Gabriel Fliflet: Rio Aga

av Trond Blom — sist endret 2016-11-25T13:49:24+02:00
Etnisk energiforsyning fra Norge og hin siden.
Gabriel Fliflet

Rio Aga

NORCD, 2008

Ingen som har satt beina innenfor dørene til folkemusikklubben Columbi Egg, enten det nå var på ene eller andre siden av Øvregaten, i Valkendorfs gate eller i C. Sundts gate, enn si lest noen av klubbprogrammene, har kunnet unngå å få et innblikk i Gabriel Fliflets, på samme tid, kryptiske og løsslupne humor, vidd, melankoli, fyrrighet – hans dypt seriøse forhold til folkemusikken og hans virtuose trekkspillferdigheter.

Fliflets første soloplate inneholder alle disse ingrediensene. Det hele starter blått og instrumentalt med Ånon Egelands fele, før platens vakreste spor "Ute på havet" (tekst Fliflet/Hovland) bærer bud om hva som skal komme: en fin miks av tradisjon og inspirasjon fra Søfteland til Balkan, kraftfullt og vart side om side; som det står på omslaget: File under World music/Norway/Bergen/Ethnic/Power/Poetry. Flere av sporene er instrumentale – de vokale innslagene tar Berit Opheim (og Gabriel) seg av på sedvanlig glimrende vis. Resten av laget består av Tore Bruvoll på gitarer, Gjermund Larsen, cello og fele, samt Sondre Meisfjord på kontrabass.

Innspillingen fant sted live i Korskirken i oktober i fjor og innholdet på albumet er et utdrag av Fliflets bestillingsverk til Osafestivalen i 2006: Elvemot. Med den fartsfylte Eg skulle (med herlig tekst av Ragnar Hovland), mener denne lyttetipser at Fliflet har laget noe som har alt en radiohit behøver, intet mindre! Kom og lån (les: still deg i reserveringskøen)

Først publisert: 25.03.08