Fire filmtips til Valentinsdagen

Vil du ha inspirasjon til filmkvelden? Her er fire kjærlighetsfortellinger du kan strømme hjemme med Filmoteket, bibliotekets digitale filmtjeneste.
Portrett av en kvinne i flammer

I denne elektriske filmen reiser kunstneren Marianne til en isolert øy i Bretagne, med oppdrag om å male et bryllupsportrett med den viljesterke aristokraten Héloïse som motiv. En utfordring oppstår når Héloïse nekter å la seg avbilde; Marianne observerer henne og maler portrettet i det skjulte etter hukommelsen. Et sterkt bånd formes mellom kunstner og subjekt, og en stemningsfull kjærlighetsfortelling om blikk, hukommelse og frigjøring følger. Selve filmen er som et bevegende maleri, full av lysspill og slående bilder.

Portrett av en kvinne i flammer er en uforglemmelig filmopplevelse fra regissør Céline Sciamma, som passer perfekt på kjærlighetens dag.


Chungking Express

To parallelle historier om kjærlighet og kjærlighettssorg utspiller seg i det travle Chungking Express-komplekset i Hong Kong. Vi følger to melankolske politimenn som krysser hverandres vei uten å vite om det: den ene bestemmer seg for å forelske seg i den neste kvinnen han møter, og den andre blir hjemsøkt av en nysgjerrig og leken hemmelig beundrer. I regissør Wong Kar Wais drømmende verden vet man aldri hva som kommer til å skje eller hvem man kommer til å møte.

Chungking Express er en hyllest til varme netter i neonfylte storbyer, en energisk sommerforelskelse i filmformat.Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Hva er vel mer passende som valentinsdagsfilm enn Den fabelaktige Amélie fra Montmartre, den moderne klassikeren om en parisisk cupid? Denne ikoniske og lune filmen handler om den ikke-så-håpløse romantikeren Amélie. I tillegg til å være servitør på Montmarte-kafeen Café des Deux Moulins, bruker hun fritiden til å gjøre livet bedre – og mer magisk – for kjente og fremmede. Men hvordan skal det gå når personen hun må hjelpe med kjærligheten er seg selv?

Filmen er satt til en fantasiverdens Paris som nok har gitt mange vedvarende ‘Parissyndrom’. Likevel kan man si at den unike, fargerike og håpefulle melankolien lager sitt eget univers som feirer forskjellige typer kjærlighet.

Jane Eyre

Det er en stor utfordring å filmatisere en bok mange har kjær, og det kan man virkelig si om Charlotte Brontës hovedverk, den ubestridte klassikeren Jane Eyre. Cary Fukungas film formidler de mørke og mystiske elementene som gjør boken så fengslende. Guvernanten Jane Eyre ankommer Thornfield Hall, en gotisk herregård der uforklarlige ting skjer. Tordenskrall, skrik og skritt i gangen om natten forundrer. Til tross for dette er det største enigmaet den humørsyke Mr. Rochester og hemmelighetene han bærer.

Her er Mia Wasikowska og Michael Fassbender i hovedrollene, med dynamiske prestasjoner fra begge. Hvis du vil se en virkelig klassisk fortelling på film trenger du ikke å lete videre.