Vinnere av Bookerprisen

Den prestisjetunge britiske Booker Prize deles ut hvert år til den beste engelskspråklige og den beste oversatte romanen. Her presenterer vi noen vinnere fra tidligere år.
Prisen ble innstiftet av bokhandlerkjeden Booker i 1968. For å bevare prisens eksklusivitet velger man ut jurymedlemmer blant kritikere, forfattere og akademikere. Wikipedia

Olga Tokarczuk - Løperne

Inspirasjonen til denne boken var de gammeltroende Løperne, en ortodoks russisk sekt. Deres lære var å temme ondskap med bevegelse. Hovedpersonene i denne fortellingen er nomader, uten tilknytning til sine egne røtter. Boka er ikke en klassisk roman, men snarere en historie sammensatt av fragmenter av menneskelige erfaringer. Fra den gamle sultanens palasser, gjennom 1600-tallet, til moderne avgangshaller, tar Olga Tokarczuk leserne med på en ekstraordinær reise gjennom ulike steder og tider.

Lån boken.


Douglas Stuart - Shuggie Bain

Hugh «Shuggie» Bain er rundt 15 år da vi treffer ham. Han bor i en trang sosialbolig med utedo. Shuggie er kanskje ikke en helt «vanlig» gutt. Han er ikke så opptatt av fotball, men liker godt å danse og leke med dukker. Med andre ord er han annerledes. I tillegg må han ta hånd om sin sterkt alkoholiserte mor Agnes, som han er veldig knyttet til med en nærmest fortvilet kjærlighet. Fortellingen utspiller seg i tidsrommet 1981 til 1992, i den såkalte thatcherismens era, som skapte dype, sosiale skiller i samfunnet.

Finnes også på BookBites som e-bok.

Lån boken.


Bernardine Evaristo  - Girl, Woman, Other

I denne romanen treffer vi flere kvinner og en ikke-binær person som forteller hver sin sterke, personlige historie. Disse historiene samler seg gjennom ulike tråder til en universal fortelling om fargede kvinners hverdag, identitet, feminisme, rase og tilhørighet. Vi treffer kvinner som er rike, fattige, kreative, praktiske, dyktige og sårbare. Selv om de må bekjempe mekanismer som prøver å holde dem nede, klarer de å finne en måte å lykkes. Det er en både oppløftende og rørende bok som er vanskelig å legge fra seg.

Finnes også på BookBites som e-bok.

Lån boken.


David Diop - Om natten er alt blod svart

Fortellerstemmen i denne romanen er 20 år gamle Alfa Ndiaye, en senegalesisk soldat som kjemper under første verdenskrig på fransk side. I et angrep mot den tyske fienden blir hans beste venn Mademba alvorlig skadet. Han ber Alfa om å drepe ham for å unngå en lang og smertefull død, men Alfa klarer ikke å gjøre det, noe han senere angrer bittert på. Det er en rystende og gripende fortelling om en soldats vandring inn i galskapen.

Finnes på BookBites som e-bok.

Lån boken.


Arundhati Roy - Guden for små ting

Rachel og Estha er tvillinger som vokser opp i Kerala i Sør -India. Sammen med andre medlemmer av Ipe –familien, må de håndtere en rekke sosiale og politiske utfordringer som blant annet kastesystemet, religiøse spenninger, kommunisme, forbudt kjærlighet og kolonialisme. En familiesaga og kjærlighetshistorie som foregår gjennom tre generasjoner. Romanen fortelles i ikke-lineær tid og kan virke forvirrende i starten, men er en sanselig og berikende leseopplevelse.

Lån boken.


Han Kang - Vegetarianeren

Yeong-hye lever et ganske vanlig liv sammen med mannen sin frem til hun starter å få mareritt. De groteske og blodige drømmene gjør at hun bestemmer seg helt for å slutte å spise kjøtt. Denne beslutningen blir ikke særlig godt mottatt av hennes familie og nærmeste. De prøver å tvinge henne til å spise kjøtt og stiller spørsmål ved om hun er gal. Med unntak av svogeren som utvikler en fascinasjon for Yeong-hye, er forholdet til menneskene som en gang omringet henne i ferd med å gå i stykker.

Finnes på BookBites som e-bok.

Lån boken.


Marieke Lucas Rijneveld - Kveldens ubehag

Jas er ei ung jente som vokser opp i en streng religiøs bondefamilie i Nederland. En dag finner hun ut av at foreldrene vil slakte kaninen hennes til julaften. Forskrekket ber hun til Gud: “Spar kaninen min, men ta heller min eldste bror Mathies.” Senere samme dag dør Mathies, han går gjennom isen på den gjenfrosne kanalen. Denne mørke, poetiske romanen handler først og fremst om det som skjer etter ulykken: De ulike familiemedlemmene blir lamslåtte av sorg og skyldfølelse, og mister mer og mer kontakt med hverandre. Jas tror at alt er hennes feil. Under overflaten brygges det opp til enda flere katastrofer.

Lån boken.


J.M.Coetzee - Vanære

Etter en affære med en student må litteraturprofessoren David Lurie, forlate jobben sin. Han flytter til landsbygden for å bo hos datteren. En dag blir de utsatt for et brutalt ran som skal forandre begge to, og øke avstanden mellom dem. David prøver desperat å finne svar i litteraturen, men virker å miste seg selv stadig mer. Den hvite professoren på toppen av verden, er nå redusert til en mann som verken kan beskytte eller forstå sin egen datter. Samtidig får den svarte bonden Petrus, som eier nabogården stadig mer makt. Vanære viser på en medrivende måte hvordan maktbalansen har forandret seg i Sør-Afrika etter apartheid.

Lån boken.


Ian McEwan Amsterdam

En sjefsredaktør og en komponist, Vernon og Clive, sliter med nedadgående lesertall og skrivesperre. Etter en begravelse, inngår de en pakt, om at de aldri skal la den andre leve et så uverdig liv som deres felles venninne, Molly, måtte gjøre på slutten av sitt. Dette skal vise seg å sette i gang en rekke hendelser der både deres moral og vennskap blir satt på prøve. Amsterdam har en satirisk tone der det meste blir satt veldig på spissen. Det er utspekulert, og ingen slipper billig unna i denne mørke komedien.

Lån boken.