av leiknyh — sist endret 2020-11-20T11:28:37+01:00
Bergen kommune har tatt imot sin sjette fribyforfatter. Weli Ayup er forfatter og lingvist fra Xinjiang i Kina. Han kjemper for uigur-folkets rett til å opprettholde sitt språk og sin kultur.

Språket som truer en stormakt

Som lingvist og forfatter har Weli Ayup markert seg som talsmann for uigurenes rett til undervisning i eget morsmål i Kina. Han fikk selv undervisning i uigur da han vokste opp, men etter 2001 har uigurene opplevd et stadig økende press fra kinesiske myndigheter. Uigurer utsettes for systematisk overvåkning og assimileringstiltak og dette har ført mange uigurer på flukt. Før Weli Ayup flyktet til Tyrkia i 2015 var han sterkt engasjert i drift av barnehager og skoler som underviser i uigur. For dette arbeidet ble han selv plassert i det kinesiske myndigheter refererer til som omskoleringsleire, men som uigurer beskriver som konsentrasjonsleire.

Det er allerede etablert 40 uigur-skoler på verdensbasis for unge uigurer som bor utenfor Kina. Her i Bergen startet Den norske uigur komité lørdagsundervisning i uigur for barn.

Weli Ayup har mastergrad i lingvistikk og kinesisk. I tillegg til uigur snakker han flytende engelsk, tyrkisk og kinesisk.


- "Jeg er takknemlig for å få bo i Bergen", forteller Weli. "Herfra kan jeg fortsette mitt arbeid med å koordinere drift av uigur-undervisning til barn og familier i eksil".


Mer informasjon: