Hopp til hovedinnhold
av Lasse Jørgensen sist endret 2022-01-26T16:31:28+01:00
Bidragsytere: janettek, Grimmalkin, Helene
Spillteamet anbefaler det ypperste av det ypperste fra spillenes verden.

Nå har du mulighet til å ta del av det ypperste av høykultur sammen med spillteamet.

Mine ærede damer og herrer, voksne og barn, alle og enhver - velkommen til denne presentasjonen av

Årets beste spill.


LASSE

LASSE: Alltid på utkikk etter den dyptgående og altoppslukende spillopplevelsen.

5. Small World Underground (Brettspill: 2011)

Enkeltstående utvidelse til brettspillet Small World, uten særlig økt kompleksitet. Denne gang er det den lekne og fantasifulle underverden man kjemper om, med kjempesopp-skoger, gjørmesumper og krystallsletter, befolket av havmonstre, mørkalver, og det som verre er.

Nye kartmarkører gir spillet mer målrettet fokus enn tidligere, noe som gjør bruk av utvalgte deler av spillebrettet mer aktuelt. Dette gjør Underground til en mer dynamisk opplevelse enn originalutgaven, noe som er en kjærkommen endring for oss som kanskje følte at kartbruken i originalen ble litt statisk over gjenspillinger.

Kan spilles med 2 til 5 spillere, men er best med 3 eller 4. Et spill tar gjerne 30 til 45 minutter.

4. Nioh 2 (PS4: 2020, PS5, Windows: 2021)

Souls-aktig geargrinder satt til Japan under sengoku-perioden, hvor man følger Toyotomi Hideyoshi, den historiske krigsherren Oda Nobunagas etterfølger. Ikke forvent en historietro gjenfortelling av hendelsene, da spillet bugner over av overdådig fortolkede vesner fra japansk folketro.

Spillets styrke ligger i systemer og gameplay, da spesielt karakterutvikling gjennom utstyr og nivå, samt mestringsfølelsen man får etter flerfoldige timer i spillets vold. Et stort utvalg av våpen muliggjør varierte gjennomspillinger, med et stilig og tilfredsstillende kampsystem som lar deg utforske forskjellige krigerkonsepter fra japansk middelalderfiksjon.

Selve hovedhistorien kan spilles gjennom på ca. 30 timer, men takket være sideoppdrag og et New Game Plus-system, har spillet innhold langt forbi denne tidsmarkøren.

Spillet er laget for å takles på egen hånd, men kan også spilles sammen med en venn over nett.

3. Valheim (Windows: 2021)

Du befinner deg med føttene først i etterlivet, og det er ikke Valhall som venter. Mestre det ville og utemmede landet rundt deg, og vis din kløkt og mot i kamp. Kanskje da vil du endelig ønskes velkommen ved gudenes langbord.

Valheim er et oppdagelseseventyr med bygg-og-bo-elementer, satt til en spillverden sterkt inspirert av norrøn folketro. Spillet er grafisk enkelt, men dyktig bruk av lys og omgivelser gjør at man raskt lar seg fortrylle av disige åkersletter, vakre solnedganger, og det åpne havet i storm. Som viking er sjøen vel så viktig som land, og i Valheim er kystlandskapet og seilskipopplevelsen godt realisert, med pissregn, bølger og vind med storm i kastene.

En hjemmekoselig opplevelse for oss vestlendinger, med andre ord.

Valheim er fremdeles under utvikling, men er fullstendig funksjonelt med masser av innhold i sin nåværende tilstand, og absolutt verd opplevelsen. Unektelig bedre med venner enn på egen hånd - slå deg sammen med en kompanjong eller tre, og gjør Odin stolt!

2. NieR: Automata (PS4, Windows: 2017, Xbone: 2018)

Menneskeheten er fordrevet til en liten koloni på månen. Igjen på jorden er kun en uendelig krig mellom de utenomjordiskes våpen, de følelsesløse og tankeløse robotene, og menneskehetens stedfortredere, androidene. Vi begynner historien som kampandroide 2B, hvis mål er å endelig avgjøre konflikten – for Menneskehetens Storhet. Men hvordan kan man vinne en uendelig krig, mot uendelige motstandere? Og hvem er den egentlige fienden, når man finner mer av seg selv i sine motstandere enn i sine idealer?

NieR: Automata er et tredjepersons spectacle fighter på overflaten, med en leken tilnærming til sjangerblanding. I løpet av gjennomspillinger får man oppleve typisk open world roaming, space fighter / bullet hell-segmenter, 2D action-platformer, Asteroids-aktige minispill, arena fighters – og mye, mye mer. Ingen av sjangrene går særlig dypt i utforskningen, men uskiftingen mellom dem, samt muligheter til å personalisere spillkarakterene via våpen og egenskaper, gir spillet god følelse av valgmuligheter og variasjon.

Spillets gameplay er et steg over normalen for samtidige utgivelser, men det som virkelig sender spillet inn i stjernehimmelen, er musikken og fortellingen. Spillet har et uforglemmelig lydspor av komponist Keiichi Okabe, stemmesatt av Emi Evans med flere (tilgjengelig på Spotify!). Fra det tilbakeholdne til det overdådige, fra det desperate til det triumferende, musikken tillater fortellingen å treffe den korrekte sinnsstemningen med millimeterpresisjon. Stemningen pakkes med underliggende vemodig melankoli, for jorden er for lengst fortapt, androidenes liv meningsløse, og alt man er programmert til å ønske skal skje, kan aldri gå i oppfyllelse.

Første gjennomspilling på ca. 15 timer er en fullverdig spillopplevelse, men gir kun et bruddstykke av fortellingen, og med det kun et fnugg av forståelse. Følgende gjennomspillinger endrer fortelling og fortellersynsvinkel, noe som gir mulighet for å bedre kunne verdsette spillets historie i sin helhet. Den fulle fortellingsdelen strekker seg over ca. 30 timer totalt.

Hvis du i løpet av livet kun vil tillate deg selv å oppleve ett eneste mesterverk – la det være NieR: Automata.

Alle andre år ville listen ha sluttet her, for hva kan toppe en opplevelse som dette?

1. Guilty Gear -Strive- (PS4, PS5, Windows: 2021)

Strive er et todimensjonalt slåssespill ala. Street Fighter, med lav inngangsterskel selv for uerfarne spillere. Spillet har enkelt gjennomførbare teknikker og kombinasjonsangrep, og det trenger ikke å ta lang tid fra du første gang åpner spillet, til du lar motstanderen lide under en flom av stilige angrepsrekker. Samtidig er det mer enn nok å bryne seg på for drevne spillere med hundre- eller tusenvis av timer i tilsvarende spill – kompleksiteten ligger i spillplan, kunnskap, timing og reaksjon, ikke i fingerknusende knappekombinasjoner.

Spilleropplevelsen er det absolutt viktigste i Strive. Fra første vellykkede kombo er man hektet, og mestringsfølelsen gir seg ikke der. Neste stadium av ferdighetsutvikling er alltid rett rundt hjørnet, og på kort tid merker man fremgangen – kanskje er utførelsen litt strammere, eller situasjonsbedømmelsen litt bedre – men man er alltid ett skritt nærmere det perfekt utførte spill.

Aktiv spillerbase med ferdighetsinndeling fra nybegynner og opp gjør det mulig å enkelt finne motstandere nært eget nivå, og god nettkode gjør nettspill innenfor verdensdel nærmest upåvirket av forsinkelse. Dette har gitt grobunn til en aktiv onlinescene med hyppige turneringer, til stor glede for hardbarka spillere som konkurrerer for pengepremier, og oss unge håpefulle som gjerne vil se og bli inspirert av gode kamper på høyt nivå.

Slåssespill er en sjanger jeg har vært lunken til i alle år, men dette har vært over all forventning - hvem kunne trodd at et spill fra en av spillverdens mest harry sjangere kunne være så gøy!

Apropos harry - Strive tar harry til det hinsidige med estetikk sterkt inspirert av 80-tallets heavy metal. Forvent imponerende kostymer og hårpryder, navn basert på musikere, band og sanger, og hardtslående låter med riff stjålet fra kjente og tidløse schlägere. Ikke forvent all style and no substanceStrive er ikke en falmet puddelparykk på en sliten pønker i Slottsparken, men en viril Rob Halford i sine beste år!

I tillegg til mulighetene for knappmosing, inkluderer spillet en fire-timers animert tv-serie, samt time opp og time ned med svinefeite heavy metal-spor (også på Spotify!), komponert og presentert av seriens designer og auteur, Daisuke Ishiwatari (med flere).

Guilty Gear -Strive- er en multifassettert opplevelse, sprekkferdig med innhold, så full av godsaker at det nesten er kriminelt å ikke ha en kopi i egen spillsamling. Så hva venter du på?

Heaven or hell – let's rock!


JANETTE

JANETTE: Foretrekker en god historie og en dolk i hver hånd.

2. Mass Effect Legendary Edition (PS4, Xbone, Windows: 2021)

Mass Effect-trilogien er på ingen måte nye spill, det første kom for 14 år siden og siste ble utgitt i 2012. Heldigvis har BioWare jobbet iherdig for å oppgradere og finpusse spillene, og i år ble de gitt ut på nytt. Mass Effect Legendary Edition inneholder de tre originale spillene og mer eller mindre alt av DLC’er og ekstra materiale, så her har du MYE underholdning av ypperste klasse.

For meg føltes det veldig godt å igjen ta kontroll over romskipet Normandy som kommandør Shepard. Og å se kommandørens nærmeste allierte Liara, Garrus, Tali og Wrex, var som å møte igjen gode gamle venner.

Hvis du har spilt denne serien tidligere, gjør det igjen, du vil ikke angre. Og har du aldri vært borti denne nydelige romodysseen, hva venter du på?

1. Assassin’s Creed Valhalla (PS4, PS5, Xbone, Xbox Series, Stadia, Windows: 2020)

I det nyeste spillet i Assassin’s Creed-serien tar du kontroll over vikingen Eivor. Uten å røpe for mye av historien, kan jeg avsløre at du starter i Norge, men av grunner må du og klanen ta turen over dammen til England. Her blir det viktig å skaffe seg gode allierte for å sikre den nye bosettingen og klanens interesser. I tillegg får man en aldri så liten innføring i norrøn mytologi.

Jeg er ikke akkurat en person med voldsomt sterke nasjonalistiske følelser, så da jeg begynte å spille og kjente på en følelse av stolthet over at vi befant oss i Norge med vikinger, ble jeg nokså overrasket. Siden har spillet stadig overrasket meg. Både med twists and turns (!) historien tar, hvor morsom flere av side quest’ene er, og hvor utrolig mye jeg koser meg.


HELENE

HELENE: Lever for rollespill og åpne verdner. "Er der magi? Jeg liker magi."

5. Planet Zoo (Windows: 2019)

Drømmer du om å eie en dyrehage? Eller ønsker du et spill som får timene til å fly? Da bør du sjekke ut Planet Zoo!

Her skal du bygge og drifte dyrehager, avle opp dyr du kan slippe ut i naturen, og ta opp masse gjeld! … ok, den siste er ikke noe du må, men det er noe som mest sannsynlig kommer til å skje. Men det går fint, du kommer deg ut av gjelden ... etter hvert. Kanskje.

Hvis du ikke har en gryende svindler / “finansakrobat” i deg, kan du heller spille i sandkassemodus, og bygge til krampen tar deg uten at det koster noen ting!

4. Immortals: Fenyx Rising (PS4, PS5, Xbone, Xbox Series, Windows, Switch, Stadia: 2020)

Har du spilt Breath of the Wild, og trenger mer av det samme? Da er dette spillet for deg!

Velkommen til Golden Isle, du har nettopp overlevd et skipsforlis og oppdager at alle vennene dine er blitt gjort om til stein. De greske gudene er der, men de trenger hjelp. Din hjelp. Tyfon, alle monstrenes far er nemlig ute etter å ta de, og sånn det går nå så holder han på å vinne. Men du, Fenyx, er redningen!

Åpent verden-spill i kjent Ubisoft-stil, satt til den greske myteverdenen. Passer best fra 12 år.

3. Dragon Age: Inquisition (PS3, PS4, Xbox 360, Xbone, Windows: 2014)

Mens jeg drømmer om dagen da Dragon Age 4 endelig kommer ut, har jeg begynt å spille det tredje spillet i serien på nytt. Å ta steget inn i dette fantastiske universet og spassere rundt på kontinentet Thedas er like oppslukende som alltid. Magi, drager, sverd og mystiske døde guder som ikke er så døde likevel.

Et action-rollespill etter min smak, fylt med gode fortellinger, interessante personligheter og godt gameplay.

2. Fire Emblem: Three Houses (Switch: 2019)

For de som leser Best of-listene våre før, kommer ikke dette som noen overraskelse - i sommer begynte jeg å spille Fire Emblem: Three Houses igjen. Men det er jo litt av det fantastiske med spill som Fire Emblem, næmlig gjenspillbarheten.

I Three Houses begynner du med å velge en av adelsfamiliene, noe som betyr at man så klart må spille gjennom på nytt som en av de andre! Du får andre synspunkter på konflikten, og ikke minst så vet man ikke hele historien før man har spilt gjennom alle mulighetene og alle sluttene!

Det elsker jeg med Fire Emblem-spillene.

1. Dungeons & Dragons (Tidløst og evig)

Rollespill kan virke overveldende for mange. Mye forberedelser og mye å holde styr på, spesielt for noen som har lyst til å prøve seg som spill-leder / Game master / Dungeon master og gjerne ikke har tid til å gjøre alt forarbeidet. Det er gøy arbeid, men tar mye tid og energi.

Jeg har i år benyttet Hoard of the Dragon Queen, et ferdiglaget eventyr utgitt av Wizards of the Coast. Den inneholder alt du trenger for å spille, samtidig som man ikke trenger å bruke alt heller. For hvert kapittel blir det litt og litt vanskeligere, og karakterene går opp i nivå.

Har du lyst til å starte en rollespillgruppe, men vet ikke hvor du skal starte? Da er disse bøkene supre å komme i gang med, frem til du er klar til å kjøre spillet på egne bein.

Forslag til bøker i bibliotekets samling:

Hoard of the Dragon Queen : Tyranny of Dragons
Out of the Abyss : Rage of Deamons
Princes of the Apocalypse
Curse of Strahd
Storm King's Thunder


GRIMMALKIN

GRIM: Liker best konkurransespill med gode venner. "Vi leker ikke spill."

1. No Mans Sky (PS4, Xbone, Windows: 2016, PS5, Xbox Series: 2020)

Universet er svært, uforutsigbart og procedurally generated. Spillet har fått mange oppdateringer siden det ble lansert i 2016, så om du var en av de skuffede den gang da, så er det kanskje verdt å ta en kikk nå. Det er et uendelig univers å utforske, og du kan bygge massive baser på alle planetene, dyrke mange verdifulle planter, lage mat som gir spesielle effekter og drive med dyrehold. Det er også en mystisk historie til universets senter, på kryss og tvers av galakser og solsystemer når man vil ha litt mer historie.


BEST OF: eldre

Best of '20: Plumbo for hjernen

Best of '19: Historisk sus

Best of '18: Gårsdagens fremtid

Best of '17: Alternative fakta

Best of '16: Med lysets hastighet

Best of '15: Velsmakende vemmelig

Best of '14: Revenge of the oppsummering

Best of '13: Spillåret oppsummert