Om forfatteren

av admin sist endret 2017-03-28T09:29:18+01:00
Einar Offerdahl, født 1939 i Bergen, har siden 1973 bodd i Naustdal i Sunnfjord. Han har bakgrunn som lærer, organist, musikkpedagog, komponist og forfatter.

Han er utdannet ved Bergen offentlige lærerskole (nå Bergen lærerhøgskole), har studert norsk og engelsk mellomfag ved UiB (Universitetet i Bergen) og vært lærer på alle klassetrinn i barne- og ungdomsskolen.
                                                                                                          
I tillegg har han avlagt organisteksamen og musikkpedagogisk eksamen ved Bergen Musikkonservatorium. En periode underviste han i musikkteori ved Musikkonservatoriet og ved Bergen lærerhøgskole.

I flere tiår har han vært aktiv som komponist og kan vise til en lang verkliste som spenner vidt. Alle komposisjonene er tilgjengelige på Bergen offentlige bibliotek (BOB) og mange også på biblioteket i Naustdal.

Einar Offerdahl har skrevet flere bøker og artikler med ulike emner. Han har bak seg to omfattende genealogiske skrifter. Et par barnebøker på engelsk og dansk har han oversatt til nynorsk.  Han har hentet frem et utvalg av de verdifulle tekstene til to Sunnfjord-forfattere som i dag er ufortjent «glemt»: Nikka Vonen og O.W. Fasting, gitt dem en moderne språkdrakt og tilrettelagt stoffet for dagens lesere. Dertil har han skrevet en aforisme-samling og en essay-samling, samt et lokal- og personalhistorisk arbeid om den bydelen i Bergen der han vokste opp.

Statsarkivet i Bergen har tatt vare på de av disse skriftene som har et historisk tilsnitt, både i elektronisk form og som innbundet papirutgave på lesesalen.

Den nyeste boka hans, Sunnfjordingen, kom ut på Selja Forlag i 2015. Flere biblioteker (bl.a. Bergen Offentlige Bibliotek) og en rekke privatpersoner med interesse for lokalhistorie, samfunnsliv, tradisjoner, målføre etc. har gitt boka plass i hyllene sine.

Merknad
Fra organist Kristen Øgaard har jeg mottatt biografiske data og hans egne minner og oppfatninger om Heggen, Hansen og Fischer.
Bergen Offentlige Bibliotek har skaffet frem nekrolog eller referat fra bisettelsen til 8 av de 9 som er representert i skriftet. Dette materialet utgjør til sammen et fint supplement til det jeg selv har skrevet. STOR TAKK.
Einar Offerdahl