USA i skjønnlitteraturen
Tekst: Joanna Pacula / Biblioteksentralen. Publisert: 08.11.2024
Demon Copperhead av Barbara Kingsolver
Hvis du synes Hillbillyens klagesang var bra bør du lese denne. Demon Copperhead er en dramatisk men samtidig morsom og hjertevarmende roman om å vokse opp i svært trange kår i sørstatene. Demon er et intelligent barn med kobberrødt hår og besk humor, født av en enslig pilleavhengig tenåringsmor. Historien fortelles fra hovedkarakterens perspektiv, og Demon forteller om et turbulent liv hvor han må kjempe seg gjennom fosterhjem, barnearbeid, forsømte skoler, sportslig suksess, rusavhengighet og ulykkelig kjærlighet.
Dette er en fengslende roman om behovet for kjærlighet og drømmer, sinne og knusende smerte. Men den er fylt med håp, og det er en bok som er vanskelig å legge fra seg.
Litt av en tid av Kelly Reid
Emira blir anholdt på et supermarked for å ha «kidnappet» det hvite barnet hun er barnevakt for, og det setter i gang en eksplosiv kjedereaksjon av hendelser. Sjefen hennes, Alix, er en feministisk blogger med et personlig «brand» og utelukkende gode hensikter, og hun bestemmer seg for å gjøre ting godt igjen. Men Emira er formålsløs,blakk og skeptisk til Alix' ønske om å hjelpe. Når hun møter på noen fra Alix' fortid, fører det de to kvinnene ut i en virvelvind av hendelser som snur opp ned på alt de tror de vet - om seg selv, om hverandre og om privilegienes rotete dynamikk.
Teksten er hentet fra Biblioteksentralen.
Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead
Whitehead spesialiserer seg på fiksjon som tar utgangspunktet i ekte, historiske hendelser og handler om ulike former av systematisk rasisme. I denne boken følger vi sekstenårige Cora som er slave på en bomullsplantasje i Georgia i USA. Hun lever i daglig angst for fornedrelse og brutal avstraffelse, men også med myten om sin mor, Mabel, som klarte å flykte. Det gir Cora håp at hun også kan frigjøre seg fra livet som slave, og hun begynner en livsfarlig reise med den myteomspunne underjordiske jernbanen som skal ta hun til en trygg plass nordover.
Den underjordiske jernbanen er en intens og kraftig fortelling om brutalitet og frigjøring som setter søkelys på mørke kapitler i USAs historie
Øst for Eden av John Steinbeck
Dette mesterverket av den amerikanske nobelprisvinneren John Steinbeck er en moderne gjenfortelling av Første Mosebok. Historien utspiller seg på gården “Eden” i California og følger de sammenvevde skjebnene til to familier – Trask og Hamilton. Gjennom generasjoner gjenskaper disse familiene Adam og Evas fall, og den giftige rivaliseringen mellom Kain og Abel.
I denne stortslåtte og ambisiøse romanen, som Steinbeck selv mente var hans opus magnum, skapte forfatteren en rekke fascinerende karakterer og utforsket menneskeheten fra fugleperspektiv med sine evner til å gjøre både godt og vodt, elske og forsøke å ha kontroll over ens liv.
Underverden av Don Delillo
Dette ambisiøse og prisbelønte verket illustrerer det amerikanske livet fra andre halvdeldelen av det tjuende århundre, men forfatteren klarer å sette disse hendelsene i både global og historisk kontekst. Historien åpner med den legendariske baseballkampen mellom Brooklyn Dodgers og New York Giants i 1951. Hjemmelagets seier ble overskygget av nyheten om at Russland testet sin første hydrogenbombe på samme dag. Slik begynner en 800-siders reise i de siste 50 årene i amerikansk kultur. Forfatteren kobler sammen baseball, terror, dop, Vietnam, komplekse relasjoner, Cube-krisen, Bronx, graffiti, motkultur og mye mer.
Underverden regnes som Delillos hovedverk og er vanskelig å snakke om - den må oppleves.
The Trees av Percival Everett
Denne prisbelønte boken er dessverre ikke oversatt til norsk, men vi vil gjerne anbefale den likevel. Historien begynner med en serie brutale drap i landlige Mississippi. Det er klart at morderen vil kommunisere noe da de makabre drapsscenene er omhyggelig arrangert. Detektivene som jobber med saken oppdager ganske snart at lignende drap finner sted over hele landet, og det blir bare mer groteskt over tid.
Det beste med The Trees er at den bruker en populær form for å ta opp et dypt politisk problem. Everett serverer oss en forstyrrende cocktail av parodi og krim, som resulterer i en spennende og modig roman om rasisme og politivold.
Korsveien av Jonathan Franzen
Historien handler om en familie fra Midtvesten som den 23. desember 1971 står ved et veiskille. Hvert av familiemedlemmene prøver å finne seg en plass i det turbulente sosialpolitiske landskapet. Faren Russ er pastor i en kirke i Chicago og er klar for å skille seg fra sin kone Marion. Eldstebarnet Clem har kommet hjem fra college og er klar til å kjempe i Vietnam. Den populære datteren Becky er opptatt av motkultur, og den yngste sønnen Perry selger hasj for å finansiere rusavhengigheten sin.
Korsveien er et amerikansk familieepos hvor konfliktene mellom familiemedlemmer speiler konflikter i det amerikanske samfunnet
Blodmeridianen av Cormac McCarthy
Dette er muligens McCarthys mest brutale bok, som også beskrives som en av hans beste. Boken tar utgangspunkt i den såkalte "meksikanske krigen” som utspilte seg på grensen mellom Texas og Mexico på 1850-tallet. Historien er også løst basert på My Confession, selvbiografien til borgerkrigskommandør Samuel Chamberlain.
Fortellingen er skrevet i et vakkert, gripende språk og snur den klasssike “vill vill vest”-fortellingen på hodet. De historiske personene forvandles til arketypiske skurker og det realistiske blandes med sterke, bibelske bilder. Denne boken kommer du aldri til å glemme.
Syng gravløse syng Jesmyn Ward
Jojo er 13 år og prøver å forstå hva det vil si å være en mann. Han mangler ikke rollemodeller: Den svarte morfaren Pop, den hvite farfaren Big Joseph og faren Michael. Leoni er svart, hun elsker Michael og ønsker å være en god mor for barna deres, Jojo og lille Kayla. Rusavhengig og konfliktsøkende som hun er, klarer hun ikke å sette barna foran egne behov. En dag stabler hun Jojo, Kayla og en venninne inn i bilen, de skal nordover og hente Michael som har sonet ferdig i fengsel. Bilturen gjennom det nesten mytiske sørstatslandskapet blir en roadtrip ut av helvete.
Teksten er hentet fra Biblioteksentralen.
Super-Sad True Love Story by Gary Shteyngart
Hvis du vil lese noe oppløftende må du prøve deg på den dystopiske satiren Super-Sad True Love Story. Historien utspiller seg i framtidens New York og handler om den stakkarslige Lenny Abramov. Han jobber i Post-Human Services – en bedrift som forsøker å sørge for udødelighet blant sitt superrike klientell. Abramov ønsker også bli udødelig ettersom han nylig har forelsket seg i den populær-besatte Eunice Park.
I denne komiske, men ambisiøse romanen skisserer Shteyngart en visjon av et samfunn fullstendig opptatt av å bli sett og vurdert, hvor kjærlighet og kunnskap oppleves som irrelevante kategorier. Men det finnes et håp.