Hopp til hovedinnhold

Moxie

av Lene Olszeth sist endret 2019-07-31T09:15:00+01:00
Moxie-jenter slår tilbake!
Jennifer Mathieu

Moxie

Kagge forlag, 2018

“Moxie” er et engelsk slanguttrykk som blant annet betyr å ha nok skarpsindighet, kreativitet, dristighet, viljestyrke og dyktighet til å løse eller komme seg ut av en vanskelig situasjon. Det er nettopp dette den snille, pliktoppfyllende Vivian trenger for å gjøre noe med den inngrodde institusjonelle sexismen som preger skolen hennes. I den lille konservative hjembyen hennes i Texas hersker fotballgutta, som slipper unna med grove kommentarer, seksuelt suggestive t-skjorter og “dulteklå” – hvor de maskerer uønskede berøringer som uhell. Skolens administrasjon snur døve ører til klager på upassende oppførsel, og fokuserer heller på regelmessige klesinspeksjoner. For ekte Texas-damer gjør det de skal, og kler seg sømmelig så ikke guttene blir fristet.

Vivian kikker ofte i en skoeske med alle tingene fra når moren var Riot Grrl, punker og tøffing. Inspirert av denne, drittlei av skolens ledelse, og med låten Rebel Girl av Bikini Kill på høyt volum lager Vivian en fanzine med navnet Moxie. Denne distribuerer hun anonymt på skolen, og skaper en bevegelse som etter hvert får sitt eget liv, og som samler jenter på tvers av klikker og popularitetsrang.

Boken er veldig amerikansk, og dermed litt fjern fra vår norske virkelighet, men den oppleves likevel realistisk. Den er sympatisk mot ungdommene, for det er de som er de nyanserte og levende karakterene i denne boken. Vi følger dem i oppturer og nedturer i tenåringsdrama og feelgood-feminisme, og det er underholdende og inspirerende. Budskapet om at selv om det er skummelt å stå opp for noe, så er man sterke sammen, er like relevant i Norge som i USA. Likeså kan det være greit med påminnelsen om at vi kommer lengre når vi støtter hverandre enn når vi konkurrerer.