av EON sist endret 2022-11-16T10:13:16+01:00
Tilde Bogen (f. 2001) fra Bergen debuterte tidligere i år med diktsamlingen "Avhandling om snøskred".

Gratulerer med utgivelsen! Kan du gi en kort beskrivelse av boken?

Takk! Boken jeg har skrevet er en avhandling – den presenterer en rekke fakta og teser, og diskuterer rundt disse kontinuerlig. Rent innholdsmessig er det en historie om et "jeg" som besøkes av fortid – stemmer fra eldre tekster, slekt, og historiske hendelser. Det kulminerer i en skildring av Kletthammerskredet, et snøskred som fant sted ved Oppdal i 1868, det mest dødelige snøskredet i Norges historie.

Hva er bakgrunnen din?

Jeg er en naiv bergenser på 21 år, har ikke så mye på CV-en som er relevant her. Skolegang. Ungdom. Holder på med en bachelor i nordisk.

Kan du fortelle litt om prosessen frem til ferdig bok?

Det tok tid! Jeg begynte så smått på prosjektet på videregående, samlet ideer og info i et Word-dokument, og skrev det meste av ferdig tekst da jeg begynte å studere. Det har vært slitsomt til tider, men alltid gøy. Det har vært spennende å holde på i skjul, og å utforske ideene helt fritt for meg selv. Jeg tror ikke jeg viste det til noen før jeg sendte det inn til forlaget, egentlig.

Hvilke forventninger hadde du til det å debutere?

Heder og ære. Jeg håpet såklart at alle skulle like boken, men var mest spent på venner og næres reaksjoner, og tidligere norsklærere. Og å få kritikk var jeg nervøs for, men det hele har bare vært utrolig givende.

Kan du anbefale fem bøker og si litt om hver tittel?

Hund og engel av Jon fosse. Flytende, forgjengelig og repetitivt på den beste mulige måten. Litt mindre aktuelt hva Fosse gjelder, men fremdeles en diktsamling som er verdt å plukke opp, om man har sjansen.

Hässelby av Johan Harstad. Handler om Albert Åberg som voksen, og diskuterer hvordan vi ender opp som de menneskene vi er, i et undergangsformat.

De poetiske bøkene, da spesielt Ordspråkene, Forkynneren og Job. Helt nydelig språk som utforsker verdens sentrale spørsmål, om visdom, lidelse og mening. Er selv ateist, men kommer ofte tilbake til disse.

Nat. Digte i Prosa av Vilhelm Krag. Leste denne i en Munch-fase (den alle tenåringer har), og liker fremdeles de svært levende miljøskildringene og det herlige melodramaet.

For lukkede dører av Jean-Paul Sartre. Bare et veldig gøy skuespill. Har inspirert så enormt mye i populærkultur, så er fint å ha inne.

Hva har biblioteket som institusjon betydd for deg?
Veldig mye. Jeg benytter meg av biblioteket så ofte jeg har sjansen. Å hente frem bunker på bunker med nytt og gammelt, dømme etter omslag uten at det har konsekvenser, og å låne filmer er av De Store Gledene for min del. Og å people-watche folk i alle aldre ta i bruk en av de kuleste institusjonene vi har i samfunnet. Gratis kunnskap! Stillhet! Sitteplasser! Likesinnede!