Hopp til hovedinnhold
av Julie Andersland — sist endret 2024-10-09T17:17:15+02:00
Den 7. – 13. oktober arrangeres Forbudte bøker-uken i Norge, et initiativ som er koordinert av Universitetsbiblioteket i Oslo. Bergen Offentlige Bibliotek skal selvsagt være med for å løfte frem hvor viktig det er å unngå sensur og forbud av bøker.

I det innerste hvelvet på Bergen Offentlige Bibliotek finner man Agnar Mykles Sangen om den røde rubin i 1. utgave. Boken er fortsatt forsvarlig innpakket og forseglet slik den ble da den ble forbudt i 1957 på grunn av sine seksualskildringer og upassende språk. Det er lett å tenke at bokforbud er en kuriositet fra «gamle dager» - et uttrykk for 50-tallets dydighet og moralisme som heldigvis ikke er relevant i dag. Dessverre er ikke dette tilfellet. 

Den dag i dag blir bøker stadig sensurert og forbudt for sitt innhold eller språk i ulike deler av verden. I fjor ble rekordmange bøker, totalt over 4000 stykker, forbudt ulike steder i USA. Bokforbudene blir begrunnet med upassende språk, som banning eller rasisme, eller innhold knyttet til religion, etniske minoriteter, seksuell legning, rus, kjønn eller seksualitet.  

Listen over bøker som har blitt forbudt i ett eller flere land inneholder mange velkjente titler. Vi finner f.eks. Uten en tråd av Jens Bjørneboe, Anne Franks dagbok, og Sataniske vers av Salman Rushdie, men visste du at Ole Brumm, Harry Potter-bøkene og Kaptein Supertruse også er på listen? Sistnevnte er en morsom serie av tegneserieromaner, som får barna til å le høyt og sluke bok etter bok, men er stadig forbudt i deler av verden fordi den inneholder referanser til banneord og toaletthumor.  

Utah innførte nylig, som første stat i USA, en lov for å forby bøker og de første 13 bøkene er allerede blitt fjernet fra alle skoler og bibliotek, noe internasjonale bibliotekorganisasjoner har engasjert seg sterkt imot. Barns mulighet for leseglede snevres inn fordi myndighetene misliker ordene som brukes eller noe av det som skildres.  

Også i Norge forekommer det forsøk på sensur og forbud mot bøker. Så sent som i fjor tok en lokalpolitiker fra Folkets Parti til orde for at barneboken La skogen leve måtte fjernes fra skolene i Oslo. Hun mente at boken oppfordret barn til å begå hærverk og ulovligheter.  

Er det greit at myndighetene bestemmer at det er bøker vi ikke får lov til å lese? Er det farlig for oss å lese en bok?  

Nei, selvsagt er det ikke det. Derimot er kunnskap og opplysning viktig for et åpent og demokratisk samfunn der ulike meninger brytes. Skal vi møte ytringer og motstemmer i en opplyst debatt, må vi også få høre og lese dem. Ytringsfriheten er grunnleggende, og den må også komme til utrykk gjennom det skrevne ord. Folk må få lov til å skrive og lese det de vil.  

Folkebibliotekene sikrer alle tilgang til informasjon på lik linje, og vi har bøker tilgjengelig både fysisk og digitalt. Bibliotekets rolle som forkjemper for demokrati og ytringsfrihet kommer også til uttrykk gjennom vårt vertskap for Bergen som Friby. I 16 år har Bergen Offentlige Bibliotek tatt imot forfattere og andre kunstnere som er forfulgt for sine ytringer. Dette er mennesker som lever med trusler for eget liv og familiens liv på grunn av hva de har ytret gjennom sitt kunstneriske virke, ofte som forfattere eller journalister. Gjennom Bergen kommune og biblioteket får de en trygg havn for å kunne skrive og uttale seg uten fare for represalier.  

På biblioteket har vi bøker av fribyforfattere og bøker som er forbudt i andre deler av verden til utlån. Og selv om 1. utgaven av Sangen om den røde rubin fortsatt ligger forseglet i hvelvet, har vi flere andre eksemplarer du kan låne. Velkommen til biblioteket!  

Tekst av bibliotekdirektør Julie Andersland.