David Crosby: Voyage

av janh — sist endret 2016-11-16T14:58:30+02:00
Voyage er en reise gjennom David Crosbys musikalske karriere som musiker, låtskriver og produsent.
David Crosby

Voyage

Rhino, 2006
If you smile at me I will understand ‘cause that is something ev’rybody ev’rywhere does in the same language.

Slik lyder den første linjen på låten Wooden Ships skrevet av David Crosby på det første albumet med Crosby, Stills & Nash fra 1969.

Og David Crosby har grunn til å smile. På tross av et liv preget av et massivt misbruk av diverse rusmidler gjennom mange år, en utagerende livsstil med en forkjærlighet for store seilbåter, raske motorsykler og smukke kvinner, tapet av sin elskede, fengselsopphold, en motorsykkelulykke og en levertransplantasjon, er han fremdeles i full vigør. Han har alltid vært den slemmeste gutten i klassen og hans kontroversielle livsførsel har til tider skapt større avisoverskrifter enn hans musikk.

David Crosby ble født 14. august 1941 i en forstad til Los Angeles og vokste opp i en musikalsk familie. Hans mor tok ham tidlig med på klassiske konserter og han og broren Ethan, som var en utmerket gitarist, spilte og sang sammen opp gjennom oppveksten. Han hadde sine første spillejobber på de lokale coffeehouses, inntil han dro til New York, etter å ha underskrevet adopsjonspapirene, slik at hans gravide venninne kunne adoptere bort gutten hun senere fødte.

I New York møtte han Fred Neil og de to begynte å turnere sammen og han stiftet bekjentskap med andre musikere og musikksjangere og ikke minst med pot og kokain. I 1963 traff han Jim McGuinn (som senere forandret fornavn til Roger) og Gene Clark og de dannet en trio som de kalte Jet Set. Etter hvert som musikken de spilte utviklet seg og ble mer elektrisk, meldte behovet seg for bass og trommer, og de knyttet til seg Chris Hillman og Michael Clarke. De utga en singel under navnet The Beefeaters men ble i 1964 verdenskjent under navnet The Byrds. David Crosby var med på gruppens første fire album men trakk seg ut i 1967, hovedsakelig fordi han følte at hans materiale ikke fikk nok innpass i gruppen.

Mama Cass (fraThe Mamas & The Papas) hadde i 1966 introdusert ham for Graham Nash en hengslete engelskmann som var med i gruppen The Hollies. De to ble gode venner og da Graham Nash et år senere trakk seg ut av The Hollies av den samme grunn som David Crosby hadde trukket seg ut av The Byrds fant de sammen.

Etter bruddet med The Byrds dro David Crosby til Florida for å få ting litt på avstand og på en klubb hørte han en fantastisk sangerinne ved navn Joni Mitchell. De ble umiddelbart tiltrukket av hverandre og tilbrakte mye tid på Davids seilbåt hvor de spilte, sang og elsket. Forholdet varte kun noen få måneder for David var allerede forelsket i en ung kvinne som het Christine Hinton og da han og Joni Mithcell vendte tilbake til Los Angeles gjenopptok han forholdet til henne. Joni Mitchell på sin side forelsket seg i Graham Nash.

David Crosby produserte Joni Mitchells første albumSong to a seagull som kom ut i 1968. Samme år sang Crosby, Stills & Nash sammen for første gang. Han hadde tidligere truffet Stephen Stills fra Buffalo Springfield hvor Neil Young også var med. Seansen fant sted enten hos Joni Mitchell eller Mama Cass alt etter hvem som forteller historien, men magien som oppstod førte til at de tilbrakte de neste månedene med å lage sitt første album Crosby, Stills & Nash som kom ut i mai 1969 og fikk en fantastisk mottakelse. Selv om de fikk status som en av de fremste supergruppene i USA, tok de det usedvanlige skritt å utvide gruppen med et medlem til, nemlig Neil Young.

Crosby, Stills , Nash & Young hadde sin første store konsert på Woodstockfestivalen i 1969 og i 1970 utga de det legendariske albumet Dèja Vu. Kort tid etter utgivelsen opplevde David Crosby en personlig tragedie da hans store kjærlighet Christine ble drept i en bilulykke. Han gikk nesten umiddelbart i gang med det første av seks soloalbum og levde praktisk talt i studioet de neste månedene sammen med musikere som Joni Mitchell, Graham Nash, Neil Young, Jerry Gracia, Grace Slick og David Freiberg. Albumet fikk den selvironiske titlen If I Could Only Remember My Name og kom ut i 1971.

De andre medlemmene i gruppen holdt også på med sine soloprosjekter og Crosby, Stills, Nash & Young ble et fleksibelt konsept med forskjellige konstellasjoner. Neil Young er den av de fire som har hatt størst suksess som soloartist, mens Crosby & Nash har jobbet tettest sammen og har utgitt fem album alene.

Etter år med et turbulent liv, arrestasjoner for narkotikamisbruk, ulovlig våpenbesittelse, avvenning på diverse klinikker og en levertransplantasjon, tok livet til David Crosby en ny vending da hans bortadopterte sønn James Raymond tok kontakt i 1994. Han hadde selv en musikalsk karriere bak seg og far og sønn fant øyeblikkelig tonen. Sammen med en ung gitarist Jeff Pevar dannet de gruppen CPR og har utgitt tre album.

David Crosby har bidratt på en lang rekke produksjoner blant annet med så forskjellige artister som Joni Mitchell, Phil Collins, Jackson Browne, Grace Slick, James Taylor, Art Garfunkel og David Gilmour.

Han har satt sitt preg folk/rock sjangeren gjennom mange tiår med sitt samfunnsengasjement og politiske tekster, sine utradisjonelle gitarstemminger (open tunings) og spenstige harmonier.

Voyage er produsert av Joel Bernstein og hans gode venn Graham Nash og er en forseggjort CD boks med 3 CD-er og et hefte med en kort biografi og utfyllende kommentarer om hver låt, samt uttalelser fra diverse artister som har vært influert av hans musikk.

Bon Voyage!

Tilgjengelig på biblioteket:

Cd

  • Crosby, Stills, Nash & Young: Dèja Vu 1970
  • Crosby, Stills, Nash & Young: So Far, 1974
  • Crosby, Stills & Nash: CSN, 1977

Dvd

Sangbøker

Biografier

Sist oppdatert 08.05.07