av Karen Vikingstad sist endret 2019-12-31T08:27:20+01:00
Ratan Kumar Samadder er Bergens nåværende fribyforfatter. Han er blogger fra Bangladesh og kom til Bergen sommeren 2015 sammen med familien sin. Bergen by er medlem av International Cities of Refuge Network (ICORN), som tar i mot forfulgte forfattere.

Ratan Kumar Samadder har blogget i Bangladesh siden 2010. For sin egen sikkerhet brukte han pseudonymet Sannyasi.

Frem til 2012 blogget han for nettsiden somewhereinblog.net/sannyasi. I tillegg skrev han for nettsiden Nagorik og for bloggen Mukto-Mona , drevet av aktivisten Avijit Roy.

Ratan K. Samadder har vært svært kritisk til fundamentalistisk islam, og spesielt til volden flere av disse gruppene utøver. Han har også vært aktiv i sin støtte til kvinners og homofiles rettigheter, og fordømt korrupsjonen i det politiske systemet i Bangladesh.

Samadders identitet ble offentlig kjent i 2013, ettersom både bloggen og Facebook-siden hans hadde blitt stadig mer populær. Samadders navn havnet da på en såkalt "drapsliste" med 84 sekulære bloggere. I 2015 økte volden mot bloggere og aktivister. Flere bloggere ble brutalt drept, inkludert hans tidligere kollega Avijit Roy.

Samadder kom til Bergen sammen med familien sin sommeren 2015, og skal være Bergens fribyforfatter frem til 2017. Han skriver fortsatt aktivt om situasjonen i Bangladesh på sine Facebook-sider, og har startet arbeidet med sin første roman, som han skriver på engelsk. 

Artikler og lenker om Ratan K. Samadder

Ytringsfrihetens pris, rapport fra et møte med elever fra Åsane folkehøgskole Februar 2016

84 bloggers on the death list, The Dissident Blog Desember 2015

Who will speak if I don't?, ICORN August 2015

Hvem vil snakke dersom jeg ikke gjør det?, Bergens Tidende August 2015

Blogg

ICORN om Ratan K. Samadder