Se filmen, les boken
Tekst: Hanne Rømsing Sæverås. Montasje: BOB - Unsplash / Jeremy Yap
Bøkene kan lånes på biblioteket, og alle filmene kan strømmes med Filmoteket, bibliotekets digitale strømmetjeneste.
Solaris
Bok: Stanislaw Lem
Film: Andrej Tarkovskij
Polske Stanisław Lems Solaris er en av de mest spennende bøkene i science-fiction sjangeren, mens filmen basert på boken, regissert av sovietiske Andrej Tarkovskij, er en av sjangerens vakreste filmer. Psykologen Kris Kelvin ankommer forskningsstasjonen på planeten Solaris og oppdager at den er hjemsøkt av «gjester» fra besetningens fortid – en reise ut i verdensrommet blir et dypdykk i den menneskelige psyken. Solaris er en fortelling som transcenderer sjanger og handler om kjærlighet, tap, fortrengte minner og psykoanalyse.
Boken har nylig fått ny norsk oversettelse og finnes også på engelsk.
Se Solaris med Filmoteket her.
«Brenne låver» og Burning
Bok: Haruki Murakami, Elefanten som forsvant
Film: Burning, regi. Lee-chang Dong
Japanske Haruki Murakami er den magiske realismens mester. Hverdagens detaljer og mellommenneskelige relasjoner blandes sømløst med det merkelige, det uforklarlige.
Hvordan fanger man dette på film? De siste årene har flere dyktige filmskapere tolket Murakamis noveller som nye verk med egne liv. Lee Chang-Dongs film Burning er en tolkning av novellen «Brenne låver» fra novellesamlingen Elefanten som forsvant. Frode Grytten beskriver novellen som «eit underlig, lite drama mellom tre menneske som ikkje heilt finn ut av det med kvarandre.» På sin side er filmen «trufast mot novellas kjerne, tilbakehalden og mystisk, kul og snål».
Tøm bensinkanna. Tenn fyrstikka. Løp.
Murakamis novellesamling er tilgjengelig i samlingen på både norsk og engelsk.
Se Burning med Filmoteket her.
Wuthering Heights
Bok: Emily Brontë
Film: Andrea Arnold
«Å bli hata av han er trass alt å føretrekke framfor å bli elska av han.» Emily Brontës gotiske, medrivende klassiker om Catherine og Heathcliff mister aldri sin tidløse kraft. Med tåkelagte myrer og hjemsøkelse som bakteppe utforsker Brontë de sterkeste menneskelige bånd.
Andrea Arnolds filmversjon er stilistisk modig og forut for sin tid, og er heller en tolkning av boken enn en direkte adaptasjon. Arnold utmerker seg som en av nyere tids mest interessante filmskapere med filmer som Fish Tank og Cow, og utfordrer publikum med en dristig utgave av en klassisk fortelling. I Wuthering Heights fremstilles karakterene og landskapet på en umiddelbar, rå og naturalistisk måte som formidler den essensielle stemningen i romanen heller enn handling.
Boken kan lånes på norsk eller engelsk.
Se Wuthering Heights med Filmoteket her.