Nord

av Ragnhild Sæther sist endret 2017-01-16T11:00:16+01:00
Nord er en norsk film som kom på landets kinoer tidligere i år, og som nå bør lånes på dvd for eksempel på biblioteket.
Rune Denstad Langlo

Nord

Warner Bros. Entertainment Norge, 2009, Norge

Filmens hovedperson er den tidligere skiløperen Jomar, som ikke helt har oversikten lenger. Dagene hans går med på å drikke hjemmebrent, se katastrofedokumentarer på tv, og ikke minst: Sky de fleste som søker kontakt inkludert skientusiaster som gjerne vil kjøpe heiskort av ham (salg av heiskort er faktisk en del av jobben hans.) Alt dette endrer seg imidlertid når en gammel venn trenger seg på, og forteller at Jomar er far til en liten gutt. Motstrebende innser Jomar at det faktisk kan være grunn til å spenne på seg skiene igjen og hilse på.

900 kilometer er langt å kjøre scooter og gå på ski. Når en i tillegg er maksimalt dårlig forberedt så kan en plutselig ende opp som en snøblind brannfare, ute av stand til holde verken stø eller trygg kurs nordover. Da er det flaks i uflaksen at der er andre eksentrikere langs løypa som kan bidra på de underligste vis. Siden Erlend Loe har skrevet manus, vil selv de han møter som ikke er så eksentriske være snedige og morsomme bekjentskaper. Sammen med Jomar gjør de filmen veldig severdig.

Å reise utenom allfarvei på vinterstid er med andre ord god terapi og god film. Hvis en i tillegg setter pris på snødekte fjell og vidder, så er Nord et ypperlig filmvalg.