Hopp til hovedinnhold
av EON sist endret 2019-05-07T08:28:55+02:00
Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) er utdannet interiørarkitekt og bor i Bergen. Stjerner over, mørke under er hennes første roman. Les vårens andre debutantintervju her.

Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av boken?

Dette er en tankefull og langsom kriminalroman, strukturert som en klassisk krim og med fokus på språk og stemning.

Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?

Det var en frydefull prosess! Jeg måtte arbeide svært disiplinert i små lommer av tid, og da var det godt at jeg gikk i flyt nesten med en gang jeg la hendene på tastaturet. Redigeringa derimot, var som å skjære i eget kjøtt.

Hvordan tror du det blir å slippe teksten ut i verden og vite at den vil bli lest av kjente og ukjente?
Nå er den ute, og det er på samme tid fantastisk og forferdelig. Språk er en del av kjernen min, og veldig intimt å dele. Jeg føler meg veldig naken. Da betyr hvert menneske som leser og liker enormt mye.

Hvilke forventninger har du til det å debutere?
Jeg har blitt realitetsorientert på alle bauer og kanter om at man ikke kan forvente mer enn en rungende taushet. Hva jeg dagdrømmer om, er noe annet...
stjerne over
Hva skal du bruke honoraret til?
Det setter jeg av, forhåpentligvis blir det nok til at jeg kan leve av det i ubetalte permisjoner fra jobben og skrive mer. 

Vil du anbefale fem bøker og si et par setninger om hver tittel? 

Sjøsprøyt, eks-kannibaler, hvite hvaler, folk som ramler ned i hvalhodet, hvordan skrelle en hval, hvordan steke hvalbiff, hvordan vi lever med linen rundt halsen. Alt du noen gang har lurt på i og om livet, og masse moro!

Verdens morsomste og tristeste spionroman.

  • Karen Joy Fowler: We are completely besides ourselves.

Faller litt sammen på slutten, men det utrolig kløktige plottet og de sterke skildringene av en dysfunksjonell familie sitter som et skudd. IKKE les mer om den på forhånd, la deg bli overraska!

Boka er skrevet fra perspektivet til en 5-åring med et usedvanlig begrenset verdensbilde: Hans verden er et rom og mammaen. Skildringene av hans opplevd gode liv står i kontrast til det den voksne leser forstår at egentlig foregår. 

En debutant som burde fått mer oppmerksomhet. Romanen er en rørende røverroman i slekt med Greenes Tante Augusta. Det er deilig å lese en ung, norsk mannlig forfatter som ikke skriver om en ung, norsk, mannlig forfatters kvaler. Vi følger en gammel mann i hans møte med ensomheten, en forfyllet organist, en skurkebande og en gorilla.

Hva har biblioteket som institusjon betydd for deg?
Store deler av barndommen har jeg levd i hyllene på biblioteket. Jeg har hatt mange, alternative liv gjennom bøker! Og akkurat nå er jeg blitt spesielt glad i biblioteker og bibliotekarer som formidlere. Bibliotekarer må være Norges mest tilpasningsdyktige og innovative yrkesgruppe. I konkurranse med utenlandske e-bokhandlere og litteraturhusene har de funnet opp biblioteket på nytt!