av Marie Amdam sist endret 2020-12-01T13:35:54+01:00
Lasse Gallefoss (f. 1980), har mange års erfaring som både journalist og filmskaper. I 2017 vant han Gullruten for beste regi med dokumentarserien Flukt. Nå debuterer han som forfatter.

Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av romanen?

Krigernes fred er en kriminalroman med handling fra 1947. Nazistiske torturister drepes på samme måte de selv drepte under krigen. Etterforsker Storm Steinset var dobbeltagent for motstandsbevegelsen. Fordi han har taushetsplikt, tror alle fortsatt at han var nazist. Han må finne morderen før han selv blir drapsoffer.    

Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?  

Først satt jeg på kveldene og skrev for moro skyld. Jeg skrev fritt og ante ikke hva som kom til å skje med karakterene i løpet av kvelden. Det sier seg selv at en slik metode førte til en lang redigeringsprosess for at historien skulle bli sammenhengende og spennende. Så det var først mye kos, deretter mye hardt arbeid. 

Hvordan tror du det blir å slippe teksten ut i verden og vite at den vil bli lest av kjente og ukjente?

Det gleder jeg meg veldig til. Forlaget sendte ut forhåndseksemplarer så jeg har allerede fått veldig mange positive lesertilbakemeldinger. Det er like kjekt hver eneste gang. Når man skriver krim er selvfølgelig anmeldelser ekstra nervepirrende. Man risikerer at avisene setter på en anmelder uten kunnskap eller sans for sjangeren, men jeg har fått skryt av såpass mange dyktige folk at jeg tillater meg å være optimistisk. 

Hvilke forventninger har du til å debutere?

Debutanter havner som regel ikke øverst på salgssplakaten, så tror nok ikke livet mitt kommer til å endre seg over natten. Men jeg er boknerd selv, og har allerede fått oppleve mye fantastisk, som det å holde sin egen bok i hånden og det å høre den innlest som lydbok av Ivar Neergård, så jeg er allerede storfornøyd.

Vil du anbefale fem bøker og si litt om hver tittel?

Makten og æren - Graham Greene 

Graham Greene er mitt største forbilde. Karakterene hans er menneskelige og feilbarlige. Språket er fantastisk. Hvis man ikke liker thrillere, kan man lese Greenes Slutten på et forhold

Spionen som kom inn fra kulden - John Le Carre

Graham Greene sa at dette er den beste spionromanen som noensinne er skrevet. Jeg er enig.

Den største forbrytelsen - Marte Michelet

Boken er en påminnelse om at også nordmenn, vokst opp i et fredelig demokrati, kan ende som folkemordere. Det samme er Nådeløse nordmenn-trilogien til Eirik Veum som var de viktigste bøkene for meg i researchen til Krigernes fred.

Tante Ulrikkes vei - Zeshan Shakar

Interessant, viktig og underholdene innblikk i det nye Norge. Denne er aller best som lydbok, der innleserne virkelig får fram Mo og Jamals personligheter.

Victoria - Knut Hamsun

Kunne anbefalt en hvilken som helst av Hamsuns romaner, men det er ikke tilfeldig at en av hovedpersonene i Krigernes fred heter Victoria. Tror mange unge i dag er skremt bort fra klassikerne fordi de er redd for at de er vanskelige, men Hamsun er underholdende og lettlest. 

Hva har biblioteket betydd for deg?

Biblioteket har betydd enormt mye for meg. Da jeg var barn, gikk pappa og jeg sammen på biblioteket på Nesttun hver mandag. Når jeg begynner arbeidet med en ny dokumentarserie, for eksempel da jeg lagde "Flukt", starter jeg alltid med en tur innom biblioteket. Også i arbeidet med Krigernes fred har biblioteket vært viktig. Der finner man spennende bøker om krigen som har gått ut av salg for tretti år siden og mange lokalhistoriske småutgivelser man ikke finner andre steder.