av Anne Berit Helland sist endret 2016-12-12T10:09:32+01:00
Kareem Amer er fra Egypt og er kjent som blogger og forkjemper for menneskerettigheter. På grunn av sine ytringer satt han fire år i egyptisk fengsel.

Kareem (Abdulkareem) Amer kom til Bergen en av de siste dagene i 2012. Han fikk politisk asyl i Norge og var fribyforfatter i Bergen frem til 2015.

Amer er mest kjent for sitt arbeid som blogger. I 2004 begynte han å publisere tekster om urettferdighet og undertrykkelse i Egypt på sin blogg. Innleggene hans på bloggen ble svært populære. 

I 2005 ble han arrestert første gang i et par uker etter å ha forsvart kopterne da de egyptiske kristne ble angrepet av demonstranter i hjembyen Alexandria.

Regjeringen i Egypt regnet Amers tekster for å være anti-religiøse og fornærmende mot den egyptiske presidenten Hosni Mubarak. I 2006 ble Amer utvist fra al-Azhar-universitetet anklaget for blasfemi, og han ble arrestert anklaget for ateisme, for å håne presidenten, for forsøk på å velte regimet og for å skade Egypts omdømme. Kareem Amer satt fire år i fengsel.

Mange organisasjoner arbeidet for å få Amer løslatt. Han samarbeider i dag nært med bl.a. Amnesty International Norge, og har deltatt aktivt i deres skriveverksted "Skriv for liv".

I 2013 deltok Amer på Reporters without borders' konferanse i Madrid og var en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Amer fortsetter å blogge og ytrer seg på Internett fra Bergen.  

Artikler og lenker om Kareem Amer

Kareem Amer satt fire år i egyptisk fengsel, Aftenposten.no Oktober 2015

Nektet å la seg temme, Ny tid Mai 2015

Egypt: "Kulturen er årsaken til alle problemene", Vox Publica Januar 2014

Å være i fengsel føltes som et eventyr, NRK.no Juni 2013

Blogg

Twitter

Wikipedia

ICORN om Kareem Amer