av Marie Amdam sist endret 2020-12-01T13:38:35+01:00
Tora Sanden Døskeland (f. 1992) har bachelor i litteratur fra Universitetet i København, og har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Denne høsten debuterer hun med boken "Behold meg".


Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av boken?

Boken handler om nærhet på forskjellige plan. Eller, et sterkt ønske om nærhet. Den handler også om relasjoner som løser seg opp, litt som planter i naturen løser seg opp.


Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?

Mange mindre tekster bygget seg ut, og vevde seg sammen. Jeg sendte en mail til redaktøren med tolv rotete sider. Så skrev jeg mer, kikket ut i luften mer, slettet mer. Etter hvert lignet det på én tekst, en slags kronologi i det fragmenterte. Og så ble det bok.


Hvordan tror du det blir å slippe teksten ut i verden og vite at den vil bli lest av kjente og ukjente? 

Det er litt rart, men aller mest fint. Alle de små meldingene fra folk jeg nesten hadde glemt, med boken liggende på kjøkkenbordet sitt.  Det er fint at når man selv føler seg ferdig med prosessen, så starter kanskje en ny i andres hjerner.

Hvilke forventninger har du til å debutere?

Ganske lave forventninger, tror jeg.  Det er lettere sånn. Hvis man tenker at all positiv oppmerksomhet er en bonus, så blir all positiv oppmerksomhet en bonus.

Vil du anbefale fem bøker og si litt om hver tittel?

Ann Jäderlund -  I en cylinder i vattnet av vattengråt

Jäderlund har gjort stort inntrykk på meg. Fordi jeg først tenkte: Er det lov å skrive sånn, og så fordi jeg tenkte: Det være lov å skrive sånn fordi jeg får så mange fantastiske bilder som henger seg fast i hjernen som jeg ikke ville vært foruten.

Anne Helene Guddal – Bebo

Liker alt jeg har lest av Guddal, men roen og naturen og de kompliserte menneskene i Bebo henger igjen.

Herhta Müller – I dag ville jeg helst ikke møtt meg selv

Flere av bøkene til Müller leser jeg igjen og igjen, fordi jeg aldri blir lei av språket. Det er så uforutsigbart og logisk på samme tid.

Clarice Lispector – Nær livets ville hjerte 

Man bærer det alltid med seg når noen klarer å beskrive følelser man kanskje ikke har hatt, men kjenner igjen allikevel, fordi teksten får deg til å føle det.

Claire-Louice Bennet – Pond

I denne boken skjer alt i det hverdagslige, eller: alt skjer i språket, eller: det å reflektere over en liten hage er også en refleksjon av verdi.


Hva har biblioteket betydd for deg? 

Mye. Som et trygt sted i byen. Biblioteket er et av de få stedene der det er ok å være alene. Jeg har plukket med meg mange av mine store leseropplevelser fra biblioteket.  Jeg vet ikke engang om det er et minne, for det repeteres hele tiden, men det å riste den kliss våte paraplyen over steintrappene på Bergen Offentlige Bibliotek er liksom et gjennomgangstema i livet.