Hopp til hovedinnhold
av Lene Olszeth sist endret 2021-02-03T13:36:55+01:00
Klimastreik, flyskam og plasthvaler- miljø har fått stor plass i mediebildet i det siste. Likevel er mange usikre på hva som egentlig er den største miljøsynden.

En av tingene vi som privatpersoner kan gjøre noe med er vårt høye private forbruk [1]. Blant annet har konsum av sko og klær økt med 160% mellom 2000 og 2017, skriver SSB [2]. Vi vet at disse billige klærne som vi nå kjøper mer og mer av, blir laget i fattige land, med dårlig lønnede arbeidere som jobber lange dager. Bomullsproduksjonen bruker også ekstreme mengder vann og sprøytemidler [3]. I noen land skifter elvene farge alt etter hvilke stoffer som slippes ut fra tekstilfabrikker, som for eksempel Buriganga-elven i Bangladesh [4]. Dessuten slippes mikroplast ut i havet hver gang noe med syntetiske fibre blir vasket [5]. 

Heldigvis finnes det andre måter å få tak i klær. Strikking kan ses på som slow fashion - langsom mote, som er motsvaret til hvordan klær ellers blir produsert. Når man strikker seg en genser, har man kontroll på hele prosessen. Man kan velge kortreist, svanemerket norsk ull [6], i den fargen man vil ha, og lage et plagg som passer kroppen sin (i stedet for at kroppen må passe det som henger på kleshengeren). Ullplagg varer lenge, både på grunn av slitestyrken til fibrene, men også på grunn av at de må vaskes sjeldnere. Når man først har brukt timevis på å lage noe, reparerer man det gjerne også i stedet for å kaste det. Alle disse tingene gir oss holdbare, bærekraftige plagg, og det er ikke sjelden man finner strikkegensere som går i arv. 

Redder du miljøet egenhendig ved å strikke en genser i stedet for å kjøpe en som er produsert på tvilsomme måter? Neppe. Men med på kjøpet får du gleden av å kunne lage noe selv, noe som varer, som er akkurat som du vil ha det. Som en ekstra bonus kan du også ta del i strikkemiljøet, for eksempel ved å komme på strikkekafé, strikk og lytt og andre arrangementer på biblioteket.

 

Selvsagt har biblioteket også strikkebøker. Over 400, faktisk. Det kan nesten oppleves som en jungel å gå seg vill i, så her er et par av favorittene til undertegnede: 

Gå til:            Gensere/kofter   |  Småstrikk    |  For spesielt interesserte


 

Gensere/kofter:

Ruter og lus 

I denne lille perlen har Salhus Tricotagefabrik gitt strikkedesignere prøvelapper fra strikkemaskinene, og laget nye oppskrifter med retro inspirasjon. Et vakkert stykke lokal tekstilhistorie for de som liker grafiske mønstre.  

 

42 norske kofter 

Sandnes garn har i denne boken gitt tradisjonelle kofter fra hele landet et mer moderne snitt. 

 

Krotekofter 

Kritekroting var en måte å dekorere tømmervegger i gamle stuer, særlig på Vestlandet. I Krotekofter har Kristin Holte tatt inspirasjon fra disse gamle motivene og designet kofter ut fra dem. 

 

Minikofter 

Finnes det noe søtere enn en bitteliten hjemmestrikket kofte i størrelse 0-8 år? De fleste koftene har inspirasjon fra gamle norske mønstre, og så er det noen morsomme, som Felleskjøpkoften. 


 

Småstrikk:

Votter og sokker fra hele Norge 

Nina Granlund Sæther har i disse bøkene samlet sokker/votter fra hele Norge, rekonstruert fra historiske kilder eller selvdesignet. Mye forskningsarbeid ligger bak bøkene, som både tar for seg kjente og mindre kjente tradisjonsmønstre. 

 

Latviske votter 

Boken for deg med god tålmodighet, tynne pinner og tynt garn. Latvias fargerike vottetradisjon er en fryd å bla gjennom, for her strikket bruden votter til brudekistene, og ingen votter skulle være like. 

 

Selbuvotter

Denne vakre boken presenterer vottetradisjonen i Selbu, fra når vottene var stasplagg og gaver til spesielle anledninger, og til de ble en viktig inntektskilde for Selbu. I tillegg er boken stappfull av norske tradisjonsmønstre som kan brukes til å designe egne votter (eller andre ting). 

 

Strikking frå Nord

Denne boken har inspirasjon fra Fair Isle, skandinavisk strikkekunst og landskapet på Orknøyene lengst nord i Skottland, og inneholder 30 mønstre på småplagg, og noen gensere. Plaggene vises med flotte bilder fra livet på 59˚ nord, og de er enkle, rene og tidløse. 


 

For spesielt interesserte:

Strikk din egen Kama Sutra 

Denne boken gir deg akkurat hva du tror den vil gjøre. 

 

Stitching in the stacks 

Tretti mønstre inspirert av bibliotekarer, biblioteksarkitektur, katalogiseringssystemer og bøker. 

 

Vampyrstickning 

Mønstre inspirert av vampyrserier som Twilight og True Blood. 

 

Julegenser

Med denne boken kan du strikke din egen Ugly Christmas sweater, for eksempel en med et gigantisk reinsdyr med en svær rød dusk som nese. 

 

Strikk i strid 

25 originale, uventede og morsomme oppskrifter som inspirerer til politisk engasjement.

 

Hundestrikk 

Trenger hunden din en bunad, kåpe, setesdalgenser eller julenissedrakt? Da er dette boken for deg!