Våre beste bøker fra 2022
Løpe Ulv av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman er en prisbelønt svensk forfatter. I hennes nyeste roman Løpe Ulv tilhører fortellestemmen Ulf Norrstig: en 70 år gammel skogvokter og dedikert jeger. En vakker vinterdag endrer livet hans seg brått etter et uforventet møte med en ulv. Møtet gjør at han ser naturen med nye øyne og blir inspirert til en retrospektiv undersøkelse av sitt liv. Dette hjelper han å revurdere sitt yrke og forholdet til sin kone Inga.
Denne boken er drivende god lesning med vakre naturskildringer, og den er en engasjerende historie om kjærlighet, alderdom og forholdet mellom et menneske og naturen.
Anbefales av Joanna
Det framande landet av Carl Frode Tiller
Carl Frode Tiller debuterte i 2001 med romanen Skråninga som han fikk tildelt Tarjei Vesaas debutantpris for. Det Framande Landet er hans første diktutgivelse. Det er et dynamisk, kraftig langdikt som blander religiøse, mytiske, politiske og popkulturelle motiver i en galopperende fortelling om liv, forgjengelighet og relasjoner.
Det er en helt unik leseopplevelse som klarer å kommunisere gjenkjennelige tilstander på en original, til tider morsom, nostalgisk og små-provoserende måte.
Anbefales av Joanna
Nesten sanne historier om Rune Lisbeth Berg av Rune Berg
Musiker Rune Berg har debutert med en roman fylt med oppveksthistorier fra den konservative vestlandsøyen Giske på 80-tallet. Det er morsomt og sårt å lese om lille Rune som så gjerne vil passe inn hos de andre barna på hjemstedet. Ofte prøver han litt for hardt på nettopp det, og det ender i både pinlige og morsomme episoder.
Dette er et nostalgisk, humoristisk og varmt portrett av et lite samfunn med mange merkelige karakterer.
Anbefales av Silje S.
Hva jeg gjorde med pengene av Maren Skolem
Denne boken har en ganske spesiell oppbygging. Den er nemlig skrevet som et brev til Medietilsynet der Johanne forklarer hvorfor hun ikke har brukt pengene hun fikk tildelt av dem til det de skulle brukes til, å lage en dokumentar. Temaet høres kanskje litt kjedelig ut? Men det er faktisk veldig spennende! Johanne drar med lillesøsteren sin Aina, som er en populær influenser, på turne med bandet Ask for October. Hun drar egentlig ikke for å lage dokumentar, men for å beskytte søsteren mot bandets sjarmerende gitarist Torjus.
Boken er både tankevekkende, vond og morsom om turneliv, søskenforhold og seksuelle overgrep.
Anbefales av Silje S.
De kaller meg ulven av Zeshan Shakar
Zeshan Shakar vant Tarjei Vesaas’ debutantpris for Tante Ulrikkes vei i 2017, boken om Jamal og Mo på Stovner. I hans andre bok Gul bok møter vi økonomen Mani som får jobb i Y-blokka i Oslo. November i år vant forfatteren Bokhandlerprisen for De kaller meg ulven, hans tredje utgivelse.
Vi møter en mann med en norsk mor og en pakistansk far. Faren skal flytte tilbake til Pakistan, og sønnen hjelper ham med å pakke. Vi blir kjent med livene til foreldrene hans gjennom blikk fra fortiden, og handlingen drives framover av minner. Sønnen reflekterer over farens liv i Norge, og hva faren etterlater seg til sin sønn.
Her er det mange gullkorn. Ved tilbakeblikk fra da hovedpersonen var i Pakistan, og doen var et hull i gulvet, så sier han at han er en mann av to land, men klarer bare å gå på do i ett av dem. Romanen er intens, sår, realistisk og humoristisk, og anbefales på det varmeste.
Anbefales av Christine
Det er jeg som kan hjelpe deg av Kjersti Halvorsen
Kjersti Halvorsen er psykolog, og debuterte som forfatter med romanen Ida tar ansvar i 2019. Det er jeg som kan hjelpe deg fra 2022 er hennes andre roman. I denne boken møter vi Edvin som får seg jobb som psykolog på Kvervel-slottet, et behandlingsted for rusavhengige.
En dag sjekker André inn for behandling, en person Edvin kjenner fra før av, og som mobbet ham i barndommen. Edvin må igjen forholde seg til André, og selv om begge er blitt voksne og rollene er endret, så faller Edvin tilbake i sin tidligere rolle som mobbeoffer. Det skjer mye for Edvin, både på jobb og på hjemmebane. Romanen er lett å lese, og historien er både morsom og urovekkende. Sidene flyr av gårde!
Anbefales av Christine
Den siste komle av Arild Rossebø
I denne sorgmuntre romanen er to brødre på vei hjem til Haugesund for å begrave sin far. Det er lenge siden de har møtt ham og resten av slekten, og begge har en følelse av å ikke høre til.
Under kjøreturen får vi den dramatiske historien om familien. Den inneholder psykisk sykdom, utroskap og bedehusmiljø, og en far som sviktet helt. Og vi skjønner at selv om brødrene flytter seg geografisk langt fra en hard barndom bærer de den med seg på ryggen.
Boka har godt driv og er lettlest.
Gjennom brødrenes mimring får vi en herlig, treffende skildring av tiden og miljøet de er oppvokst i, og forfatterens sans for komikk gjør denne lille romanen til en stor leseopplevelse.
Anbefales av Hildebjørg
Vinteroppskrifter fra kollektivet av Louise Glück
Den nye diktsamlingen til Louise Glück rommer mange ulike stemmer og stemninger, fra det hardtslående til det fortrøstningsfulle, fra det absurde til det helt nedpå. Felles for dem alle er en fortellerglede og en språklig presisjon som overgår de aller fleste – men så er Glück også Nobelprisvinner fra 2020 og en av amerikansk litteraturs grand old ladies.
En av mine absolutte favoritter fra året som har gått - og jeg håper enda flere vil plukke den med seg fra hyllene i 2023.
Anbefales av Ine
Fortrolighet av Katie Kitamura
Året som gikk var også begivenhetsrikt for oversatt litteratur. En anbefaling fra den oversatte litteraturen er Fortrolighet av Katie Kitamura, en roman om en kvinne som røsker opp røttene sine i New York for å starte et nytt liv som tolk for Den internasjonale domstolen i Haag, Nederland. Fortelleren – vi får ikke vite navnet hennes – får som oppdrag å være tolk for et statsoverhode ansvarlig for folkemord. Etter hvert begynner forståelsen av oppdraget, domstolen, fortellerens privatliv og selve Haag å gå i oppløsning.
Fortrolighet er spennende, fåmælt og undrende, full av refleksjoner om språk, tilhørighet, frykten for det ukjente og alt man ikke kan vite.
Anbefales av Hanne
Det vi så / We had to remove this post av Hanna Bervoets
Nederlandske Hanna Bervotets sin korte men kraftfulle roman Det vi så utforsker hvordan grafisk innhold på nett kan påvirke oss psykologisk over tid. Kayleigh er blakk og trenger penger. Hun starter i en ny jobb som moderator for en nettbasert plattform, der hun må avgjøre om støtende innhold kan bli værende på nettet eller ikke. Kayleigh og kollegaene må vurdere fryktelige ting under et enormt tidspress. De tror det ikke påvirker dem, men stemmer dette egentlig? Hvor mye grusomhet må man vitne før man blir kynisk, og kanskje til og med ustabil? Det vi så er tankevekkende og ubehagelig, men også viktig og dagsaktuell.
Vi har romanen i samlingen på både norsk og engelsk.
Anbefales av Hanne