuk, Fias bror, reiser fra Grønland da avisene får ferten i en hendelse med en eldre, mannlig sjef. Arnaq bruker alkohol, kvinner og menn for å stenge ute smerten fra opplevelser i barndommen. Ivinnguaq er Saras kjæreste, men samlivet ødelegges gradvis på grunn av Ivinnguaqs smerter når de har sex. Og da Sara forstår at Ivinnguaq er noe annet enn en lesbisk kvinne, blir Sara nødt til å gjøre opp status i sitt eget liv.

Forlagets omtale.


Om håpet glipper, er alt tapt av Amal Aden 

Homofil. Minoritet. En kombinasjon som sprenger grenser og utfordrer. 
I denne sterke dokumentaren fra Amal Aden møter vi både hennes personlige historie og historiene til andre homofile minoritetspersoner som kjemper for å bli respektert. Amal Aden, som i 2011 sto offentlig fram som lesbisk, skildrer de store kostnadene åpenhet om legning kan ha i ulike minoritetsmiljøer. Denne boken viser at kampen for seksuell frihet og likestilling ikke er over i Norge anno 2012. 

Forlagets omtale.