Hopp til hovedinnhold

Tegneseriens dag

Helt siden 2005 har vi markert Tegneseriens dag den første lørdagen i mai.
Photo by Erik Mclean on Unsplash

Foto: Erik Mclean on Unsplash.


Og hva er vel bedre enn å bruke anledningen til å snakke om tegneserier? I år har vi lagd en podkast-episode hvor Helene, Janette og Karen samlet seg i studio for å gjøre akkurat det. Det blir origin stories, vi snakker om hvordan vi oppdaget tegneserier, hva og hvordan vi leste tegneserier før, og en god del om hva vi liker å lese nå.

Det blir også mange gode anbefalinger som du kan både låne og lese på Tegneseriens dag!  



House of M av Brian Michael Bendis

Historien som inspirerte Marvel TV-serien Wandavision. Men her er det hele verden hun har endret, ikke bare en liten by. Dessverre ikke tilgjengelig på Bergen Offentlige Bibliotek, men kan bestilles via bibsok.no

Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa

Satt i en verden hvor alkymi er verdens fremste vitenskap, følger denne serien brødrene Edward (Ed) og Alphones (Al) Elric i søken etter “de Vises Sten” for å få tilbake det de mistet. Brødrene har brutt en av alkymiens største lover: Å prøve å hente noen tilbake fra døden. Dette viste seg å være kostbart for brødrene.. Ed mister en arm og et bein, og må leve med mekanisk arm og ben. Men Al mister hele kroppen, og er bare en sjel i en rustning. Ed sverger på å gjøre rett hva han har gjort galt. Men det er mørke kreft i spill, og brødrene Elric må ta kampen for å redde landet sitt og verden.

En mangaserie på bare 27 volum. 


That blue sky feeling av Okura, ill. av Coma Hashii 

En hjertevarmene historie om det å være ung og homofil i Japan.

Den sprudlende og alltid glade Noshiro kommer til en ny skole, hvor han møter Sanada. Ryktene på skolen sier at Sanada er homofil. Men Noshiro bestemmer seg å bli kjent med Sanada (om Sanada vil det eller ikke). Et vennskap som åpner verden litt mer for begge guttene.

En kort mangaserie på 3 volum.


A silent voice av Yoshitoku Oima

En vond historie om mobbing, og det som føres med. Men og en varm historie om å vokse opp og et ønske om å gjøre det godt igjen. En kort mangaserie på 7 volum.

På barneskolen ble Shoko mobbet av klassen for å være døv, det ble så ille at hun byttet skole. I spissen av mobberne var Shoya, men når Shoko bytter skole går Shoya fra å være mobberen til å bli mobbet selv. De neste fem årene tilbringer han alene, helt til den dagen han møter Shoko igjen. Shoya er fast bestemt på å gjøre hva som helst for at Shoko skal tilgi han.


Kate Beaton trenger penger, og det finnes ingen jobber i Newfoundland. 

Hun pakker sakene og drar tvers over Canada, til oljesandene i vest. Der hopper hun fra jobb til jobb, treffer på tøffe arbeidsforhold, korte kontrakter og seksuell trakassering. Blant annet.  

En selvbiografisk grafisk roman som er overraskende varm og morsom, når man tar i betraktning at den handler om en såpass seig og svart materie som virkeligheten til canadiske oljearbeidere. 


Olaf G av Steffen Kverneland og Lars Fiske

Det kan lett gå inflasjon i ordet ”mesterverk”. Men i dette tilfellet nøler vi ikke et sekund. Pauker og basuner: Olaf G. av Steffen Kverneland og Lars Fiske er et mesterverk. Man åpner boken, blar litt. Kan det være mulig? Finnes dette?

Steffen Kverneland og Lars Fiske disker opp med en forrykende gonzoaktig reiseskildring der de med øl og dram drar i Olafs fotspor til Bayern. Kverneland og Fiske tegner vekselvis, og det er utrolig å se hvor godt så vidt forskjellige stiler fungerer side om side.

(Dette er utdrag fra en lengre anbefaling. Les hele anbefalingen her: Tegneserier)

Perfekt lesing i mai ettersom Kverneland er årets festspilldikter!


Rigel : urettens ekko av Ida Larmo

Det er høsten 1944 og tyskerne har begynt retretten fra Finnmark. Krigsfangene må også flyttes. Samtidig er britiske bombefly på tokt. Stuet sammen med over 2500 andre fanger, sitter nordmannen Asbjørn Schultz og russeren Julian Oresjkin under dekk på lasteskipet «Rigel» når bombene slippes over hodet på dem. Det blir en desperat kamp for å holde seg i live. 

Boken vant en vel fortjent Bragepris i 2022, og er en rå og nær skildring av en hittil ganske ukjent del av norsk krigshistorie 


Fables av Bill Willingham

En rekke kjente eventyrfigurer har måttet gå i eksil etter at deres eget hjemland har blitt angrepet og tatt av et monster. Stedet de nå befinner seg er et moderne New York og de prøver så godt det lar seg gjøre å skjule sin egentlige identitet. Men dette byr på både store og små utfordringer. Vi møter blant annet Snøhvit, Pinocchio og de tre små grisene. 


Y: The Last Man av Brian K. Vaughan

Vi befinner oss i en postapokalyptisk verden der alle pattedyr med y kromoson plutselig faller døde om. Alle utenom én mann, Yorick Brown, og apen hans. Verden blir kastet inn i fullstendig kaos og midt i det står Yorick, som blir jaktet på av folk som vil drepe ham og folk som vil ta ham til fange. 

 


Harbringer av Joshua Dysart

Peter Stancheck er tenåring og har superkrefter, og han prøver så godt han kan å unngå myndighetene. Men, som ordtaket sier, med store krefter følger stort ansvar. Er Peter klar for dette? Og vil han bruke kreftene sine til gode eller onde handlinger? 




Tegneserier nevnt i podcasten: 

Agent X9 av Archie Goodwin og Dashiell Hammett

Asterix av René Goscinny, ill. av Albert Uderzo

En frivillig død av Steffen Kverneland 

Larsons gale verden: Galleri Larson. 1 av  Gary Larson

Lucky Luke av Morris

M av Mads Eriksen

Modesty Blaise av Peter O'Donnell

Sprint av Jean-Claude Fournier

 

Vil du ha flere anbefalinger?

Sjekk ut andre tegneserietips på nettsiden