Barn kan si til foreldrene at de må skjerpe seg

Elevene fra Landås skole viser frem sine dråper av håp. Foto og illustrasjon: Ragnar Rørnes / Bergen Offentlige Bibliotek.
En påminnelse om hva som stod på spill i 2025
Elevene Anna, Audelia, Johannes, Iine og Sigurd går på Landås skole og har store og viktige klimahåp for fremtiden. På sitt besøk til biblioteket bidro de med mange dråper før de skulle på Barnas klimaspørretime.
Vi var så heldige å få en prat med dem. De ble utfordret til å fortelle om sin aller viktigste dråpe.
– Mitt klimahåp er at det blir flere av de dyrene som er på Rødlisten* i dag, sier Anna. – Det er mange dyr i verden som er utrydningstruet, og jeg vil gjerne beholde dem, forklarer hun.
Audelia er opptatt av klesindustrien og hvordan ressurser blir brukt:
– Jeg håper klesindustrien tar vare på klær som ikke blir solgt, for nå om dagen kaster de dem bare rett i naturen. Det er ikke så veldig bra for miljøet.
Iine trekker frem viktigheten av regnskogen:
– Jeg håper de stopper å hogge i regnskogen. Det er kjempemange dyr som lever der, som er viktige for naturen overalt.
Sigurd ser mot Norge og naturvernet her hjemme:
– Jeg har lyst til å ha flere vernede skogområder i Norge, sånn at barnebarna mine kan gå på tur i den fine naturen vi har. Skogområdene hjelper jo med å rense CO2, og det er veldig viktig.
Barna ser viktigheten av Klimafestivalen junior og mener det er en viktig arena for å engasjere unge i klimasaken.
– Det er viktig at barn og unge kan engasjere seg, for ofte blir vi ikke hørt i saker vi syns er veldig viktige, sier Iine.
Dråpene barna har laget, vil bli oppbevart av kommunen frem til 2050, og barna håper de vil bli brukt som en påminnelse om hva som stod på spill i 2025.
– Jeg håper de kan bruke dem til å sjekke om de har klart å holde løftene sine, eller om barn i fremtiden må ha de samme ønskene for klima, sier Audelia.
Og hva kan barna selv gjøre i det daglige?
– Vi barn kan si ifra til foreldrene hjemme at de må skjerpe seg, også kan vi spise opp maten selv om vi ikke liker den så godt og sånt. Det er sånne små ting. Hvis alle gjør det, så blir de mye grønnere i hele landet, sier Sigurd.
– Man kan slutte å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, fordi det krever jo ganske mye tid å lage ting. Og hvis du da ikke bruker dem, og bare kaster dem, så er det sløst bort. Også kan man kjøpe brukt. Og det er så mye forskjellig å velge mellom på Finn, Tise og Fretex og sånn, sier Audelia.
– Ja, man må bruke opp de tingene som finnes allerede, om man trenger ny telefon så kan man gjøre sånn som Ingrid på skolen vår og sjekke om en kan kjøpe brukt. Hun fant en iPhone på Finn som var i kjempegod stand. Det er mye bedre enn å kjøpe den nyeste modellen, fordi da lager de så masse iPhoner, legger Iina til.
Det er ingen ting å si på klimaengasjementet og kunnskapen hos elevene fra Landås skole. Gjennom utstillingen har mange barn uttrykt at de har sterke meninger om klima og fremtiden. Med sine dråper av håp setter de tydelige spor og minner de voksne på at de har et ansvar – både i dag og i fremtiden.
*Rødlisten er WWF’s oversikt over truede dyrearter.

Elevene fra Landås skole skriver sine klimahåp på dråper. Foto: Ragnar Rørnes / Bergen Offentlige Bibliotek.