Lanthimos X 3

Yorgos Lanthimos lager spennende og merkverdige filmer som skaper refleksjon.

Foto fra Dogtooth: lanthimos.com.


Regissøren Yorgos Lanthimos er en dristig, gresk regissør med flere prisbelønte filmer bak seg. Han har regissert innen mange ulike felt; kortfilmer, langfilmer, musikk, teater og dans. Sitt store kommersielle gjennombrudd fikk han med
The Favourite fra 2018, som ga hovedrolleinnehaver Olivia Colman en Oscar-statuett. Vi gleder oss til hans nyeste film Poor Things, og korter ned ventetiden med å anbefale 3 av hans tidligere filmer. 

Dogtooth 

Dette er en merkelig film, trigger warning til sarte sjeler. Men – veldig humoristisk! Handlingen foregår innenfor en families inngjerdede og avgrensede hjem og hage, hvor de tre unge, voksne barna ikke kjenner til verden utenfor. Deres virkelighet er begrenset til informasjonen foreldrene forteller, familien har sine helt egne regler, og dagliglivet er preget av en bisarr dynamikk. Både språket familien bruker innad, og foreldrenes forklaringer av fenomener som f.eks. et fly på himmelen, brukes for å skape en logikk som opprettholder isolasjonen og fangenskapen av de voksne barna. Det er surrealistisk og sært, til tider vemmelig, men Lanthimos viser oss dette absurde habitatet på en lattervekkende måte.

Svart humor på sitt beste! 


The Lobster 

Lanthimos har brukt Colin Farrell i et par filmer, og det var disse filmene som gjorde meg oppmerksom på denne fabelaktige skuespilleren. Jeg assosierte han med action og blockbusterfilmer, men han har sannelig et større register å spille på.

The Lobster tar oss med til et dystopisk samfunn og en virkelighet hvor single mennesker ikke har verdi, her må man finne en partner innen 45 dager, eller bli forvandlet til et dyr som settes ut i skogen. Hvilket dyr du vil bli, velger du selv. Farrells karakter velger i så fall å bli en hummer. Søken etter en partner foregår på et avsidesliggende hotell, med andre potensielle partnere som alle er ute etter å unngå å ende opp som et dyr. Filmen undersøker hvilke mekanismer som herjer når mennesket skal finne en likesinnet, treffe en man matcher med, hvordan man takler avvisning, hvilket skuespill det er å skulle by på seg selv og skape en forbindelse, innenfor samfunnets smalsporede rammer.

Regissøren bruker mange gode virkemidler for å beskrive fremmedgjøringen og det absurde i denne samfunnssatiren; dialogen, musikken; dansescenene (en gjenganger hos Lanthimos) og scenografien.

En herlig og uforutsigbar film som du vil huske. The Killing of a Sacred Deer 

Denne filmen er i likhet med Dogtooth en krevende seeropplevelse, men samtidig er film derfor i seg selv et så interessant medium; den gjør noe med deg. Vi blir kjent med en vellykket familie på fire; Colin Farrell spiller faren, en suksessrik kirurg. Han har etablert et merkelig vennskap med en ungdom, vi får etter hvert vite hva som ligger bak. Denne ungdommen begynner å terrorisere familien på en særdeles bisarr måte, noe som gjør at umenneskelige valg må tas. Filmen er gjennomsyret av en mørk og ubehagelig stemning. Musikken ligger i bakgrunnen som et tungt teppe, karakterene er kalde og dialogen monotom. Men denne kjølige atmosfæren brytes av de forferdelige prøvelsene kirurgen og hans familie utsettes for. Filmen er godt likt av kritikere, men får jevnt over hard medfart av brukerne på filmnettstedet imdb.

Se den selv, og gjør opp din egen mening.Trailer: The Lobster