Hopp til hovedinnhold

Kvinner i film

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars har vi samlet fire filmanbefalinger som feirer nyskapende kvinner i film, både historisk og i dag. Alle filmene kan strømmes med Filmoteket, bibliotekets digitale filmtjeneste.

Publisert: 4. mars 2022. Av: Hanne Rømsing Sæverås. Bilde: Women Make Film (2018)

 

En filmskapers rolle er å være bak kameraet, usynlig for tilskuerne. Til tross for dette er filmskaperen den samlende kreative kraften bak en film; det er regissøren som setter sammen fragmentene som tilsynelatende uanstrengt smelter sammen til én fortelling.

Så hvorfor er det så sjeldent at kvinnelige regissører står bak favorittfilmene våre?

Den generelle filmhistorien har utelatt dette perspektivet. Likevel er det stor grunn til optimisme i dag. Kvinners filmhistoriske bidrag gjenoppdages, og dagens kvinnelige filmtalent tar verden med storm.

I dokumentarserien Women Make Film hevder regissør og forfatter Mark Cousins at innovative kvinnelige filmskaperne alltid var til stede, men at de ikke ble innlemmet i filmhistorien. Komplekse, strukturelle årsaker står bak. I tilfellene hvor kvinner faktisk er inkludert i den generelle filmhistorien er det som spesielle unntak.

Alice Guy-Blaché startet sitt eget filmstudio, regisserte og produserte filmer allerede mot slutten av det nittende århundret. Senere brøt Agnès Varda og Chantal Akerman også gjennom det proverbielle glasstaket. Gullpalmen i Cannes er en av filmindustriens mest anerkjente priser, og da den grensesprengende filmen Titane vant prisen i fjor var det kun andre gang en film med kvinnelig regissør ble tildelt den. Franske Julia Ducournau ble da en av to kvinner som har vunnet ‘beste film’ siden prisen ble startet i 1939.

Kvinner er fortsatt underrepresentert i filmverden. Norsk filminstitutts oversikt over norske spillefilmer fra 2017-18 viser at andelen kvinner i nøkkelroller bak kamera – regi, manus og produsent – kun er på 17,4 prosent. I Storbritannia er det en overvekt av kvinner som utdanner seg innen kreativ skriving og filmproduksjon, men de er likevel underrepresenterte i avgjørende roller i arbeidslivet, kreative og administrative. Hollywood er ennå verdens største filmindustri. I Nord-Amerika utgjør kvinner kun 4,5 prosent av alle arbeidende filmregissører.

Selv om tallene fortsatt er nedslående, er synligheten av kvinnelig talent de siste årene unektelig oppløftende. Céline Sciammas filmer har tatt filmverden med storm med sitt vakre, intime og innovative formspråk. Chloé Zhao er blant de mest spennende filmskaperne i dag. Itonje Søimer Guttormsens Gritt ble gitt ut til strålende anmeldelser her i Norge i fjor. Landskapet er i endring.

Alice Guy-Blaché / Public Domain

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars har vi samlet fire filmanbefalinger som feirer nyskapende kvinner i film, både historisk og i dag. Alle filmene kan strømmes med Filmoteket, bibliotekets digitale filmtjeneste.

 

Fire fabelaktige filmer fra kvinnelige filmskapere


Vagabond, regi. Agnès Varda

Agnès Varda satte sitt umiskjennelige preg på den franske nybølgen, en bevegelse karakterisert av et friskt og dynamisk filmspråk. Jacques Demy, Vardas ektemann, stod bak en av bevegelsens tidlige filmer. Demy ble kontaktet av en produsent som spurte om han kjente ‘flere gutter’ som kunne lage slike billige men suksessrike filmer. ‘Nei’, sa Demy, ‘jeg anbefaler en kvinne som kan. Agnès Varda.’ Til kvinnedagen anbefaler vi en av Agnès Vardas mange perler.

Vagabond starter dystert. Et lik blir funnet i veikanten. En kvinne har fryst i hjel, men hvem var hun? Filmen formidler historien om den enigmatiske og rotløse Mona. Et fragmentert og gripende portrett dannes av fortellinger fra menneskene hun møtte på sin vei.
 

Girlhood, regi. Céline Sciamma

Marieme er lei av familiesituasjonen sin, uinspirerende skoledager og nabolagets «guttelov». Livet endrer seg brått etter hun møter en jentegjeng med en helt annen livsstil. Marieme prøver ulike identiteter og leter etter en som passer. Er det mulig for henne å oppnå friheten og selvstendigheten hun ønsker innenfor de gitte rammene? Fortreffelige Céline Sciamma står bak denne filmen, som anbefales som en spennende inngang til en innovativ filmskaper.

Se den på Filmoteket.


Systemsprengeren, regi. Nora Fingscheidt

Ni år gamle Benni er en «systemsprenger» som sliter med å passe inn i samfunnets rammer. I Benni regjerer et raseri som bryter ut som en plutselig tordenstorm. Selv om hun er desperat etter kjærlighet ender hun opp med å støte fra seg de som prøver å ta vare på henne. Filmen er et mesterlig stykke sosialrealisme, og skuespillerprestasjonene er så overbevisende at filmen føles umiddelbar og ekte. Mest av alt kan man ikke la være å beundre Helena Zengel (f. 2008) som spiller Benni med utrolig kraft og talent.

Systemsprenger er regissør Nora Fingscheidts debutfilm, og for en uforglemmelig og sterk debut det er.

Se den på Filmoteket.


Gett: The Trial of Viviane Amsalem, regi. Ronit Elkabetz og Shlomi Elkabetz

Gett er et heltoppslukende rettsdrama om en kvinnes sisofysiske kamp mot et konservativt, religiøst og byråkratisk rettssystem. Regissør Ronit Elkabetz gjør en mektig prestasjon i hovedrollen som Viviane, kvinnen som våger å argumentere for sitt krav på et skilsmissebrev fra ektemannen. Viviane har lenge gjennomgått psykologisk utpressing i ekteskapet. Hun er ulykkelig. Hun elsker ikke ektemannen. Samtidig er det ikke så viktig hvorfor Vivane vil skilles, men heller at det patriarkalske samfunnet hun lever i simpelthen fratar henne muligheten til å velge selv.

Filmen er regissert av søskenparet Ronit Elkabetz og Shlomi Elkabetz, og viser hvor levende kampen mot patriarkatet fortsatt er – og hvor viktig det er å ikke gi opp.

Se den på Filmoteket.