Lesetips for barn 6-9 år

av Nettredaktør sist endret 2017-08-30T13:49:46+01:00
Tips om bøker og annet materiale for 6-9 åringer

Sam og Noa vil fange en hoggorm

av Signe Lill Steinskog sist endret 2019-07-30T12:52:48+01:00
Lindboe, Karin Kinge

Sam og Noa vil fange en hoggorm

Aschehoug, 2012, Norge
barn

Hva skjer egentlig når man holder en hoggorm i halen? “- Jeg er rask som lynet, sier Sam. - Det er hoggormen også, svarer Noa.”

Sam har en onkel som en gang har holdt en hoggorm i halen, og nå har han lyst å prøve det samme. Han og Noa har tenkt seg ut i skogen for å fange dyr, aller helst en hoggorm. Sam gleder seg sånn at han drømmer om en smilende slange.

Dagen etter drar de ut i skogen med hver sin bøtte. De finner brennenesler, ser en øyenstikker og fanger ei padde. Padda kaller de for Basse, og de graver opp meitemark og snegler som de mater den med. Da hører de noe som rasler. De lister seg etter lyden, og oppdager en stor, svart orm. Den har sikksakk på ryggen, - de har funnet en huggorm! Klarer de å få den oppi bøtta uten å bli bitt?
Sam og Noa vil fange en hoggorm er i serien “Den hvite lesehesten”. Dette er bøker som passer godt for barn som går i 1. og 2. klasse. Bøkene er tilpasset de som nettopp har lært å lese, og som ønsker å lese en hel bok selv. Setninger er korte, og hver side har fargerike illustrasjoner som bygger opp om teksten.

Sam og Noa fanger en hoggorm er en spennende bok å lese for alle barn som er nysgjerrige på orm og annet småkryp i norsk natur. Den har også et par sider bakerst i boka med tips om hva du bør gjøre og ikke gjøre dersom du blir bitt av en hoggorm.

Karin Kinge Lindboe har skrevet flere bøker for barn og ungdom. I 2004 ble hun nominert til Kritikerprisen for ungdomsromanen Stellaog i 2011 fikk hun prisen for den frittstående fortsettelsen Etterpå varer så lenge.

Lindboe har også skrevet flere bøker om Sam i serien den hvite lesehesten:

- Den mystiske posen (2005)

- Den lille, ville grisen (2006)

- Sam møter en stor hund (2007)

- Sam og Noa sniker seg ut midt på natten (2008)

- Sam finner en feit frosk (2010)

Detektivbyrå nr. 2: Operasjon Mørkemann

av Signe Lill Steinskog sist endret 2019-07-30T12:50:13+01:00
Jørn Lier Horst; Hans Jørgen Sandes

Operasjon Mørkemann

Gyldendal, 2013, Norge
978-82-05-43135-5
barn

Mysterier er til for å løses, og Detektivbyrå nr. 2 er på saken. Ekte spenning, skrevet av en ekte politimann.
Detektivbyrå nr. 2 består av:  ”Tiril, antakeligvis den tøffeste jenta i Elvestad” og ”Oliver, toppsmart detektiv”. Sammen med sporhunden Åtto snubler de stadig over nye mysterier som trenger løses.

Det hele starter med at Oliver kræsjlander med sykkelen i et gedigent hull. Han blir full av skrubbsår, og forhjulet på sykkelen blir ødelagt. Ved nærmere ettersyn oppdager han og Tiril at det er gravd flere hull utover ei hel slette. Ei slette som gikk under navnet "Fantesletta" i gamledager. Etterhvert skjønner de også at de ikke er alene. De får øye på en mann i skogkanten. Han har frakk og en stor svart hatt. Med det samme de oppdager ham snur han seg brått om og forsvinner inn i skogen.

Hvem er denne mannen, og kan han ha noe med hullene å gjøre? Oliver og Tiril tar saken i egne hender. Ved hjelp av gamle fotografier, et mystisk kart og en god dose kløkt, graver de to detektivene seg bokstavelig talt frem til svaret, med spade! Det de finner, viser det seg å være flere som er ute etter. . .

Operasjon Mørkemann er skrevet av Jørn Lier Horst. I tillegg til å skrive bøker, jobber han som etterforsker i politiet. Med andre ord vet han hva han snakker om når det gjelder mysterier og kriminalsaker.

Dersom du vil vite mer om Detektivbyrå nr. 2, kan du gå inn på nettsiden www.detektivene.no. Her kan du blant annet lese om Operasjon Tordensky. Det er den andre boka om Tiril og Oliver.

Solgata 1

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-09-06T08:30:33+01:00
Helena Bross

Hundrelappen

Omnipax, 2009, Norge
9788253031767
barn

Helena Bross er en mester til å skape spennende og engasjerende fortellinger med svært få ord. Selv med bare et par setninger på hver side, former hun et komplekst univers, ofte basert på et etisk dilemma. I boka Hundrelappen møter vi, som i alle bøkene i serien, kompisene Omar og Aksel. De bor begge i blokka med adresse Solgata 1. Denne dagen skal de ut og leke, men ikke før er de kommet utenfor trappeinngangen, finner de en hundrelapp. En eldre gutt som kommer forbi sier at de helt klart kan beholde den, siden politiet ikke kan vite hvem som har mistet seddelen. Oi, 100 kroner er mange penger for to små gutter. De funderer lenge over hva de skal bruke dem på, men ender med å endre plan underveis.

Hundrelappen er en ypperlig bok å snakke om etter at den er ferdiglest. Hvis barnet leser selv, kan det være lurt å be barnet gjengi fortellingen med egne ord etter endt lesing. Det å lese ordene og samtidig forstå sammenhengen i hele teksten krever øvelse. Den åpne teksten er svært velegnet til å snakke videre om innholdet: for eksempel hva dere synes om valgene Omar og Aksel gjorde og kanskje hva dere ville gjort med pengene?

De korte setningene i teksten gir god øvelse i å lese mellom linjene: Hvem tror dere har mistet hundrelappen? Var det ikke litt rart at fru Nilsen ikke hadde nok penger til all maten hun hadde lagt i handlekurven? De fargerike, enkle og tydelige illustrasjonene til Kadri Ilves sier også litt mer enn selve teksten og inviterer til en prat om hva som kan ha skjedd: Hvis man ser på blikket til fru Nilsen når hun går hjemover, er det mulig at hun leter etter noe hun mistet da hun var på vei til butikken?

Skriften er satt med blokkbokstaver.

 

Sprekke-hemmeligheter

av jorunn — sist endret 2019-07-30T12:48:25+01:00
Klepp, Anneli

Sprekke-hemmeligheter

Gyldendal, 2013, Norge
9788205427464
barn

Line vil egentlig ikke være med i Forelsket-klubben. "Jeg er så forelsket at jeg begynner å gråte", sier Line. Enda det ikke er sant.

De tre jentene Emma, Eva og Line er bestevenninner. Emma og Eva er sprekke-ferdige av hemmeligheter. Det viser seg at de er forelsket i hver sin gutt. Derfor har de lyst til å starte en hemmelig Forelsket-klubb. Men Line føler seg utenfor, for hun er jo ikke forelsket. Line sier likevel at hun er forelsket i Birk. Men Birk er ikke en gutt. Det er navnet på den nye naboen sin hund! Tenk om venninnene finner ut det!

Dette er en fin og morsom bok om venninne-forviklinger. Den er lettlest og har korte kapitler. "Sprekke-hemmeligheter" er den første boken i en serie om "Lines verden".

 

 

 

 

Fra lek til alvor

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:47:30+01:00
Ingelin Røssland; Lene Ask

En ekte helt

Cappelen Damm, 2012, Norge
barn

Erik er helten som skal redde Dokke-Tommy og Bamse fra flammene. Han er modig og rask, og snart vil de være i sikkerhet. Men da dukker Roger opp, tøffe Roger med sykkelen.

Erik er helten som skal redde Dokke-Tommy og Bamse fra flammene. Han er modig og rask, og snart vil de være i sikkerhet. Men da dukker Roger opp. Tøffe Roger med sykkelen. Med forakt i stemmen sier han til Erik at man kan ikke være brannmann uten flammer og vann i slangen. Roger har ikke sans for lek og fantasi. I samme øyeblikk mister Erik alle krefter og han føler seg bare liten og dum. Han setter seg ned alene og grubler. Men så - etter en stund bestemmer han seg. Han vil ikke la seg stanse og er snart på vei inn i en ny plan. Denne gangen mye dristigere og mer imponerende. Han må bare finne en eske fyrstikker først...

Ny, superspennende fantasyserie!

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2019-07-30T12:46:57+01:00
Jo Salmson; illustrert av Natalia Batista

De stjålne barna

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-38889-8
barn

Har du for lengst lest alle de seks bøkene i fantasyserien "Drageriddere" av Jo Salmson? De som handler om tiggergutten Tam som drømmer om å bli drageridder? Godt nytt til deg: Jo Salmson er ute med en ny serie, "Heksefolket". Den er minst like spennende...

Sol heter hun, jenta som er hovedpersonen i serien Heksefolket. Men hvem er hun? Sol kan ikke svare på det, hun vet lite og ingenting om bakgrunnen sin. En ting har hun imidlertid smertelig forstått: hun er annerledes enn alle rundt henne. For hvorfor gjør fremmede mennesker tegnet mot ondskap når de ser henne? Hun er jo bare en foreldreløs jente som har fått et nytt hjem i villaen til en rik krigerfamilie ute på landsbygda? Eller...?

Kokka i den store villaen, Misana, er den som har oppdratt Sol. Men prøver Sol å spørre Misana ut om bakgrunnen sin, får hun ingen ordentlige svar:

"- Du skal vite det, sa hun,- at du har vært som min egen datter, trass i at du er en av... Hun tidde og la fort hånden over munnen. - En av ...hvem? spurte Sol. Hun våget nesten ikke puste. Men Misana ristet på hodet. - Jeg er lei for det, sa hun sakte. - Men jeg har lovet generalen å ikke si noe..."

Sol har ikke tid til å gruble så mye, for hun har masse plikter i det store huset. Innimellom sniker hun seg til litt forbudt tid sammen med Arel og Eno, de to jevngamle guttene som hun har vokst opp sammen med. Blir det oppdaget, ender det med kjeft fra den hissige husbestyreren Birand. For guttene tilhører en helt annen verden enn Sol. Arel er sønnen til krigerherren som eier villaen, og Eno er vennen hans og sønn av en handelsmann. Guttenes krigereksamen nærmer seg, og de må ikke forstyrres. Sol har å holde seg på kjøkkenet!

En dag oppdager Sol et hemmelig hulrom i villaen, et skjulested der hun kan få snakket uforstyrret med Arel og Eno. Skjult i det hemmelige rommet overhører hun senere ting om seg selv som ikke er ment for hennes ører. Den dramatiske jakten på svarene starter ...

Heksefolket er gjennomillustrert med flotte, mangainspirerte tegninger i sort og hvitt. Er du glad i å lage egne tegneserier, er det masse inspirasjon å hente i disse illustrasjonene. Bøkene i Heksefolket er lette å lese selv, men også ypperlige til høytlesning. Jeg garanterer at den som leser for deg også blir revet med!

Penger!

av Arild Ness sist endret 2017-09-06T08:35:44+01:00
Bjørn Ousland

Penger!

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-39124-9
barn

Ville du blitt lykkelig om du fikk spise pannekaker hver eneste dag?

Lille Fredrik synes foreldrene er ganske så slitsomme. Ikke bare maser de fælt, de stresser også rundt ved frokostbordet. Tenk om han kunne byttet dem ut og fått seg noen skikkelig KULE foreldre. Slike kule foreldre som lager pannekaker til deg hver morgen, sånne som aldri maser om at du skal gjøre leksene dine, foreldre som med robot-aktig pålitelighet står klar til å åpne lommeboken og skjenke alskens leketøy over deg. Det hadde vært noe det, tenker Fredrik.

Og en dag går drømmen hans i oppfyllelse. På en kjedelig handletur med foreldrene snubler Fredrik over en stor sekk med penger. Vi snakker usannsynlig masse penger. Vi snakker titusener av kroner. Minst. Han tar sekken på ryggen og haster mot det hippeste kjøpesenteret i byen. Her skal det shoppes!

I full galopp mot leketøysforretningen bråbremser han plutselig. Ved familieshopen ser han at ukens tilbud er to flunkende nye (og dessuten überkule) foreldre. En Mamma og en Pappa. Og ikke nok med det, med på kjøpet kan han også slenge på en tøff lillebror. 3 for prisen av 2. DET er for godt til å være sant!

En total drømmesituasjon for Fredrik, som slår til på flekken. Fredrik velger å si adjø til sine ekte foreldre og lillesøster, kjøper seg et nytt stort hus og boltrer seg i luksusen den nye mammaen og pappaen konstant øser over ham. Nå får han være oppe så lenge han vil, spise pannekaker hver morgen og behøver aldri å gjøre leksene. Gøy står i fokus.

Fredrik nyter livet i fulle drag, men sakte men sikkert sniker deg seg inn en litt ekkel følelse hos ham. Han begynner å savne sitt gamle liv. Og ikke minst de gamle foreldrene. De EKTE foreldrene. De som, på tross av alle sine irriterende momenter, gjorde sitt beste for at han skulle ha det bra.

Han blir nødt til å ta et valg. Han må velge mellom det gamle og det nye livet. Velger han pannekaker eller grovbrød til frokost? 

Bjørn Ouslands bildebok oppfordrer til tankevekkende funderinger, visualisert gjennom fantasifulle og morsomme tegninger. Gjør penger deg lykkelig? Ja, hva er egentlig lykke? Kan den kjøpes på boks?

Det er neppe de dummeste spørsmålene du og barna dine kan stille dere.

Rosas buss

av Anne Stefi-Teigland — sist endret 2019-07-30T12:45:35+01:00
Fabrizio Silei

Rosas buss

Samlaget, 2012, Norge
978-82-521-8002-2
barn

Ein bestefar, ein gut, ein buss og ei modig kvinne. Kva det handlar om? Mot, redsle og svik.

Forteljingar kan ta oss med til stader vi ikkje har vore, og la oss møte menneske vi ikkje kjenner. Dei kan hjelpe oss å hugse, og dei kan vise veg framover.
I denne forteljinga møter vi bestefar og Ben. Bestefar har levd lenge. Han har noko han vil vise Ben. Noko viktig. Ben veit ikkje kva det er, og han undrar seg stort når bestefar dreg han inn i ein buss på Henry Ford-museet. Kva i all verda skal dei her?

Men så byrjar bestefar å fortelje. Forteljinga handlar om han sjølv, og om ein dag i 1955 då bestefar var 26 år gammal og budde i Montgomery i Alabama. På denne tida hadde ikkje svarte dei same rettane som kvite, og mange kvite såg ned på dei. På restaurantar kunne det stå skilt med "Whites only", og på bussen måtte svarte reise seg for kvite når det blei trongt om plassen.

Ben høyrer godt etter når bestefar fortel. Det er nesten ikkje til å tru at det ein gong har vore slik. Og så, så kjem bestefar til forteljinga om Rosa, Rosa Parks. Kvinna som stig inn på bussen og set seg ned ved sida av han. Kvinna som blir sitjande, sjølv når bussen er full og sjåføren ber henne reise seg for kvite passasjerar. Ved å sitje heilt i ro, ved å ikkje lystre ordre, er Rosa med på å endre historia. Bestefar til Ben er der, han ser og opplever det heile, men har ikkje mot til å gripe inn. Det gjorde vondt da, og det gjer vondt framleis. For det er ikkje lett å vere den som ikkje vågar, den som lar urett skje og ikkje torer ta til motmæle.

Forteljinga om Rosa er sann. Den om bestefar og Ben er kan hende oppdikta. Men det gjer ikkje noko, ho er like sterk for det. Saman syner dei to forteljingane oss at det som skjer her og no - i augneblinken - er historie, og at vi alle er med på å forme henne. Og om du no trur eg har fortalt deg alt, tek du feil. Det er mykje att å oppdage, men då må du lese boka.

Et skikkelig søppeltips

av Arild Ness sist endret 2019-07-30T12:44:46+01:00
Er det egentlig noe poeng i å sortere søppelet vårt? Er det en forskjell mellom gjenbruk og gjenvinning? Bør vi ikke tenke oss ekstra nøye om før vi kjøper nytt? Jo, FAKTISK!
Dagny Holm

Søppel

Gyldendal, 2012, Norge
978-82-05-41995-7
barn

Mange familier har etterhvert blitt flinke til å kildesortere søppelet sitt. Plast og papir separeres og sendes inn i hvert sitt mørke kontainerhull, flasker pantes i automaten til kompensasjonen av en pen liten pengelapp tilbake, og elektronisk utstyr hives ikke lenger på dyngen, men leveres inn på nærmeste el-butikk. Sant?

Joda, slik er nok hverdagen for mange. Og det er viktig at det fortsetter slik. For vi er alle ansvarlige for å ta vare på kloden vår og gjennom enkle virkemidler kan vi alle sammen gjøre en innsats for miljøet.

I denne boken får du lære mye om søppel. Vi følger blant annet lille Hugo på jakt etter søppelbilen som ved en feil har hentet bamsen hans. Gjennom Hugo sine øyne kan barn (og uten tvil endel voksne) lære mer om hvorfor miljøvern er viktig og samtidig plukke opp et og annet lurt tips på veien.

FAKTISK-serien består av en rekke faktabøker som i språk- og bildeform henvender seg til barn i barnehage og småskole. Hver bok gir et godt innblikk i et overordnet tema knyttet til ting og fenomen barn er opptatt av, men som de kanskje ikke har full oversikt over.

Klassisk krim for små og store

av Vibeke Garrod sist endret 2017-09-06T08:46:59+01:00
Bjørn F. Rørvik; Ragnar Aalbu

Purriot og den usynlige mannen

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-36853-1
barn

Bli med og løse et klassisk mysterium med Purriot (uttales Purriå) og hans kone Paprika. Det skjer nemlig uforklarlige ting i Hurlumheia, og Purriot blir satt på saken!

I litteraturen finnes det forskjellige typer krimfortellinger, og klassisk krim er en av dem. Slike historier skal ofte skrives etter noen regler:

  • Det skal ikke være noe overnaturlig som er løsningen på gåten, det kan for eksempel ikke være et spøkelse som er skurken.
  • Vi må kunne følge detektiven eller den som skal oppklare mysteriet, sånn at vi forstår hvordan det blir løst.
  • Vi som leser fortellingen skal også kunne gjette oss til hvem som er den skyldige, selv om det er mest spennende når vi ikke skjønner det før siste side!

Det er veldig gøy å lese om mysterier og prøve å finne ut hva som egentlig har skjedd. I denne boka møter vi mesterdetektiven Purriot, som elsker å utforske og oppklare vanskelige saker. Kona hans, Paprika, er ofte med og hjelper han. En dag får de en telefon fra en eldre dame som heter Bestemor Blom. Hun har blitt overfalt av en usynlig person! Og det finnes ikke ett eneste spor! Hvertfall ikke som Bestemor Blom har oppdaget. Men kanskje det krever noen erfarne mesterdetektiv-øyne for å se sporene? Purriot tar saken og reiser til Hurlumheia, det er der mysteriet utspiller seg. Dette må oppklares!

Bjørn F. Rørvik har skrevet fortellingen, mens Ragnar Aalbu har laget illustrasjonene. Boka er både underholdende og mystisk på én gang. Den passer godt til å leses høyt og det er mange godbiter for de voksne her også!

Kong Karsten

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-09-06T08:48:01+01:00
Kim Fupz Aakson

Kong Karsten

Gyldendal, 2011, Norge
978-82-05-40688-9
barn

Hevnen er søt, heter det. Men er den alltid det? Finurlig barnebok om å bli ertet og om å ta hevn...

Karsten har det ikke så greit på skolen. "Grisen" kaller de andre ungene han fordi han er tjukk. "Grisen, fisen, ramla gjennom isen" erter de. Og når Karsten skal spise den omfangsrike matpakken sin, blir det stor oppstandelse rundt pulten hans: "Se på matpakka til Grisen! Verdens største matpakke!" Hos mamma og pappa er det ikke mye trøst å få: "Vi er tjukke alle tre" sier far, og forteller Karsten at vekten skyldes at de ikke har vanlige knokler i kroppen,  men kongeknokler. Og en natt våkner Karsten av at hagen er full av soldater, hoffolk og tjenere. De vil ha Karsten på kongetronen. Og Karsten blir konge. En hevngjerrig konge...

Boken har morsomme og fargerike illustrasjoner av Jørn Villumsen og passer for barn fra 8 år.

 

 

Orm og øgle

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-09-06T08:48:46+01:00
Joy Cowley;Gavin Bishop;Jan Chr. Næss

Orm og øgle

Cappelen Damm, 2010, Norge
978-82-02-33197-9
barn

Første møtet mellom orm og øgle starter med en krangel. Den første av mange. Kan de være venner når de er så forskjellige? Morsom og fabelaktig.

Det meste går med en god porsjon humor, og det har heldigvis både orm og øgle. Øgle er den mest oppfinnsomme av de to og han er flink til overtale orm til å bli med på de "gode" idéene sine, om det så er å gå ut om natta (noe som er livsfarlig for to ørkendagdyr), dra på piknik eller å flytte sammen. Øgle er forresten den som oftest tar feil.

Orm er mer forsiktig av natur. Hun liker fred og ro og hun er faktisk ikke alltid lei seg fordi om hun ikke skravler i vei og ruller seg rundt med det samme hun står opp om morgenen!

Boka inneholder mange korte fortellinger om de to krypdyrene, og egner seg svært godt til høytlesning. Fortellingene er vakkert illustrert av Gavin Bishop.

Stine på klassetur

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-09-06T08:53:32+01:00
Tania Kjeldset

Stine på klassetur

Cappelen Damm, 2010, Oslo
978-82-02-33384-3
barn

Søte gutter, masete jenter, forbudt sminke, en superteit inspektør- og muligens et helt ekte gjenferd. Bli med Stine, 4A, på klassetur.

Endelig er den her- en ny bok om Stine! Henne stiftet vi første gang bekjentskap med i ”Stine, klasse 1A”. Senere fulgte ”Stine og skoletannlegen”, ”Stine kan ikke svømme” og ”Stine og de bankende hjertene”.

Årets bok er den femte i rekken, og Stine går nå i fjerde klasse. Skoleårets høydepunkt står for døren, klasseturen til leirstedet med det dystre navnet Grav gård. For at Grav gård ikke er et helt vanlig leirsted oppdager Stine og klassekameratene hennes ganske raskt. Der spøker det nemlig! På veggene henger det massevis av portretter av Gyda Grav, den tidligere eieren av gården. Disse må for all del ikke fjernes, for da vil ulykken ramme. Men det er det slett ikke alle som tar for god fisk. En av dem er den svært lite populære inspektøren Jørgen Hamsa. Han blir ikke mer populær på denne turen. Midt oppi det hele er Stine forelsket i klassekameraten Rafael. Men det er hun dessverre ikke alene om…Morsomt, spennende og gjenkjennelig for små og store!

Sam finner en feit frosk

av Lene Heiestad sist endret 2017-09-06T08:51:45+01:00
Karin Kinge Lindboe; Elisabeth Moseng

Aschehoug, 2010

For noen er kjellere mest skumle og mørke, men Sam liker å leke der. Selv om det er mørkt og fullt av tøy til vask.
En dag ser han  en liten, firbent skapning som titter på ham fra sluket i gulvet.

Sam lurer på hva det er som ser på ham, og løper etter lommelykta.
Han lyser nedi, og ser en redd liten frosk. Ute er det vinter og kaldt.
Hva skal han gjøre for noe?

"Den lille lesehesten" er en serie med bøker fra Aschehoug forlag.
Bøkene passer for barn som nettopp har begynt å lese,
eller som og går i 1. og 2. klasse.
Historiene er enkle med korte setninger, gode typer og bilde på hvert oppslag.
Det er flere  bøker om Sam i denne serien:

  • Sam møter en stor hund
  • Sam og Noa sniker seg ut midt på natten

 

 

 

Du er modigere enn du tror

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:42:52+01:00
Polly-Esther viser vei.
Holter-Andersen; Tiril Valeur

Polly-Esther og ønskemonsteret

Omnipax, 2010, Norge
978-82-530-3262-7
barn

Tenk å ha et digert monster som kan passe på deg! Polly-Esther ønsker seg virkelig litt beskyttelse. Når bildet av tippoldemor i trappen ser strengt ned på henne, eller når naboens hund knurrer skummelt. Polly-Esther gruer seg til det meste. Men så en dag kommer Lo, fra innerst i strømpefoten. Et virkelig monster, men ikke stort og fryktelig. Det ser snilt og vennlig ut, nesten engstelig. Her finnes en som er enda reddere enn Polly-Esther, og da trenger jo lille Lo hennes beskyttelse. Men hva har en skjelvende Polly-Esther å bidra med? Overraskende mye, tro du meg!

Vil man oppdage noe nytt, må man krysse grenser

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:42:24+01:00
Undre meg på, tenker Jenny, hva som finnes på den andre siden av elva. Hun har strengt forbud mot å bevege seg så langt, men sommerferie er noe spesielt.
Marita Liabø

Jenny blir knallhard

Samlaget, 2010, Norge
978-82-521-7427-4
barn

Mange reiser bort til nye opplevelser, og Jenny er full av nysgjerrighet og utferdstrang, så fristelsen til å krysse elva er uimotståelig. Uten å vekke mistanke spør hun bare naboen om å gå i butikken for ham, og det er jo greit. Snart nærmer Jenny seg elva og kjenner en skrekkblandet fryd ved tanken på hva som befinner seg i den store skogen. Først må hun finne et sted å komme over elva.

Hjemme hos Jenny oppstår det panikk når hun ikke kommer tilbake fra butikken.Politiet blir tilkalt og en stor mengde mennesker samler seg ved elvebredden. Er noen druknet?

Ikke bare rosa jenter!

av Lene Heiestad sist endret 2017-08-30T13:19:40+01:00
Er du også lei av rosa? Eller har du ei jente som slett ikke synes alt må være sukkersøtt og prinsesseaktig?
Nathalie Hense ; Ilya Green

Lei av rosa

Magikon, 2010
978-82-92863-13-8
barn

Jenta i denne boken blir kvalm av rosa. Hun liker svart, heisekraner og kravlende insekter. Og hun liker ikke at Karl fikk skjenn da han malte blomster på bilene sine. Må alt være gutteting og jenteting?

Ilya Green har illustrert billedboka med en enkel strek. Hun spiller på kontrastene mellom de rosa jentene og jenta som helst går i svart. Bakgrunnen og interiøret i bildene har mange elementer fra japansk ornamentikk. Det gir et litt fremmedartet og spennende preg til det enkle formspråket.

 

Erna Osland: Ligge på vinden

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:41:45+01:00
To brødre, Krapylet og Kongen, og en sykkel.
Erna Osland

Ligge på vinden

Samlaget, 2000, Norge

Krapylet er full av pågangsmot og forventning. Bare Kongen vil lære ham å sykle! Så kan Krapylet få fart, stor fart, ja, nesten som å fly. Bare Kongen vil.... To brødre, Krapylet og Kongen, og en sykkel. Krapylet er full av pågangsmot og forventning. Bare Kongen vil lære ham å sykle! Så kan Krapylet få fart, stor fart, ja, nesten som å fly. Bare Kongen vil....

Arne Berggren: Minst

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:41:17+01:00
Martin er minst; han blir jo aldri bror, bare lillebror. Kaster den tittelen skygge over tilværelsen? Slett ikke alltid.
Arne Berggren

Minst

Aschehoug, 2002, Norge

Livet byr fra tid til annen på situasjoner der lillebror får spesiell oppmerksomhet og fremstår som ganske heldig. En storebror kan nesten bli misunnelig.

Erik Barfoed: August går i glemmeboka

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:40:41+01:00
Det kunne ikke være sant!
Erik Barfoed

August går i glemmeboka

Damm, 2006, Dansk

Alle barn blir da hentet hjem fra SFO. Bare ikke Theodor-Menander. Ingen hadde hentet ham, allikevel var han ingen steder. Han var sporløst forsvunnet. Da bestemte August og Omar seg for å klekke ut en modig plan. Theodor-Menander skulle reddes!!

Colfer Eoi: Kaptein Kråkes hevn

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:40:10+01:00
Alex, ni år, er på familieferie.
Colfer Eoi

Kaptein Kråkes hevn

Damm, 2006

To løfter må han og broren Tobben holde dersom de skal få gå på fest i Slyngel-Yngel-klubben. Det ene: rett hjem etter festen. Det andre: ikke nærme seg svabergene. Så hvorfor befinner Alex seg langt nede ved vannet i den mørke natten etter festens slutt? Alex, ni år, er på familieferie. To løfter må han og broren Tobben holde dersom de skal få gå på fest i Slyngel-Yngel-klubben. Det ene: rett hjem etter festen. Det andre: ikke nærme seg svabergene. Så hvorfor befinner Alex seg langt nede ved vannet i den mørke natten etter festens slutt?

Beate Grimsrud: Alba og Adam

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:39:40+01:00
Alba vet ikke om hun kan stole på Karin. Karin er venninnen til Alba, men nå frykter hun at Karin heller vil være venninne med Lise.
Beate Grimsrud

Alba og Adam

Cappelen, 2008, Norge

Alba går langsomt hjemover, plutselig er hun alene. Adam er også på vei hjem, alene. Fornøyd foreslår han at de to kan leke sammen, men han aner en usikkerhet hos Alba. Da peker han raskt på et sted i skogen, der de kan være uten å bli oppdaget. Alba går nølende med, og inne blant trærne finner de fristedet sitt. Litt etter litt åpner Adam seg og forteller Alba hvorfor han halter. Alba blir forskrekket over å få vite at Adam har mistet benet sitt i en eksplosjon under krigen i Irak. En dag oppdager klassekameratene skjulestedet deres i skogen, og de oppfører seg truende. De vil slåss. Alba samler alt sitt mot og går imellom. Hun forteller om Adam, og langsomt siger sannheten inn i de andre - å stå ansikt til ansikt med med én som har opplevd virkelig krig, kan bety å avstå fra sin egen "lille private krig".

Sverre Knudsen: Skremt

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:39:04+01:00
En misforstått kunstner og en tidligere tyv har funnet hverandre, men det er det ingen som vet. Nettopp denne uvitenheten skaper problemer.
Sverre Knudsen

Skremt

Damm, 2008, Norge

Carl og Adrian er venner, og Tryggve er onkelen til Carl. Moren til Adrian nærer en viss skepsis til Adrians vennskap med Carl, men Adrian lar seg ikke påvirke av morens holdning. I en periode har Tryggve oppført seg underlig, synes Carl. Han er bekymret fordi onkelen nekter å forlate skjulestedet sitt bak sofaen. Slik oppførsel skaper bare problemer, så Adrian er villig til å hjelpe Carl. De må finne ut hva som skremmer onkelen. Adrian synes dette høres spennende ut, nesten som å være detektiv på oppdrag. Da han får vite av Carl at onkelen forsvinner ut i skogen om natten, har han planen klar. De må selv undersøke om det finnes skremmende fenomener i skogen. Kan onkelen ha støtt på noe? En natt lister de seg ut, og langt inne i skogen opplever de både uhyggelige lyder og skumle skygger ...

Lars Mæhle: Knoterud FK erobrar verda

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:38:32+01:00
En godt sammensveiset gjeng er kanskje en bedre betegnelse enn fotballag på de ni 9-åringene - hvorav en jente - i Knoterud FK.
Lars Mæhle

Knoterud FK erobrar verda

Damm, 2008, Norge

Her er alle velkommen, og grandtante Gudny kjører klubb-bussen. Men misforstå ikke, vi finner nok av kampånd og pågangsmot når laget drar avgårde for å spille kamp mot Hauk IL. Journalist Geir Ludvigsen har laget reportasje i avisen på forhånd, og for å styrke underholdningsmomentet, mangler det selvsagt ikke på beskrivelser av Knoterud FK, som så langt aldri har skåret et eneste mål. Latteren møter dem når de entrer banen. Men den som ikke lar seg knuse av en vemmelig journalist, er Renate. Kampmoralen og sinnet avslører henne som den ledende på laget; og når hun endelig, mot slutten, får regien på banen, skåres det første mål i Knoterud FKs historie!

Frida Nilsson: Hedvig!

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:38:01+01:00
Allerede første dag på skolen får Hedvig bruk for de gode egenskapene sine. Med dyp innlevelse hvisker hun til sjenerte Linda, som taus og fortvilet ikke klarer å svare når frøken har opprop. Hedvigs frimodighet bryter isen, og Linda får igjen talens bruk.
Frida Nilsson

Hedvig!

Cappelen Damm, 2009, Sverige
978-82-02-29118-1
barn

Heretter følger vi Hedvig gjennom hele første klasse. Ikke bare på skolen, men også dagene hjemme. Hedvig bor på gård, og gården ligger til og med lenger bort enn hutaheiti, for i hutaheiti ligger skolen. Dit blir Hedvig kjørt med skolebussen. Hedvig er aktiv og fantasifull, og de uskyldigste hendelser kan fylles med spenning og humor når Hedvig nærmer seg. Hun er enebarn og vant til å være alene, og opplevelser skaffer hun seg selv. Skogen kan brukes til å gå seg vill i, og går hun langt nok langs landeveien kommer hun til sommerhyttene, der hun kan putte sinte brev i postkassene. Hun mister heller ikke fantasien når hun trår over terskelen til klasserommet. Plutselig en dag drikker Richard såpe av saftflasken, og det snakkes om spøkelser på toalettet. Ingen kjeder seg i Hedvigs nærvær...

Sverre Henmo: Bråtebrann

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:36:45+01:00
Bendik og Maria er venner, svært gode venner.
Sverre Henmo

Bråtebrann

Cappelen Damm, 2009, Norge
978-82-02-29143-3
barn

Leilighetene de bor i ligger ved siden av hverandre, og rommene til Bendik og Maria har en vegg felles. Kan man komme nærmere hverandre enn dette? Mulig det, tenker Maria, men da trenger jeg en drill. Maria synes av og til at Bendik er litt fjern. Hans økte interesse for kameratene og for Linn gjør Maria lettere irritert, og hun lurer på om Bendik skjuler noe for henne. Hun har nemlig en gang fortalt ham sin egen store hemmelighet. Men de fortsetter å være venner alle sammen, og aktivitetene tar nye veier når kjedsomheten melder seg. Én dag får Maria idéen om at de kan brenne bråte på sletta. Bare de er forsiktige og oppmerksomme hele tiden. De andre er med og Bendik finner en lighter. Maria er leder, de har full kontroll. Men når de store guttene oppdager dem og vil bidra med mer spenning, blir flammene snart faretruende store ...

Dette er bok 4 i serien om Bendik og Maria:
Henmo, Sverre: Løp!   
Henmo, Sverre: Ut i mørket   
Henmo, Sverre: Ertekrigen   

Henmo, Sverre: Bråtebrann 

Martin Olczak: Megagutten i dobbelttrøbbel

av astridh — sist endret 2017-08-30T13:19:41+01:00
Når Melvin tar på Megakappen blir Megagutten klar til heltedåd.
Martin Olczak

Megagutten i dobbelttrøbbel

Gyldendal, 2009
978-82-05-38357-9
barn

Og heltedåd er heltedåd uansett utgangspunkt. Innbyggerne i Småtorp springer for livet; storoksen har rømt fra havnehagen. Hvordan i all verden kom den ut av innhegningen sin? Særlig én vet mye om dette, og han prøver nå fortvilet å berge situasjonen.
Lillesøster Mollys filosofi overbeviser Melvin om at det spiller ingen rolle hvem som slapp oksen ut, bare noen kan få hentet den inn igjen. Nå må Melvin utstyre seg med Megakappen sin og ekstra krefter. Han skal utføre heltedåd, få oksen inn i havnehagen. Megakappen tjener denne gangen som tyrefekterkappe. Megagutten kommer med fart og mot og rullebrett. Han vifter med rødt, og oksen følger etter - Megagutten farer i retning av havnehagen, og oksen i sin uvitenhet sanser kun den røde kappen. Havnehagen siste stopp - og Megagutten er dagens helt! Noen dager senere skjer underlige ting, og folk sperrer øynene opp. Hva går det av Megagutten? Han skremmer postbudet, tramper i blomsterbed og sniker seg inn i en frisørsalong. Men Megagutten er jo Melvin, og Melvin sitter i hytta si i treet og ser det hele ...

Marita Liabø: Vida Vagabond blir haimat

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:33:58+01:00
Skulle det ikke være mer spennende og morsomt å reise til Den Dominikanske Republikk enn å sitte inne i et klasserom og streve med skolearbeid?
Marita Liabø

Vida Vagabond blir haimat

Gyldendal, 2009, Norge
978-82-05-38563-4
barn

Nei, tvert imot, mener Vida. Motstanden mot å reise på ferie med foreldrene gjør henne innesluttet og trassig; og for riktig å understreke frustrasjonen, ikler hun seg sin dykkermaske, som hun lover å beholde over ansiktet hele reisen. Hun har ikke bedt om noen ekstra ferie, så hun vender tankene mot klasserommet der Filip sitter, og der hun selv skulle sittet! Foreldrene skal på ingen måte slippe unna hennes opplevelse av saken. Ingen harmonisk opptakt til ferieoppholdet så langt. Bare én ting pirrer nysgjerrigheten til Vida, nemlig muligheten til å svømme med hai. Livet i fargerike korallrev kaller vel også mer på bruken av dykkermaske enn utsynet mot hvite skydotter. Vel fremme forsøker Vida å tilpasse seg både strand og sol, men viser ikke mye entusiasme for omgivelsene. Inntil pappa en dag lover å snorkle med henne på en annen strand lenger unna hotellet. Her finnes et korallrev med flotte farger og svært spesielle fisk - og dramatiske strømforhold ...

Frida Nilsson: Hedvig og Max-Olov

av Astrid Heinert — sist endret 2019-07-30T12:37:14+01:00
Hedvig har fått ny nabo. Han heter Max-Olov og bor i en hytte i skogen.
Frida Nilsson

Hedvig og Max-Olov

Cappelen Damm, 2009
978-82-02-29720-6
barn

Av og til bråker han om natten og forstyrrer nattesøvnen. Dette er hva Hedvig forteller til klassen en dag læreren må stanse undervisningen, fordi ingen hører hva han spør om.  Elevene vil fortelle om sine egne opplevelser, og da forteller Hedvig om mannen i skogen. Bare hun selv vet at historien er ren fantasi. Hvorfor? Hedvig ønsker å fortelle, men hun vil ikke fortelle om eselet som faren kom kjørende hjem med. Det var hest hun ønsket seg, ikke et idiotisk esel som skriker. Full av forakt for eselet legger hun til litt ekstra spenning om Max-Olov i skogen, for han har nemlig tre hvite hester gående på eiendommen sin. Hun gleder seg over at fantasien hennes skaper både nysgjerrighet og forundring hos de andre. Men snart øker også pågangen om å få møte denne Max-Olov med de hvite hestene. Hva skal Hedvig  finne på da? ...

Side-alternativer