Hopp til hovedinnhold
av Camilla Grindheim Larsen sist endret 2023-05-10T13:45:53+01:00
Kristina Moe-Karlsen er tidligere student ved forfatterutdanningen til Norsk Barnebokinstitutt og har jobbet mange år i miljøbevegelsen. Her er hennes tips til bøker for klimastreikere i alle aldre.

 

Små folk, store drømmer, Greta Thunberg, Maria Isabel Sánchez

I dag møter tusenvis av barn og unge opp med plakater på klimastreik verden over. Men det hele begynte med bare én jente og én hjemmelaget plakat.

Fra Greta er veldig ung lærer hun at det finnes noe som heter klimaendringer. Det varmer opp jorda og ødelegger naturen. De voksne har også visst om det i lang tid, men ikke klart å gjøre noe med det. Det vil Greta gjøre noe med!

Dette er en biografisk fortelling for de aller minste om klimastreikenes begynnelse. Greta Thunberg har inspirert barn og unge over hele verden til å engasjere seg for klima og kreve at de voksne som bestemmer tar ansvar. Selv de aller minste aktivistene har store stemmer som kan gjøre forskjell.

 

Hva er greia med klima? Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

Okei, så alle snakker om det. Klimaendringer. De snakker om det på barneskolen der du går. Og på nyhetene. Men hva er det egentlig? Hva er greia?

For å være helt ærlig, det hele er litt vanskelig å forklare med bare ord. Det hadde vært mye letter hvis noen kunne vise deg. Og det kan Jenny Jordahl og Ole Mathismoen. De kan vise deg!

I sitt gule (og kule) fartøy tar de deg med på tur verden rundt så du kan se hva klimaendringer er og hva det gjør med mennesker og dyr. De lærer deg om store temaer det kan være vanskelig å forstå, på en lekende og lett måte.

For alle aktivister i barneskolealder som vil vite mer om klimakrisa, er «Hva er greia med klima» en skikkelig grei bok.

 

I hverandres verden, Penelope Lea

Over hele verden finnes det mennesker som har viet livet til å gjøre noe med klimaendringene. 17 år gamle miljøaktivisten Penelope Lea har møtt mange av dem.

I denne boka deler hun noen av disse møtene med oss. Igjennom 11 samtaler får du bli kjent med unge aktivister som bor i helt andre deler av verden, du møter forskere og politikere, som har alle noe å lære oss. Noe å fortelle. Om klima og natur. Om aktivisme, politikk og menneskerettigheter. Og hvordan vi må jobbe sammen for å skape en bedre verden.

I møte med en krise som er så ufattelig stor og alvorlig, er noe av de viktigste vi gjør å lytte til hverandre. Dette er både en vakker og lærerik sakprosaboka for mellom-/ungdomstrinnet, der andres fortellinger vil få betydning for hvordan du ser deg selv og verden vi lever i.

 

Klimaopprøret!, Gaute Eiterjord

«Sjølvsagt er vi sinte» skriver mangeårig aktivist Gaute Eiterjord. Med rykende ferske klimarapporter som melder kode rød for menneskeheten, er det egentlig ikke noe rart at tusenvis av unge streiker for klimahandling. Men for mange voksne er det ikke like selvsagt.

Som ung aktivist kan det være både skikkelig irriterende og ikke minst vanskelig å skulle forklare de som er eldre hvorfor du skulker skolen for å delta på klimastreik og ikke vil ha kjøttpålegg på brødskivene. Hva kan du si og hva kan du gjøre for å få de til å ta både deg og klimaet på alvor?

Plukk opp Klimaopprøret, og begynn å les. På knappe 89 sider og med lett og presist språk, lærer Eiterjord deg det du trenger å vite for å hamle opp med tafatte politikere og klimafornektende familiemedlemmer som ødelegger fremtiden din.

Sjekk også ut Nora Jungeilges Heyerdahl sin bok «OK, boomer», et lynkurs i selvforsvar mot klimahersketeknikker.

 

Det går til helvete. Eller? Knut Ivar Bjørlykhaug, Arne Johan Vetlesen (red.)

Hvis du har levd på denne kloden en stund og er opptatt av kloden du lever på, har du helt sikkert tenkt dette. Det går til helvete. Eller?

Dette er boka for deg som føler du har lest nok om klimakrisas tall og harde fakta. Deg som faktisk ikke orker en rapport til om klima, fordi hver gang du ser en sånn sak på NRK, så knyter det seg i magen. Det er så overveldende, stort og komplisert og vekker vanskelige følelser du verken har lyst eller tid til å kjenne på.

I en tid der vi egentlig ikke har tid til å stoppe opp og kjenne på hva som er i ferd med å skje, er det godt med en bok gjør akkurat det. De mange forfatterne gir deg ingen svar på hvordan vi løser klimakrisa, men med hvert sitt essay setter de forløsende ord på hva klimakrisa gjør med oss som mennesker. Hvilke følelser vekker krisa? Og hvilken undring? Hvordan kjennes egentlig klimakrisa ut?