av EON sist endret 2022-09-22T11:57:19+02:00
Leander Djønne (f. 1981) er bildekunstner, lærer og gårdbruker fra Hardanger. Han debuterer i høst med romanen Oskespiralen til strålende kritikker.

Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av boken?

Takk! Boken er i korte trekk en historie om hevn, slekters gang og naturens nådeløshet. Boken trenger seg gjennom det mørke, regntunge Vestlandet, bryter tidvis med realismen og berører noen ubehagelige sider ved mennesket.

Hva er bakgrunnen din?

Jeg er utdannet og arbeider som billedkunstner. Jobber som lærer og miljøterapeut. Driver en fruktgård i Hardanger.

Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?

Det har egentlig vært en lang prosess. Deler av manus ble påbegynt for syv år siden, deretter lagt i en skuff. Manuset ble tatt opp igjen i 2018 og blitt bearbeidet daglig siden.

Hvilke forventninger hadde du til det å debutere?

Med tanke på bokens natur, har jeg vært litt nervøs for mottakelsen. Boken balanserer tidvis på en knivsegg med tanke på desperasjonen som skrives frem. Nå har den heldigvis blitt godt mottatt enkelte steder, og må få leve sitt eget liv der ute.

Kan du anbefale fem bøker og si litt om hver tittel?

Landet under leidarstjernen og Vesterveg til Vinland av Helge Ingstad. Disse to bøkene sklir i hop. Dette er sterk historisk formidling, unikt i sitt slag, både som ekspedisjonsskildring og forskning.

Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen (også kalt Krigstrilogien) av Agota Kristof. Jeg leste disse nå i sommer og ble sterkt grepet av stilen, det grusomme som gjennomstrømmer karakterer og hendelser. Bøkene er gode moralske veiledere i en broket samtid.

Butcher's crossing av John Williams. Boken handler delvis om nedslaktingen av buffaloer i en dal et sted i Kansas. Det er gripende beretning om et amerikansk samfunn på vei ned i sluken.

Løstadfolket av Gro Holm. Dette er en fantastisk trilogi om kvinners situasjon under industrialiseringen av et lite bondesamfunn på Vestlandet. Gro Holm kom selv fra Odda, og står slik mitt hjerte nær (eg e sjøl odding).

Kvinner ropar heim av Tarjei Vesaas. Dette er en oppfølger av Det store spelet. Boken har et fantastisk blikk på det svulmende overmot og den ekspansive livstro som ligger i det å drive et tungdrevet gardsbruk. Kvinner, barn og mannfolk får alle sin skapende funksjon i denne nydelige boka som nærmest renner over av melk.

Dette ble fem anbefalinger, men litt flere enn fem bøker.

Hva har biblioteket som institusjon betydd for deg?

Biblioteket som institusjon har betydd veldig mye for meg gjennom hele livet. Kan nevne f eks Biblioteket i Odda, Bergen off. bibliotek, gamle Deichmanske i Oslo, – steder hvor jeg har lagt igjen mye av meg selv. Bibliotekene er som en bygdeborg, et vern, en skjoldmur mot det krasse, ubehagelige som florerer der ute. Takk for bibliotekene.