Manna: Salma

av Trond Blom — sist endret 2016-11-25T13:45:53+02:00
Manna har, etter flere års eksistens, endelig albumdebutert med et knippe salmer. Rastasalmer, og det på ramsalt nordnorsk
Manna

Salma

Smart Patrol Records, 2006, Norge

Åndelig føde fra nord.

Manna er fra Bodø. Manna er Vegard Leite, Jon Hveding, Bård Toftebakk, Per-Willy Larssen, Vegard Hetty, Håvard Christensen og Bjørn Harald Jervås. Til sammen har medlemmene variert erfaring; Hveding er best kjent fra Bøyen Beng, mens Jervås en gang var sint, ung pønker i bandet Hjertesvikt A/S (ga ut Epen Diagnose hjertesvikt i 1982). Han var også initiativtaker til reggaebandet Irie Darlings, hvor flere av mannamedlemmene var innom. Irie Darlings oppnådde rimelig stor oppmerksomhet ved å spille inn sitt eneste album Xaymaca på Jamaica i 1994. Platen ble innspilt i legendariske Tuff Gong Studios med assistanse fra like legendariske Robbie Shakespear og Sly Dunbar.

Jervås var også involvert i dancehall-prosjektet Busta Ofte, sammen med bl.a. Jørg-1 fra Tungtvann; og nettopp Tungtvann er med på å gjøre Salma til det den er – en solid produksjon som henter sin inspirasjon fra tung 70-talls roots-rock-reggae, her og der krydret med passelige doser Jørg-1 og Poppa Lars – ikke for mye, men utsøkt porsjonert!

Tekstene må nevnes, for det var unektelig med en viss skepsis jeg lyttet de første gangene: hva var dette? ”Vi vil ikke ha mer krig, vi vil ha fred, fred, fred”..”Å Gud, å Gud, å Gud”… ”Herren Jahova”…Hva er dette? Det er rastafari på norsk! Manna har hentet hele greien! Da må det tekstlige innholdet også være med, og det som i utgangspunktet hørtes pretensiøst ut fremsto etter noen høringer med troverdighet i hver linje. Peace and jah love, samfunnskritikk, samfunnsanalyser. CDen har gått på høy rotasjon under nylig avsluttet bilferie, og 5-åring som 14-, 16- og 40-åring har gaulet med på de ekstremt hektende låtene. Skal du kjøpe én norskspråklig plate i år? ? Da vet du hvilken! Alle dere andre kan låne den på Musikkavdelingen. Jah love.

Mannas hjemmeside