Anarki og kaos, norsk punk ’79-’81

av Trond Blom — sist endret 2016-11-25T13:50:49+02:00
Anarki & Kaos er en suveren samling og dokumentasjon av norsk pønk

Anarki og kaos, norsk punk ’79-’81

Voices of wonder, 2007, Norge

Endelig har det kommet nypressing av Anarki og kaos. Førsteutgaven kom i 1992, tre år seinere var den utgått og umulig å få tak i, men etter tolv år, altså: endelig! For det første fordi at det er en suveren samling og dokumentasjon av norsk pønk – en tidskoloritt. For det andre fordi at bibliotekets utlånseksemplarer ble stjålet for lenge siden. Norsk urpønk eksisterte i noen få år, side om side med etablerte musikkstiler som disco, jazz, norsktopp-pop og heavyrock. Dette bærer den preg av – det er samfunnsengasjert protestmusikk, rettet mot det etablerte innen kultur- og samfunnsliv så vel som det offentlige, noe låttitler som Råtne guder, Loven slår, Heks på Skaugum og Snuten kommer, samt bandnavn som Kaare og Partiet, Oslo Børs, Norgez bank og Betong Hysteria er eksempler på.

Så bærer man over med at spilleferdighetene ikke alltid er på topp; det er ekte og det oser av troverdighet! Krampe er eneste bergensbidrag på platen, med smått legendariske Stengetider. Det er imidlertid bare til å innse det – det var i Oslo og i Trondheim at pønken virkelig tok av. Så leveres det også glitrende bidrag fra trønderne i for eksempel Sjølmord med låten Holocaust (på tysk) og Johnny Yen Bang! med selve programerklæringen for pønken: Gjør det sjøl. De to ekstrasporene er det også trøndere som står for: Wannskrækk med Æ veit da faen æ og Liliedugg med Neonråte. (Liliedugg har forresten nettopp kommet på CD med opptak fra 1981-1984: Sannhetens voktere)

Sterke Oslo-bidrag fra bl.a. Hærverk, Kjøtt og LiK – sistnevnte band noe så sært som en synth-duo som allerede i 1980 erklærte pønken død (derav navnevalget), men som like forbannet var ektefødte barn av den – pønken. Denne duoens ene halvdel er synonym med en av Anarki og kaos’ to redaktører: Trygve Mathiesen, kanskje mest kjent for sin rolle i Ym-Stammen. Den 27. september kommer han med boken Tre Grep og Sannheten – Norsk Punk 1977-1980. På samme slippefest (Parkteatret i Oslo) presenteres dessuten Anarki og kaos vol. II, pluss LP- og CD-utgivelse av The Aller Værste - Live på Hulen i Bergen 7.10.1980. Mye godt i vente altså, for elskere av årgangspønk fra Norge!

Først publisert: 12.09.07