Dans til musikken - en musikalsk hyllest til Lasse Myrvold.

av Trond Blom — sist endret 2016-11-25T13:50:05+02:00
Mange band og artister står bak denne musikalske hyllesten til Lasse Myrvold.
Lasse Myrvold

Dans til musikken - en musikalsk hyllest til Lasse Myrvold

Reel Noise, 2006, Norge

Dette er, som undertittelen tilkjennegir, en hyllest til Lasse Myrvold. Lasse var musiker, best kjent fra sin tid i TAV! (The Aller Værste!), men også fra band som The Beste og Kong Klang. (Historien er lang, jeg har prøvd å gjengi den i Norsk pop & rockleksikon - her kopiert hos Ballade og i Rockipedia.)

Lasse måtte gi tapt for prostatakreft den 27. august i 2006, dagen før denne platen ble utgitt. Albumets såkalte ”sleppefest” ble derfor en svært spesiell affære, der artister, venner og familie var til stede, og det hele ble en minnestund i stedet for en fest. En fest som Lasse selv skulle være med på. Han visste at han skulle dø, men hadde et brennende ønske om å få oppleve at denne platen kom ut, det fikk han ikke. Initiativtaker til albumet var Calle Hamre, som spilte med Lasse i Kong Klang. Sammen med Lasses nære venn og medmusikant i prosjekter som Göbbels A Go Go og The Willkoks Talk - Kristian Stangebye, samlet han artister fra det meste av landet, etablerte som mindre etablerte, som alle gjør sine versjoner av låter signert Lasse Myrvold. Overskuddet fra utgivelsen går til et fond opprettet for Lasses datter Natalie. Les mer om prosjektet på lassemyrvold.no.

Artistene som deltar på platen er: The Owens, Gest, Piddi & Calle Hamre, Jan Eggum, Roaren, Lars Lillo Stenberg, Vlada Kanic, Eivin One Pedersen & Sveinung Sand, Hawaii Go Go's, Grill Bill and the Hot Dogs, Stavanger Energi, William Hut, Harald Eia, Unge Frustrerte Menn (UFM), Hopalong Knut, Kong Klang, White Lord Jesus, Kate Augestad & Frank Hovland, Eiendommelige Forhold, Kim Hiorthøy, Jackman, Dumdum Boys, Terroristene, Stavangerensemblet, Sgt. Petter og Tine Taule.

Band og artister har altså valgt fritt fra Lasses store katalog, og tolkningene er varierte og stort sett fine; det blåses nytt liv i enkelte låter, mens andre er mer for ”planker” å regne. Noen har valgt de samme låtene, men det blir bare artig, som når trioen Kanic, Sand og One Pedersen gjør en sløy tangoversjon av "Dødelige drifter" fra Materialtretthet, og UFM, med en karakteristisk Doddo i spissen, seks låter lenger ut i albumet gjør Bergens-bossa av samme låt. Likeledes gjør både White Lord Jesus og Terroristene hhv. synthpop- og reggaeversjoner av "Hong Kong", hentet fra samme plate som "Dødelige drifter" – denne pålen av et album som ga ”pønkerne” fra Karensfryd Spellemannprisen i 1981 (hvorpå TAV! spilte låten "Bare ikke nok" sammen med Kringkastingsorkesteret. Orkester-arrangementene var nedtegnet av en ung Lasse Myrvold). William Hut synger som en gud også på norsk ("Hardt å se deg sånn", fra The Bestes Blått, 1987). Harald Eia gjør "Syster syster", en svensk (!) versjon av "Søster søster" fra den legendariske EPen TAV! fra 1980. Typisk Eia, kan man tenke, men saken er at det fungerer, og kuttet er kanskje det mest ”pønkete” på hele platen. (Tittellåten på dette hyllestalbumet, "Dans til musikken", kommer også fra nyss nevnte EP; for øvrig en låt som ble sendt gjentatte ganger ut over den engelske eter av ingen ringere enn BBC Radio1s John Peel.)

Etter utallige høringer sitter jeg uansett igjen med en klar favoritt, nemlig Kong Klangs "Du og jeg i samme båt". Den eneste nyskrevne låten til platen, og altså med hovedpersonen selv på vokal, gitar og synth – innspilt delvis i studio, delvis hjemme hos Lasse og delvis fra sengen på Sunniva sengepost, Haraldsplass. Det er en var og følsom liten perle, med så mange tekstlige bunner man bare vil - løp og lån!

PS – På lassemyrvold.no kan man lese et 200 sider langt intervju med Lasse, gjort av forfatteren Tore Renberg. PPS – Der kan man også laste ned lydfiler og finne en fyldig diskografi.

Første gang publisert: 05.10.06