Hopp til hovedinnhold
av EON sist endret 2023-02-02T16:47:20+01:00
Eira Søyseth (f. 1991) er poet og gjendikter, født og bosatt i Bergen. "Farget flekket nå" er hennes første diktutgivelse.

Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av boken?  

Takk for det! Farget flekket nå er en diktsamling der et jeg forsøker å forstå seg selv i møte med verden, i møte med familien, arv og slekt. Det er også en feministisk diktsamling som handler om en erfaring av å være ung kvinne i dag – om konsentrasjon og forstyrrelse, om blikk og om internett.

Hva er bakgrunnen din?  

Jeg er født og oppvokst i Bergen og har en master i litteraturvitenskap herfra, og så har jeg gått på Skrivekunstakademiet, der jeg også jobber i administrasjonen i dag. Ellers har jeg jobbet mye med litteraturformidling de siste årene, og jeg har gjendiktet Mette Moestrups diktsamling Til den smukkeste til norsk i 2020.

Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?  

Det har vært en forholdsvis lang prosess. På mange måter har Farget flekket nå vært en slags flytende tekstmasse med dikt som har endret fokus og perspektiv gjennom årene og som har fulgt meg i verden. Dermed finnes det spor av dikt fra 2015, dikt fra 2018 i samlingen, men formen og brorparten av tekstmassen har jeg vel for det jobbet med i løpet av de to siste årene. Noe av det jeg synes var vanskeligst var faktisk den siste sluttfasen – at diktene og hvordan de står i forhold til hverandre – skulle landes og stivnes. Alt kunne bli endret på, men det kan det ikke lenger.

Hvilke forventninger hadde du til det å debutere?  

Jeg tror jeg først og fremst har gledet meg til å debutere. Farget flekket nå er en bok jeg er stolt av og har jobbet lenge med og som jeg har gledet meg til å kunne være i verden med, og det har jeg fått lov til. Nå skal det også sies at det også har vært en ganske nervepirrende opplevelse også – spesielt i perioden rett før boken kom ut, men egentlig faktisk i nesten hele 2022. En utgivelse er jo også en slags avsløring.

 Kan du anbefale fem bøker og si litt om hver tittel?  

 1. Mette Moestrup – alt sammen!

Bergen Offentlige Bibliotek har faktisk hele backkatalogen til den danske poeten Mette Moestrup, og jeg anbefaler rett og slett å lese alt sammen! Alle bør lese Mette Moestrup.

2. Forugh Farrokzhad – Kun stemmen bliver tilbage oversatt av Shadi Angelina Bazeghi

Ikke bare er dette en usedvanlig pen utgivelse (trykket i mørkeblått hele veien igjennom), men det er også en påminnelse om hvor viktig gjendiktning og oversettelse er, spesielt fra språkgrupper og land utenfor vestlig kanon. Jeg er så glad for at jeg har blitt kjent med poesien til Farrokzhad.

3. Juliana Spahr – Fuck you – Aloha – I love you

Jeg leste denne samlingen til Spahr i 2020, lånt fra Bergen Offentlige Bibliotek, og ikke bare er det en helt fantastisk tittel, men også en skikkelig god diktsamling.

4. Sonja Åkesson – Vara vit mans slav och helt andra dikter

Jeg er så glad for at Gunnhild Øyehaug gjorde meg oppmerksom svenske Sonja Åkessons poesi da jeg gikk på Skrivekunstakademiet. Hun er rett og slett en utrolig dyktig poet som alle bør lese.

5. Anna Kleiva – Drikkevisar frå Paris

En virkelig gøy og vitalistisk diktsamling fra Anna Kleiva som blander høyt og lavt og Paris med bygda. Samlingen er drømmeaktig og preikende og forfyllet på den helt riktige måten. Anbefales!

Hva har biblioteket som institusjon betydd for deg?  

Biblioteket har betydd utrolig mye for meg! Kanskje aller mest i tenårene – det var her jeg lånte og leste hundrevis av bøker, fant ut av hva litteratur og ikke minst poesi kunne være. Både på egenhånd i hyllene, men også gjennom anbefalinger fra bibliotekarer. Da jeg var yngre hadde Bergen Offentlige Bibliotek også en egen avdeling som Karen Marie Loge gjorde en kjempejobb med å igangsette, som var hyller der bibliotekarene hadde kuratert et utvalg av både skandinaviske og engelske bøker, poesi og prosa om hverandre. Der var jeg mye!