Brettkontroll

av Vibeke Garrod sist endret 2017-01-16T11:00:15+01:00
Brettkontroll dokumenterer det norske skatemiljøet gjennom to tiår og deres forutsetninger for å drive med denne lidenskapen.
Emil Trier

Brettkontroll

Norsk filminstitutt, 2006, Norge

Før var skating en undergrunnskultur, og ettersom det var forbudt med skateboard måtte man faktisk skate i skjul! Det ble bygget ramper på hemmelige steder inne i skogen, og brett og utstyr ble smuglet over grensen fra Sverige. Det høres kanskje utrolig ut, ja nesten absurd at skateboard var forbudt i mange år her i landet. Men i 1977 kom det en lov om produktkontroll, og skateboard ble ansett som et såpass farlig leketøy at det ble forbudt. Instansene som stod bak denne loven baserte seg også på skadestatistikker fra USA som sa at dette var skumle saker. Statistikkene ble ikke sjekket nærmere eller diskutert som en utfordring, slik de gjorde i Sverige. Totalforbud var den beste løsningen mente staten Norge. Som det eneste land i verden…Du kunne altså ikke kjøpe, selge eller bruke et skateboard.

Brettkontroll dokumenterer det norske skatemiljøet gjennom to tiår og deres forutsetninger for å drive med denne lidenskapen. Vi treffer mange av de første skaterne i Norge, som Jason D’Ancona, Lars Petter Lunde og Anders Wittusen. Sistnevnte produserte både rullebrett og snowboard i sin egen stue, og de holdt særdeles god kvalitet. I filmen hører vi om hvordan skaterne måtte skjule seg når de skulle skate, og hvordan de ordnet seg med det ulovlige utstyret. Vi får også se at da forbudet ble opphevet i 1989 oppstod det en ”skateboard-boom” hvor skating ble kjempepopulært og de kommersielle kreftene ville være med på moroa.

Gjennom gamle filmopptak og fotografier får vi servert et stykke norsk bretthistorie, og det hele er akkompagnert av god musikk. DVDen har også en del ekstramateriale som bilder, bortklipte scener med mer.